Trendy tro Reportasjen
Er yoga bare en treningsf0rm – eller er det noe mer?

 

I boken «Åndelig og helt normal», spør forkynner og forfatter Annie Schaug om de gamle avgudene har våknet til live i landet vårt. Mye tyder på det.

I Norge arrangeres det omkring 50 alternativmesser årlig. Den største messen arrangeres i Lillestrøm og har hatt besøkstall på opp mot 15.000. Hit strømmer nordmenn for blant annet å motta «healing», bli spådd i tarotkort og få stilt horoskopene sine.

Statistisk Sentralbyrå kan dessuten fortelle at nordmenn bruker enorme summer på alternativ behandling.

I 2012 brukte nordmenn 3,8 milliarder kroner på besøk hos alternative behandlere, der de fem vanligste behandlingsformene var massasje (22,8 prosent), akupunktur (9,7 prosent), soneterapi (3,9 prosent), healing (3,7 prosent) og homeopati (2,9 prosent).

Nordmenn brukte også 380 millioner kroner på alternative selvhjelpsteknikker slik som yoga, meditasjon og thai chi.

Hvordan bør vi som kristne forholde oss til nyreligiøsitet? Og hva med den populære treningsformen yoga – bør vi hive oss på trenden eller la være?

Uten nådegaven til å prøve ånder vil mange kristne bli forført i denne tiden, blant annet av yoga, meditasjon og annen nyåndelighet.

Lette etter fred

Ingunn1NETT

FREDLØS: Ingunn Smenes (50) ble frelst etter mange år i New Age-miljøet. På jakken har hun laget et peace-symbol opp-ned med teksten: «Herren er fred». – Nyåndelighet sier fred, men det er ikke fred. Bare Herren er fred, sier Ingunn, som i dag driver begravelsesbyrå sammen med ektemannen og jobber ved Evangeliesenterets kontaktkafé i Oslo.

Ingunn Smenes (50) (bildet på side 29) er en av mange som har lang erfaring med New Age, deriblant yoga og meditasjon.

– Jeg levde et ganske vellykket liv i verdens øyne. Jeg var kunstner med mange store kunstprosjekter, noen sammen med profilerte artister i Norge, og kunne leve av kunsten. I tillegg drev jeg aktivt med fjellklatring og skikjøring og trente på landslaget i judo. Jeg gjorde stort sett bare det jeg hadde lyst til, forteller drammensjenta.

Tross store prestasjoner og adrenalinrush i mengder, opplevdes det likevel ikke tilfredsstillende i lengden.

– Jeg begynte å se at alt var tomhet og jag etter vind. Uansett hvor mye jeg vant og presterte godt, følte jeg meg like tom etterpå. Derfor begynte jeg å søke etter noe mer. En dag husker jeg at jeg stirret på vannet som fosset ned i sluket i dusjen og tenkte: «Der, i midten av der vannet virvler rundt, finnes det et stille punkt, en tilstand av stabilitet og fred. Dette finnes i livet og det skal jeg finne!»

Trodde svaret var i nyåndelighet

Lengselen etter fred drev Ingunn inn i diverse nyreligiøse og østlige religioners praksiser; yoga, meditasjon, buddhisme, Tarotkort, krystall-healing, chi gong og mye annet. Midt i sin søken fikk hun erfare at både den nye kjæresten hennes og kusinen, som var som en søster for henne, fikk kreft.

– Jeg ble helt desperat og en natt ropte jeg til Gud: «Gud, hvis du finnes, kommer kjæresten min til å leve eller dø?» Da fikk jeg se en grønn slette og en åpen grav. En stein var rullet bort fra graven og et sterkt lys skinte inn fra siden. Så hørte jeg ordene: «Min død er din oppstandelse.» Så ble jeg fylt med en fred som jeg aldri hadde kjent maken til.

– Forsto du at det var Jesus?

– Jeg tenkte at det var Gud og at jeg ville ha denne freden, men jeg ville ikke være kristen. Derfor begynte jeg å søke enda hardere inn i nyåndelighet og buddhisme, for jeg tenkte at det var mye mer «spiselig» enn å være kristen.

Jeg hørte en stemme som sa: ‘Ingunn, dette er ved – ikke din bror!’

Du er kristen, døp deg

En dag, mens Ingunn vasket hus, hørte hun en stemme som lyn fra klar himmel.

– Stemmen sa: «Du er kristen, gå og døp deg!»

Budskapet var så klart at Ingunn adlød uten å tenke se om. Hun kontaktet en kristen organisasjon og fikk komme og døpe seg.

– Det var fantastisk. Da jeg kom opp av vannet var det som om øynene mine var blitt åpnet og at føttene mine sto plantet på jorden igjen. En tid senere, mens Ingunn satt hjemme i stuen sin, hørte hun den kjærlige stemmen på nytt.

– Jesus spurte meg: «Ingunn, ser det ut som det bor en kristen kvinne her?»

Ingunn så seg rundt i leiligheten sin.

– Bokhyllene var fulle av bøker om yoga, meditasjon, healing og buddhisme. Jeg hadde Tarotkort og krystaller og på veggen hang et bilde jeg nettopp hadde kjøpt for mange tusen kroner, av en buddha.

  • Det var innledningen. Les hele saken om kristendom, nyåndeligeht og yoga. For hvor går egentlig grensen? Kjøp eAvis her.
  • Ønsker du å abonnere på vår papirutgave? Bestill Korsets Seier her.

 

kommentarer