På fylla i Skam Nærbildet
Ungdomsfylla i NRK-serien «Skam» er for drøy for utlandet. Blant norske kristne er kun én av fire unge voksne avholds. – Tausheten bekymrer mest, sier Morten Eikli.

 

– På tross av enorm seersuksess får ikke NRK solgt ungdomsserien «Skam» til utlandet. Den norske ungdomsfylla oppfattes som for grov og lite treffende for deres drikkekultur. Er det overraskende?

– Det er lite overraskende og lite sjokkerende. Gammelt nytt. Vi drikker kanskje ikke mer enn andre nasjoner, men vi drikker mye når vi først drikker.

– Er bildet vi får presentert av stupfulle mindre-årige reelt?

– Det er treffende, særlig i byer. Og aller mest drikkes det i velstående bydeler.

Hva tenker Gud om alkohol?

– Kan en serie som «Skam» være normskapende og forsterke drikkekulturen?

– Ja, absolutt. Om den ikke forsterker drikkekulturen, så er den i hvert fall bekreftende. «Skam» viser ungdom hvordan ungdom skal leve. Det er kanskje det skumleste. De tar nemlig kulturen veldig på kornet. Men nå skal det sies at det er ikke ungdommen som er problemet. Det er oss eldre. Generasjon prestasjon med skole- og helsefokus drikker mindre enn før, men konsumet øker blant oss andre, inkludert i kristen-Norge.

– I kristen-Norge, faktisk?

– Dette er jo for såvidt ikke noe nytt, dette heller, men avholdsstandpunktet er svekket blant kristne, i alle aldersgrupper. Det har ikke nødvendigvis blitt en fyllekultur, men alkoholen er i ferd med å bli en naturlig del av livet for kristne. Når kristne samles i uformelle fellesskap, er alkoholen blitt et naturlig midtpunkt, som kan minne om det som er naturlig i andre miljøer.

– Har øl og vin blitt så vanlig blant kristne, altså?

– Ja, særlig i kristne miljøer utenfor bibelbeltet.

Man spør hvorfor du ikke drikker, istedenfor hvorfor du drikker.

– Er ikke det ganske skremmende?

– Det er selvfølgelig avhengig av hvem du spør, men jeg synes i hvert fall det er utfordrende. Blå Kors gjorde en undersøkelse i 2012 som viste at bare én av fire unge kristne er avholds. Undersøkelsen inkluderte mindreårige. I en stadig mer individualistisk verden ser det ut til at vi tar mindre hensyn til folk rundt oss. Mange kristne tar riktignok hensyn til hvor og når de drikker, men jeg kjenner til skrekkeksempler på det motsatte også.

– Hva kan vi gjøre?

– Mitt hovedproblem med dette er at vi ikke reflekterer nok rundt det. Vi snakker ikke om det. Jeg skal ikke fortelle folk hva de skal gjøre, men når vi ikke tør å diskutere oss imellom hva Gud tenker om vårt alkoholforbruk, så er det usunt. På vanlige fester oppleves det ofte ubehagelig med avholdsfolk til stede. Slik er det i ferd med å bli i kristne miljøer også. Man spør hvorfor du ikke drikker, istedenfor hvorfor du drikker.

– Hvordan har alkoholen fått sånn plass i kristen-Norge?

  • Morten Eikli mener vi unngår temaet alkohol for å beskytte våre behagelige vaner. Les resten av intervjuet: Kjøp eAvis her.
  • Ønsker du å abonnere på vår papirutgave? Bestill Korsets Seier her.

 

kommentarer