Prins og pøbel Samtalen
Hans Martin Skagestad var fotballhooliganen som havnet i klammeri med politiet. Nå preker han for titusenvis av mennesker.

 

– Billig sprit og røyk. Derfor ble jeg med på misjonstur til Latvia, forklarer Hans Martin Skagestad, mens han sitter henslengt i stolen.

– Men jeg ga klar beskjed om at mamma og pappa skulle betale for greia.

Pastorsønnen, som ble fotballhooligan i eliteserieklubben Start og dermed slåss jevnlig mot andre lags supportere, er i dag evangelist. 200 dager i året reiser han verden rundt for å forkynne gjennom Sarons Dal. Av mange blir han sett på som den naturlige etterfølgeren av Rune Edvardsen.

Pinsebarnet

Hans Martin er flasket opp i Pinsebevegelsen. Faren Wiggo drev eget rørleggerfirma i Kristiansand før han gikk inn i fulltidstjeneste som pastor. Familien dro nordover til Båtsfjord og Kirkenes i Finnmark noen år før Wiggo ble kalt tilbake til hjemmemenigheten Filadelfia, Kristiansand, som pastor.

For sønnen ble pinsemøter en del av livet. I tenårene ble det mindre og mindre av det.

– Jeg hadde nok et ønske om å tro hele veien, men jeg fikk det ikke til.

Hans Martin var lite imponert over kristenfolket han så rundt seg.

– Jeg syntes livene deres virket så falske, dørgende kjedelige og forutsigbare, sier han før han raskt føyer til:

– Mamma og pappa var unntaket. Jeg har alltid hatt voldsom respekt for dem. De kjente meg. De visste hvor jeg var i livet. Jeg kunne være ærlig, og de dømte eller tvang meg aldri. De var ekte, men samtidig helhjertet i livene sine. Det kan være fristende for foreldre å presse, true og tvinge, men de var mer vise enn som så.

Jeg hadde nok et ønske om å tro hele veien, men jeg fikk det ikke til.

Hans Martin Skagestad - evangelist i Troens Bevis

Fotballvold

Fotballinteressen vokste i takt med trangen etter adrenalinrus. Det ledet ham til sørlandsklubben Starts hardeste supporterkjerne.

– Det var en lojalitet og brorskap der som savnes i mange menigheter.

Med brorskap kom også fiendskap til andre fotballklubbers supportere. For 10–15 år siden vokste hooliganmiljøene i mange norske klubber, særlig i de største klubbene som Vålerenga i Oslo og Brann i Bergen.

Hooligans nøyer seg ikke med å heie på stadion. De møtes i bakgater, på åpne plasser og i undergrunner for å slåss. Våpen er, i hvert fall i teorien, ikke akseptabelt. Man slåss med bare never.

– Det som er rart, er at dette er snille gutter som forsøker å fylle et tomrom i livene sine. I dag er jeg nærmest som en prest for mange av dem. De kan ringe meg i dag for å snakke om at kona har forlatt dem eller om andre problemer.

Hans Martin snakker fort og ivrig.

– Mange går på amfetamin for å fôre spenninger. Det trengte ikke jeg. Slåssingen var mer enn nok.

29-åringen ble utestengt en gang fra Kristiansand stadion, og havnet flere ganger i trøbbel med politiet.

Han understreker at han ikke glorifiserer dette. Det har nemlig blitt et kjempeproblem for fotballen. I Sverige har de slitt med at vanlige folk og familier ikke tør å gå på kamper.

Nød og frelse

Påsken da Hans Martin var 19 år, planla mor og far en hjelpesendingstur til Latvia. De ønsket å ha med sønnen og lovet å betale for turen.

– Sånt var ikke jeg interessert i å bruke påsken på, minnes han.

Men så snakket han med en kompis. Dette kan være en gyllen anledning til å kjøpe opp litt billig tobakk og alkohol, mente han.

  • Les hvordan møtet med Gud forandret Hans Martins liv. Kjøp eAvis her.
  • Ønsker du å abonnere på vår papirutgave? Bestill Korsets Seier her.

kommentarer


Anbefalte innlegg