Helgen der Bibelen tar over hovedstaden Disippel
– På sosiale medier ser vi både negative og positive reaksjoner, forteller  Ingeborg Mongstad-Kvammen, generalsekretær i Det norske bibelselskap

 

– Den første bibelhistorien jeg kan huske jeg festet meg ved, utenom juleevangeliet, var fortellingen om Josef. Den var som en spennende føljetong! Jeg likte også historiene om Jona og om Daniel. Og jeg syntes sangen «Våg å stå som Daniel» var så fin, sier Hanne Krogh (midt i bildet).

Tematikken begeistrer henne helt åpenbart. Derfor var det ingen tilfeldig at Bibelselskapet spurte henne om å sy sammen det musikalske programmet til selve festkvelden til deres 200-årsfeiring. Bibelfesten feires i morgen klokken 17.00 og 20.00 i Oslo Konserthus.

– Jeg sier ja til utfordringer, og dette er kanskje den største utfordringen jeg har fått, forteller hun.

Bibelen feirer 200 år i Norge

Bibelselskapet gjør et stort nummer ut av Bibelens jubileum i Norge. I den forbindelse har de nærmest tapetsert busser og baner med bibelsitater i hovedstaden.

Fra torsdag til søndag denne uken skjer det:

Kjente komikere sitter sitt skråblikk på Bibelen på utestedet Latter. Andre kjendiser leser seg gjennom Bibelen på gateplan. Samfunnsaktører debatterer Bibelens rolle i 2016 på Litteraturhuset pluss mye mer. Det blir bibelquiz, konferanser, foredrag, lovsangskvelder, bibelelektromusikk og mye mer.

Selve hovedfesten er lørdagkveld. Da arrangerer Bibelselskapet og Hanne Krogh den musikalske festforestillingen Bibelen.

KS PAPIR: Les intervju med åpenhjertig Hanne Krogh. Artikkelen fortsetter under bildet. 

KS 21_160527_s 12 fokus

Stjernelag

Da Hanne Krogh begynte arbeidet med å sette sammen mannskapet til denne musikalske festforestillingen, gikk hun til sine artistvenner for å få hjelp. Alle hun henvendte seg til, var positive.

Dermed endte hun opp med et stjernelag bestående av henne selv, Ole Paus, Marianne Antonsen (hovedbilde, venstre), Helene Bøksle (hovedbilde, høyre), Thomas Ruud, gospelkoret HIM, Oslo Soul Children og St. Laurentiuskoret.

– Jeg ringte først min venn Ole (Paus). Han er så flink til å gi nytt liv, lys og vinkler til noe vi tenker vi kjenner godt.

Bibelselskapet ønsker å gjøre Bibelen synlig og aktuell for folk flest i Oslo under markeringen denne ukens markering.

Generalsekretæren i Bibelselskapet, Ingeborg Mongstad-Kvammen, trekker særlig frem to punkt i programmet der bibelen slippes ut i friluft.

– Det ene er Bibelmaraton der 40-50 personer skal lese bibelen høyt fra perm til perm i domkirkeparken gjennom hele festivalen. De starter klokken 9 på torsdag og holder på frem til søndag klokken 19 før siste bok i bibelen leses inne i domkirken, forteller hun.

Det andre konkrete tiltaket som gjør bibelen synlig er kampanjen med bibelvers på hovedstadens busser og trikker.

– Disse bussene og trikkene har 2,8 millioner reisende i løpet av en uke, sier Mongstad-Kvammen.

HER ER PROGRAMMET:

Allmennkunnskap

Kvammen-Mongstad-NETT

BIBELSJEF: Ingeborg Mongstad-Kvammen er generalsekretær i Det norske bibelselskap.

En reklamekampanje på busser og trikker i Oslo sentrum er ikke gratis. Mongstad-Kvammen kan fortelle at reklamekampanjen koster Bibelselskapet 275 000 kroner.

– Vi ser på det som en investering i allmennkunnskap. Bibelselskapet har et styre som er fremoverlent og som ønsker å bruke jubileet for å nå visjonen vår om å åpne bibelen for alle. Der er buss- og trikkekampanjen et viktig element, sier hun.

Negative og positive reaksjoner

Mongstad-Kvammen forteller at reaksjonene på buss- og trikkekampanjen har vært ulike.

– På sosiale medier ser vi både negative og positive reaksjoner. Bibelen er en bok som engasjerer og det er vanskelig å forholde seg nøytral til den. Det hadde vært verre for oss om folk ikke brydde seg i det hele tatt og var likegyldige, sier hun.

Generalsekretæren frykter ikke at kampanjene skal føre til mer aggressive ateister.

– Vi har ikke sett mye til den type ateisme i Norge. Jeg opplever at vi her til lands har en god og ren religionssamtale både mellom troende og med ikke-troende.

Utested og kino

At mye av programmet under Bibel-festivalen foregår i Oslo Domkirke er kanskje ikke så overraskende, men Mongstad-Kvammen forteller at de også sprer seg ut på mindre åpenbare steder i hovedstaden.

– Vi ønsker å gi bibelopplevelser gjennom ulike kulturutrykk som for eksempel ungdomsfesten Jesus Loves Electro and U på utestedet Ballroom, forteller hun.

Under Bibel-festivalen arrangeres det flere «festivaler i festivalen».  Blant annet er det en bibelfortellingsfestival med profesjonelle fortellere og en liten filmfestival kalt «Tro på lerretet».

– «Tro på lerretet» viser sju ulike filmer på Saga kino som på hver sin måte tar opp bibelske temaer, forteller Mongstad-Kvammen.

Blant filmene finner vi Erik Poppes De usynlige, Legenden om Narnia, Leviatan og fjorårets storfilm om Noah.

 Artikkelen fortsetter under bildet.

Ingebord Mongstad-Kvammen.

FREDAG: Ingeborg Mongstad-Kvammen, generalsekretær i Det norske bibelselskap, tror kristne må feie for egen dør og bruke Bibelen mer. Les ukens portrett i Korsets Seier.

Bokbad og humor

Bibelen skal, ifølge Mongstad-Kvammen, også bli synlig i Oslos bokhandlere under festivalen.

– Alle bokhandlene i sentrum vil i løpet av lørdagen ha bibelske bokbad der Alf Kjetil Walgermo samtaler med forfattere som bidro til boken Bibeldikt som vi ga ut for litt over et år siden, forteller generalsekretæren.

Hun trekker også frem festforestillingen på Oslo konserthus og humorshowet «Bibel og Babbel».

– Jeg tror bibelen kan bli overraskende synlig på Latter på Aker Brygge med dette showet.

Når ut med Bibelen

Hanne Krogh mener at Bibelselskapet har vært modige og valgt rett i måten de feirer 200-årsjubileet på.

– Bibelen er ingen intern bedehusgreie, men for hele folket. Den sier så mye om hvem vi er og vår bakgrunn. Så håper jeg at vi kan gi den et nytt språk og en ny form, slik at den blir levende for flere mennesker. KS/KPK

 

kommentarer