– Når mediene herjer med oss, er det fristende å trekke tilbake i forsvar Samfunn
KOMMENTAR: – Om teamet på banen er reaktive, vil det aldri skåres noe mål, skriver Jostein Krogedal.

 

Jostein Krogedal i Intro

FRYKTER FORSVARSKRISTNE: Intro-gründer og seniorpastor Jostein Krogedal skrev ukens Meninger i KS.

Det virker som det pågår et VM i å finne gamle feil hos ledere og organisasjoner for tiden. Det er et umettelig marked der ute, og kommentarfeltene går varme.

Dette er både veldig interessant og skremmende. Interessant fordi vi aldri før har sett en sub-gruppe av mediafolk gå så hardt ut, så bredt og så lenge. Skremmende fordi det finnes så mange uoppgjorte forhold, og fordi det skremmer oss ledere som i dag står midt i liknende miljøer. Det er lett å spørre seg: Gjør vi også slike feil?

Noen få setter agendaen og roter opp, ikke bare i en sak, men i en haug med saker mer eller mindre profesjonelt, og skaper dermed et bilde som ikke nødvendigvis stemmer med virkeligheten.

Jeg er for at vi som ledere, pastorer og forbilder skal kunne bli prøvet og testet både for nåtiden og fortiden for å kunne lære av våre feil, vår inkompetanse og våre feilslåtte håndteringer av situasjoner. Vi skal aldri komme dit hen at vi bygger en usunn kultur der vi verner og skjuler hverandres feil.

KROGEDAL: Mer land å innta – men er du interessert?

Reaksjon i ettertid

Reaktiv er et interessant ord som betyr: «Å handle som reaksjon på oppståtte problemer, behov eller endringer». Det vil si at vi reagerer på noe etter at det er oppstått.

Vi lager mindre miljø-forurensende biler når vi ser at kloden ikke tåler å ha biler med fossilt brensel. Vi lager nye lover når vi må regulere samfunnet i en eller annen retning.

På fotballarenaen er det alltid et publikum som responderer overfor lagene når de gjør noe bra eller dårlig. Lyden kommer 0,2 sekunder etter målet eller selvmålet. Fra én og samme gruppe kan det komme to forskjellige lyder som reaksjon på to forskjellige handlinger.

Vi skal aldri komme dit hen at vi bygger en usunn kultur der vi verner og skjuler hverandres feil

Jostein Krogedal - seniorpastor i Intro

Ansvaret ligger hos teamet på banen som skal gjøre den jobben de er satt til: Skåre mål.

Alle idrettsorganisasjoner har et mål og en mening med det de gjør. De som ser på, reagerer på utøvelsen og gjennomføringen, og gir spillerne på banen terningkast. Det kan være ganske brutalt, men det er en del av virkeligheten. Om teamet på banen er reaktive, vil det aldri skåres noe mål, fordi man har trukket spillerne bakover på banen og kun er oppsatt på å unngå baklengsmål.

KROGEDAL: «Re-tenk» din plass i Guds rike.

Forsvarsposisjon

Mange menigheter driver slik. Man har trukket styrkene hjem og ligger i forsvarsposisjon for å verne seg og vente på neste angrep. Etter så mye juling fra folk på «tribunen» våger man seg ikke fram, i tilfelle man skulle gjøre feil og igjen få en ny runde med buing fra publikum og kjeft fra treneren.

Vi er ikke et fotballteam.

Vi er en kirke.

Men av og til synes det som om den samme dynamikken trer i kraft. Når mediene herjer med menighetene og lederne våre, er det fristende å bli reaktiv, trekke styrkene tilbake og legge seg i forsvar.

Å være proaktiv er å forme framtiden med sine visjoner, bilder og drømmer.

Jostein Krogedal - seniorpastor i Intro

Aktiv på forhånd

Proaktiv handler om å  «være aktiv (planlegge, handle) på forhånd for å være forberedt på forventede utfordringer».

Jeg er ikke i tvil om hvor jeg vil være. Jeg vil være i et proaktivt miljø der vi ser inn i framtiden og gjør tiltak som kan forandre nåsituasjonen. Du som nå leser dette tenker nok at «ja, det vil jeg også», men la oss sammen med journalistene, redaktørene, foreldrene og lederne se hva som kreves av oss for å være pro-aktive.

En familie, en avis og en kirke har alle et tydelig mål og en hensikt. Noe de vil oppnå eller bli kjent for. Man kan forandre en del av hensikten underveis, men aldri for mye, for da mister man målet av synet.
Folk tror ikke på deg lenger når du står for noe og har en tydelig hensikt, men så forandrer det fordi noe skjedde som gjorde deg reaktiv. Enten at du hadde en krise, møtte motstand, eller leste en bok som fikk deg til å skifte mening. Jeg sier ikke at man ikke skal la seg påvirke, men man må aldri forandre hensikten med det man gjør.

KROGEDAL: 6 måter å skape sunne kirker.

Forme framtiden

Å være proaktiv er å forme framtiden med sine visjoner, bilder og drømmer. Når det lidenskapelige bildet av framtiden styrer kirken, familien eller organisasjonen, navigerer man utenom alt som distraherer, fordi man er på vei mot sitt mål.

Skal du være reaktiv eller proaktiv? Skal du forme framtiden eller skal du være den som gir respons på det som allerede er gjort?

 

kommentarer