Spesielt interessert Samtalen
Dag Øyvind Juliussen kunne ikke hjelpe jødene under krigen. Derfor gjør han det nå.

 

JuliusenNETT2

BUDSJETT: – Israel bør finnes på enhver menighets budsjett, mener Juliussen.

Når Dag Øyvind Juliussen tar telefonen, er det en lærer fra en videregående skole som er i den andre enden. Hun forteller at hun har undervist om Midtøsten-tematikken i samfunnsfagstimene på skolen, men at elevene har etterlyst mer fokus på Israel.

«Du snakker alltid om palestinerne og deres sak. Kan vi ikke få høre fra den andre siden?» har de sagt til henne.

Juliussens navn har dukket opp, en av elevene har hørt om ham. Det er derfor læreren tar kontakt med ham. Spør om han kan komme til skolen og undervise. Han har gjort det før, gjør det gjerne igjen, og noen dager senere er han på plass hos klassen ved den videregående skolen.

Når læreren introduserer ham for elevene, understreker hun det samme som hun sa til ham over telefon:

– Jeg har lest mye om denne konflikten, og jeg støtter palestinerne fordi de er den svake part.

Greit, det. Dag Øyvind tar plass foran tavla, og presenterer Israels politiske historie og kampene som nasjonen har kjempet. Når han er ferdig, kremter læreren halvhøyt.

– Jeg må nok si at jeg har fått et nytt syn på Midt-østen-konflikten, konstaterer hun, og spør like godt Juliussen med det samme:

– Kan ikke du komme tilbake igjen til skolen vår neste år?

Flytter fra Hamar

Lederen for den norske avdelingen i Den Internasjonale Kristne Ambassade Jerusalem (ICEJ) gjenforteller historien mens vi møter ham på Oslo Lufthavn Gardermoen. Ikke fordi han skal ut og reise, men fordi det er midtveis mellom Oslo og Hamar, der han bor.
Ikke så lenge, riktignok.

Han og kona Ingunn har kjøpt hus i Åsgårdstrand i Vestfold, og flytter denne sommeren. Det er nesten så vi ikke får skrive det, for det er en såpass fersk nyhet.

– Men greit, da. Et par linjer går nok bra.

Det betyr at familien samtidig må ta farvel med menigheten de var med å plante i 1998, Livets Senter, der Dag Øyvind var medpastor i de åtte første årene. Det skjer med tungt hjerte.

– Det er nesten så jeg vurderer å skrive et innlegg til kristenpressen for å sette ord på takknemligheten til menigheten, sier han.

– For oss har det vært en megavelsignelse å være med i arbeidet der. Jeg er så utrolig takknemlig.

Uten nasjonen Israel hadde ikke du og jeg vært frelst. Det ville aldri eksistert noen menighet. Alle ville vært på vei til fortapelsen.

Leste seg opp

Det er imidlertid ikke menighet han snakker aller mest om.

I starten av tenårene begynte den unge Dag Øyvind Juliussen å lese om Israels nyere historie: Om opprettelsen av staten i 1948, om seksdagerskrigen i 1967, om jødenes vei tilbake til en egen nasjon. For tenåringen Dag Øyvind var det særdeles spennende. Det var som å lese fortsettelsen av Israels historie slik den brettes ut i Bibelen. Selv om boka sluttet med Åpenbaringens siste ord, sluttet ikke Gud å bry seg om sitt folk. Gud hjalp dem videre.

– Etter hvert opplevde jeg det som et kall, mer enn bare en interesse eller en hobby. Et kall til å være med og stå opp for dette folket. Bringe trøst og uttrykke kjærlighet og takknemlighet overfor folket som har gitt oss Bibelen og frelsen.

I 1987 var han i Israel selv for første gang, i seks uker. I 1995 ble han involvert i ICEJs arbeid, og høsten 1996 ble det også hans arbeidsgiver. Nå har han stått i arbeidet i 20 år, og blitt nasjonal leder.

Positive menigheter

– Etter 20 år i arbeidet har jeg aldri opplevd så mange åpne dører som jeg møter i disse dager, sier han.

Juliussen ramser opp de regionale konferansene som organisasjonen har arrangert i den senere tiden, på steder som Bodø, Hamar og Grenland. Et tosifret antall menigheter står sammen med ICEJ som arrangører.

– Det er en større respons og positivitet fra menigheter og ledere. Det gleder vi oss over. Vi ønsker at dette ikke skal bli et tema for spesielt interesserte, men at menighetene skal gripe fatt i hva dette handler om. For det handler om så mye mer enn politikk. Aller mest handler det om Guds rike og Guds agenda.

Utfordringen i dagens frikirke-Norge er ikke erstatningsteologi, men derimot at man ikke har noen teologi om Israel i det hele tatt. Forståelsen av Israel hører naturlig hjemme i menigheten, mener han.

– Er du en spesielt interessert?

– Jeg opplever det som et kall, gjentar Juliussen.

Fylte storstua

Han forteller om hendelsen som førte ham i kontakt med ICEJ aller første gang. Året var 1995, og Dag Øyvind bodde på Lillehammer.

– En morgen ba jeg til Gud og spurte hva mer vi kunne gjøre for å velsigne Israel enn bare å si «shalom» til hverandre i menigheten. Da opplevde jeg at Gud…

  • Det var innledningen. Les hele intervjuet med Dag Øyvind Juliussen, leder i ICEJ. Kjøp eAvis her.
  • Ønsker du å abonnere på vår papirutgave? Bestill Korsets Seier her.

 

kommentarer


Anbefalte innlegg