Bibel på bytur Reportasjen
Forrige helg reiste Guds ord ut av kirken til glede for hele folket.

 

Om 26 år gamle Helge Haugland skjelver eller bare rister litt løs, er vanskelig å si. Han har uansett grunn til å være litt nervøs. I løpet av det neste døgnet har han regnet seg fram til at han skal framføre en førtiendedel av Bibelen ved Karl Johans gate midt i Oslo sentrum.

Likevel var han ikke i tvil da han ble spurt.

– Nei, du, jeg skulle være med. Men jeg er jo litt bibelnerd, og så synes jeg tanken er spennende.

Haugland, som akkurat har fullført en bachelor på Hauge school of management, skal lese bruddstykker av Forkynneren, Høysangen og Jesaja. Fra natt til søndag leser han deler av evangeliene, hele 1. Timoteusbrev og noe av Hebreerbrevet.

Som en del av Bibelselskapets 200-årsmarkering, ble Bibelen lest høyt fra perm til perm i Oslo sentrum forrige helg. Ansvaret for det de kaller «Bibelmaraton» ble delegert til Ungdom i Oppdrag (UiO) og Norges Kristelige Student- og Skoleungdomslag (Laget).

BAKGRUNN: Helgen der Bibelen tar over hovedstaden.

Nattevakten

Mens 26-åringen tegner og forklarer, leses Bibelen opp i bakgrunnen på en liten, oppsatt scene. Noen titalls mennesker står og ser på mens de nyter kaffe fra en liten, mobil kaffebar.

Det er fredag kveld. Det er en forholdsvis rolig tid i Oslo sentrum. Det er ikke den sedvanlige strømmen av mennesker som strener opp og ned Karl Johan som vanlig. Noen stopper opp, andre går forbi, mange med et litt flakkende blikk.

Hauglands vakt natt til søndag kan bli tøffere. Det koker i Oslo sentrum og alkoholkonsumet er ganske høyt.

– Nattevakta er ekstra spennende, sier han og legger til et smil.

– Jeg tror jo på dette. Jeg tror at Guds ord har kraft til å forandre. Så får vi se, jeg kan bare gjøre min del. I dette tilfellet betyr det å lese.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Bibelmaraton

SPENT: Bibelleser Helge Haugland er spent før han skal på scena. Helene Fagervik, kommunikasjonsrådgiver i Norges Kristelige Student- og Skoleungdomslag, organiserer og holder oppsyn.

Dyr reklame

Rett ved, i Oslo Domkirke, holder firemannsorkestret SalmeKlang på å avslutte. På revyscenen Latter er fem komikere i ferd med å starte den første av fire show i løpet av helgen ved navn Bibel og Babbel.

I det hele tatt er det en litt annerledes helg i Oslo grunnet jubileet. Det er i hvert fall målet. Bibelselskapet ønsker nemlig å markere 200-årsdagen sammen med folket, ikke bare kirkefolket. Det startet med en reklamekampanje i forkant. Bibelvers ble tapetsert på busser og trikker i Oslo sentrum.

Generalsekretær i Bibelselskapet, Ingeborg Mongstad-Kvammen, forteller at kampanjen kostet 275.000 kroner.

– Vi ser på det som en investering i allmennkunnskap. Bibelselskapet har et styre som er framoverlent og som ønsker å bruke jubileet for å nå visjonen vår om å åpne Bibelen for alle. Der er buss- og trikkekampanjen et viktig element, sier hun.

Dette er jo for hedninger også.

Frode Randgaard - tilskuer på Bibel & Babbel

Heller sinne enn likegyldighet.

Reaksjonene i forkant har variert.

– På sosiale medier ser vi både negative og positive reaksjoner. Bibelen er en bok som engasjerer, og det er vanskelig å forholde seg nøytral til den. Det hadde vært verre for oss om folk ikke brydde seg i det hele tatt og var likegyldige, sier hun.

Generalsekretæren frykter ikke at kampanjene skal føre til mer offensive ateister.

– Vi har ikke sett mye til den type ateisme i Norge. Jeg opplever at vi her til lands har en god og ren religionssamtale både mellom troende og med ikke-troende.

Ateist feirer Bibelen

En av disse markante ateistene møtte Korsets Seier forrige torsdag under nok et arrangement arrangert av Bibelselskapet. Didrik
Søderlind, rådgiver for Human-Etisk Forbund og redaktør for tidsskriftet Humanist, var en av panel-deltakerne på Litteraturhuset. Temaet omhandlet Bibelens relevans i dag. Etter debatten forteller han til KS at han setter pris på en helg med bibelfokus.

– Dette er …

  • Les svaret, bibelstandup Bibel & babbel og unges villighet til å lese Bibel på gata. Kjøp eAvis her.
  • Ønsker du å abonnere på vår papirutgave? Bestill Korsets Seier her.

 

kommentarer