– Alle kristne trenger en reise til Israel

Israel-veteran Jon Teigen (64) vurderer å bli reiselivsmann igjen som pensjonist. – Jeg ønsker at flere skal få oppleve Israel, sier han.

Det er nesten 40 varmegrader i luften. Det er juli og mannen bak det kristne reiseselskapet Si-Reiser, Jon Teigen, er tilbake iIsrael for 87'ende gang, denne gangen på en privat ferietur sammen med gode venner.

Og det er liten tvil om at det faller ham naturlig å ta på seg rollen som reiseleder. Med gnist, humor og glede tar han med seg reisegruppen, som består av over tyve nordmenn, i Jesu egne fotspor.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Dette er en livsstil. Det sitter veldig i blodet mitt og det klarer jeg ikke å skjule, forteller han.

Bildet og virkeligheten

– Vi har alle et bilde av Israel før vi reiser ned, innleder Jon Teigen da han blir spurt om sitt langvarige forhold til landet.

Jon Teigen ble født påVoss i 1952 og flyttet som 3-åring til Spjelkavik utenforÅlesund. Som ung gutt så han for seg den lokale innsjøen Brusdalsvatnet som stedet der Jesus gikk på vannet.

– Brusdalsvatnet var for meg Genesaretsjøen og kollene ved vannet varGalilea. Det var også mitt bilde da jeg reiste til Israel for første gang. Så mister du bildet når du kommer hit, og plutselig ser du for deg slik det faktisk var på Jesu tid. Det har beriket mitt kristenliv, forteller Teigen.

– Men hva om man ikke ønsker å miste sitt eget bilde av Israel?

– Jeg har møtt mennesker som ikke vil til Israel fordi de ikke vil miste sitt «søndagskolebilde», slik jeg kaller det. Du mister det barnslige og pene bildet og møter kanskje et kaosbilde med en kirke iGetsemane. Det var jo ingen kirke der den gang – men bare en hage med oliventre.

– Jeg skal ikke si at du ikke kan leve som kristen uten å ha vært i Israel, men jeg tror du vil få et rikere kristenliv, mener Teigen.

Stor suksess

Teigen glemmer aldri seksdagerskrigen i 1967 da han var 15 år gammel. Den frokosten krigen startet utbrøt hans far ved frokostbordet: «Nå spørs det hvordan det vil gå med Israel».

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg vokste opp med nerven om «skal tro hvordan det vil gå med dette folket», forteller Teigen.

Han besøkte imidlertid ikke Israel før i 1986. Det var først og fremst Bibelens land, Israels folk og profetiene som ga ham mersmak. Men også politkken i Midtøsten interesserte ham – særlig siden han selv var politisk aktiv iKrF på den tiden.

– Jeg hadde lyst til at så mange som mulig skulle få oppleve landet, sier Teigen.

Han var med å grunnegge et av norges største reiseselskap i kristen regi Si-Reiser i 1979, og solgte i løpet av sin tid som daglig leder kristne feriereiser for flere titalls millioner kroner hvert år.

I 2010 kunne Teigen skilte med tidenes beste resultat. Da solgte selskapet ferier for 75 millioner kroner, og gikk det året med ti prosent overskudd. Det er bortimot norgesrekord for en reiselivsbedrift.

Si-Reiser og Israel

I oppstarten arrangerte Si-Reiser mange bussturer rundt om iEuropa. I 1986 utvidet selskapet med turer tilKypros som ble kalt «Bibelferie i syden». Det var på denne turen at Jon Teigen arrangerte en utflukt til Israel med båt fra Larnaca tilHaifa.

Samme år fikk han også en studietur av reiseselskapet Star Tour, som da hadde direktefly til Eilat hver tirsdag gjennom en hel sesong.

– Jeg fikk være med på en såkalt temareise til Israel. Guiden hadde ingen Bibel med seg, så det var en allmenn reise. Det var da det vektes i meg at «jeg må arrangere turer hit for kristenfolket», forteller Teigen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Tydelig kristen turopperatør

Han var imidlertid ikke alene på markedet. Blant annet drev reiseselskapet Globus stort med pakketurer til Israel. Men med Si-Reiser tenkte Jon Teigen annerledes en disse selskapene.

– Jeg bestemte at i stedet for å ta dyre rutefly halve Europa rundt, så måtte vi kunne ta charterfly direkte til Israel. Turene gikk over to uker med en ukes rundreise og en uke iEilat. Dermed fikk jeg rimeligere priser og turene solgte som hakka møkk, sier Teigen.

Som indremisjonsmann brant han for at folk skulle komme til tro i ferien. Han brant også for at folk som bor i grisgrendte strøk med få kristne møter og aktiviteter skulle få påfyll.

– Jeg har alltid vært en indremisjonsmann. Mottoet til Idremisjonsforbundet er «Med Guds ord til folket». Mitt motto var «Med Guds ord til feriefolket», forteller han.

Derfor ble det viktig å skape et produkt som kristenfolket ville ha. Hans filosofi var å være tydelig i sin kristen profil. Han forventet også kristne omgangsformer fra de reisende.

– En tur i kristen regi er en tur helt uten alkohol. Det har jeg stått for hele tiden, forteller Teigen.

Han opplevde at jo tydeligere den kristne profilen ble – desto flere valgte å reise med Si-Reiser.

– Dersom vi i kristne sammenhenger i dag hadde våget å være tydeligere, så tror jeg flere hadde kommet. Når et parti som kaller seg «kristent» vil satse mer på «folkeparti» og mindre på «kristen», da har de misforstått og vil minke – ikke vokse, hevder Teigen og sikter til partiet Kristelig Folkeparti.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Kristne trenger Israel

På et hotell iJerusalem forteller Teigen flere historier om mennesker som har kommet til tro på mange av hans feriereiser. Den generelle tilbakemeldingen fra reisende til Israel har vært at «Nå kommer jeg til å lese Biben på en ny måte».

– Jeg hadde et slagord som jeg brukte i annonsene til Si-reiser som lyder «Du trenger Israel og Israel trenger deg». Jeg mener alle kristne trenger en reise til Israel for å få et rikere og korrekt bibelstudium. Når du ser for deg plassene så forstår du beretningene bedre, sier Teigen.

Han forteller om den gang han hadde både det israelske og palestinske bibelselskapet på besøk samtidig.

– Da fortale den palestinske lederen på et møte at «Vi leser i Bibelen at Gud har en spesiell plan med Israels folk». Det er det jeg håper at kristenfolk i Norge skal få se og oppleve, sier Teigen og fortsetter:

 – Så føyde den palestinske bibellederen til «…men vi har av og til vanskeligheter med å forstå hvorfor israelere skal være så stygge med oss». Da beklaget den israelske bibellederen og så «Ja, av og til ble det slått litt for hard». Det var en broderlig forening mellom to folk som egentlig står mot hverandre, sier Teigen.

– Maktkamp mellom ledere

Han sier den israelsk-palestinske konflikten først og fremst er en konflikt mellom lederne som står mot hverandre. Men han erkjenner at palestinske arabere ikke blir annerkjent som «upper class» i Israel, og at det hersker en viss forskjellsbehandling når det gjelder det sosiale, økonomiske og statusen.

– Her lever 1,6 millioner palestinere som israelske statsborgere. De blir kanskje sjekket ekstra i bankene om de virkelig kan betjene det lånet de spør om enn det en israeler som skal ha samme lånet blir, sier Teigen.

Han mener også at Israels bosettings-politikk av og til kan provosere.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Men når det er sagt så har de samme lov og rett som andre Israelere. Palestinske arabere med israelsk statsborgerskap er de som har høyest levestandard av alle arabere, hevder Teigen.

– Et feil intrykk

Det som griper ham mest når han tenker på sitt livs engasjement for Israel er det å kunne videreformidle en begeistring for landet til sine barnebarn.

– Vi opplever mye hat og boikott av Israel. Boblevannfabrikken SodaStream lå påVestbredden og flyttet til Israel som resultat av boikotten. Dette førte til at tusen palestinere mistet jobben sin. Heldigvis har jeg kunnet formiddlet det positive om Israel til mine barnebarn, sier Teigen.

Han mener de fleste norske medier gir et feil inntrykk av Israel. Det former opinionen i Norge, mener han.

– Jeg får mange spørsmål om det er trygt å reise til Israel. «Tørr du det da» sa kollegaene mine da jeg sa jeg skulle reise. Det syntes jeg er leit.

Pensjonisttilværelse i Israel?

I desember 2012 sa Jon Teigen opp stillingen sin som daglig leder i Si-Reiser. Han fungerte videre som seniorkonsulent i halvannet år før han trakk seg helt ut av selskapet som følge av uenighet med styret.

– De la for dagen en helt annen strategi enn det selskapet hadde satt i de foregående 30 årene. Da søkte jeg meg tilbake til skolen og valgte å gå helt ut av Si-Reiser, sier Teigen kortfattet.

Men selv om han nå er ute av reiselivsbransjen kan han snart bli en del av den igjen. Teigen vurderer nemlig å bruke deler av sin nært forestående pensjonisttilværelse til å bli reiselivsmann.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det ligger i blodet mitt at jeg vil at folk skal få oppleve Israel. Skal man være en god reiselivsaktør så krever det at man kjenner landet. Ikke bli overrasket om du ser gamle Teigen i aksjon igjen om et par år. I allefall og først og fremst i Israel, avslutter han.