Ektepar Daland, Mary Kay Reportasjen

Mariann og John Tore Daland kansellerte samlivsbruddet i tolvte time.

 

– Jeg var en knust mann. Alle drømmene mine hadde gått i grus. Følelsen av forkastelse ble som en gift i ekteskapet. Til slutt forlot jeg Mariann.

John Tore Daland (43) slår ut med armene der han sitter i den grå sofaen hjemme i hans og Marianns stue i Grimstad. Kaffe og lefser står på bordet. Lysene er tent. De to er villige til å fortelle sin historie ærlig og usminket, for å oppmuntre andre til aldri å gi opp.

For fem år siden var de bare timer fra å fullbyrde skilsmissen etter to års separasjon. I tolvte time grep Gud inn.

– Vi har hver vår historie å fortelle om hvordan vi fant tilbake til hverandre. Begge historiene involverer en total overgivelse til Jesus. I dag har vi det bedre sammen enn noen gang og en helt annen ballast å møte utfordringene med. Nøkkelen er å koble seg på Jesus når livskrisene kommer, sier Mariann fra lenestolen.

Hele min identitet hadde vært i idretten.

Et vakkert hjem

Ekteskap2NETT

HJEMME IGJEN: Etter to års separasjon flyttet John Tore til Mariann hjem igjen. Tilbake i 1997 giftet de seg.

Mariann er National Sales Director for hudpleiefirmaet Mary Kay i Norge. John Tore jobber i samme firma, er frilansforkynner, og familien har åpnet stua si for en gryende husmenighet. Økonomien er svært solid. Marianns firmabil, en lys rosa Mercedes cabrolet, står og skinner utenfor.

Alt ser perfekt ut.

Men slik har det ikke alltid vært.

Idrettsdrømmen knust. I militæret vendte John Tore Gud ryggen.

– Jeg hadde mange opplevelser med Gud som liten gutt, men jeg ble distrahert av all dobbeltmoralen jeg så rundt meg her i det såkalte bibelbeltet. Jeg lå under dyna og gråt, fordi jeg kjente Guds nærvær og et kall jeg visste lå der, men samtidig valgte jeg å gå min egen vei, forteller John Tore.

– Helt til jeg ble «lurt med» på et møte med Kjell Haltorp, som begynte å profetere over meg. Han beskrev akkurat hvordan jeg hadde det, og at Gud hadde et konkret kall over livet mitt. Før jeg visste ordet av det sto jeg helt foran, og fikk et sterkt personlig møte med Jesus som jeg aldri hadde hatt før.

Unge John Tore fra Grimstad hadde egentlig en lovende idrettskarriere foran seg som toppidretts-utøver i orientering på den tiden. Det var alt han drømte om og jobbet for. Da begynte beina å streike, ødelagt av overtrening. Han måtte operere, ellers var alternativet amputering. Drømmen gikk i grus.

– Det var helt forferdelig. Drømmen om å bli verdens beste orienteringsløper under VM i Norge i -97 måtte skrinlegges. Men samtidig, midt i den knuste idrettsdrømmen vokste det fram et forkynnerkall. Jeg så meg selv preke for hundrevis og tusener, og etter en liten omvei endte jeg med å gå teologistudier på Ansgarskolen, forteller John Tore.

Alt er mulig når man kobler Jesus inn i krisene livet byr på.

Men kampen var ikke over

Imens var Mariann en pen og pyntelig menighetsungdom og aktiv i den tverrkirkelige evangeliseringsgruppa i Grimstad. Hun la merke til den unge, kjekke gutten som stakk innom av og til.

Mariann – den fødte evangelist

– Mariann er den fødte evangelist, spør du meg, sier John Tore stolt. – Hun elsker mennesker og å leve Jesus-livet på en naturlig måte.

– Det var noe jeg ikke fikk til å stemme med John Tore. Selv om han studerte teologi og skulle bli pastor, og opplevde Jesus i livet sitt, kunne han også ta seg en øl, bli halvfull, feste og leve uansvarlig. Jeg syntes det var merkelig, sier Mariann.

– Jeg sloss hele tiden med mitt tidligere liv, skyter John Tore inn. – Hele min identitet hadde vært i idretten, og det er et ganske egosentrisk liv. Det meste dreide seg om meg. Sannheten var at jeg alltid holdt døra litt på gløtt. Det ble et hinder for Gud til å få sin vilje.

Mentorene og miljøet ved Ansgarskolen som så John Tore, samt undervisningen, gjorde imidlertid noe med ham. Han ble kjent med Ingulf Diesen og hans litteratur, som skulle bli et fundament i livet hans.

– I denne perioden kom vi nærmere hverandre, og i -95 leide John Tore en motorsykkel og tok meg med på tur, ler Mariann. To år etter giftet vi oss, og

John Tore fullførte pastorutdannelsen på Ansgar. Ganske raskt ble han ungdomspastor i Grimstad Misjonskirke, mens jeg jobbet med økonomi i et skipsrederfirma. To barn kom etterhvert til verden.

Etter en konfliktfull brytningstid i tjenesten, måtte John Tore slutte i Misjonskirken, og siden de begge på den tiden hadde blitt fascinert av Trosbevegelsen og Levende Ord, bestemte de seg for å flytte til Bergen og begynne på bibelskolen der.

– Mariann var helt klar, jeg var mer skeptisk. Jeg hadde jo allerede fem år med teologiske studier. Hva skulle jeg på bibelskole å gjøre? Men vi elsket friskheten og forkynnelsen. Jeg har alltid vært radikal på Guds ord, sier John Tore.

– Jeg elsket lovsangen i trosbevegelsen. Vi lengtet etter denne styrken og trosgnisten vi opplevde her. Dette året ble helt fantastisk. Vi sugde inn alt vi kunne få, og først og fremst Jesus,  sier Mariann.

Jeg forsto endelig at jeg kunne ikke holde mine egne problemer opp mot Mariann.

Tjeneste og business

Etter bare noen måneder fikk John Tore spørsmål om å bli rektor på bibelskolen han var elev på. Dermed endte familien med å tilbringe fem år i Bergen og i tjeneste i Levende Ord. Helt til det smalt der også.

– Jeg elsket det…

  • Les hele det lange intervjuet med ekteparet Daland. Kjøp eAvis her.
  • Ønsker du å abonnere på vår papirutgave? Bestill Korsets Seier her.

 

kommentarer