– Lovsang preges av mye uærlighet Kultur
U2-vokalist Bono har blitt åpen sin tro de siste årene. Men han mener kristen lovsang ikke samstemmer med det han leser i Salmene.

 

Når U2-vokalist Bono, som har blitt mer åpen om sin kristne tro de siste årene, leser i Salmenes bok i Bibelen, finner han igjen hele spekteret av menneskelige følelser: Både sinne, irritasjon, tristhet og lykke.

Han sier Salmene har vært en kilde til åndelig inspirasjon for ham gjennom hele livet, men det samme kan han ikke si om moderne kristen lovsangsmusikk.

– Salmisten er brutalt ærlig om den eksplosive gleden og dype sorgen eller forvirringen han føler. Ofte tenker jeg at: jøss, hvorfor er ikke lovsangsmusikken sånn, uttaler sangeren i den nylig utgitte dokumentaren «The Psalms», gjengitt av Huffington Post.

Salmisten er brutalt ærlig om den eksplosive gleden og dype sorgen eller forvirringen han føler.

Vanskelig med ærlighet

Sangerens uttalelser i filmen er en del av en bred samtale med den amerikanske pastoren Eugene Peterson, som er mest kjent for bibeloversettelsen The Message.

I dokumentaren snakker Peterson om hvordan hans oversettelse av Salmene er så nært knyttet til den opprinnelige betydningen av tekstene som han kunne komme.

– Det er ikke glatt, det er ikke hyggelig, det er ikke pent, men det er ærlig. Jeg tror vi prøver oss på ærlighet, noe som er veldig, veldig vanskelig i vår tid, sier Peterson.

BONO I U2: – Jeg tror Han stod opp fra de døde.

Skeptisk til kristne

Bono er enig i at det er vanskelig å finne mye ærlighet i moderne kristen kultur. Han sier han finner «mye uærlighet» i moderne kristen kunst.

– Jeg ville blitt svært glad om denne samtalen ville inspirere folk som skriver disse vakre evangeliske sangene – til å skrive en sang om sitt dårlige ekteskap. Skriv en sang om hvordan dere er sinte på regjeringen. Det er det Gud ønsker av deg, sannheten, sier Bono.

– Jeg er skeptisk til kristne på grunn av mangelen på realisme. Jeg vil se mer av det, både i kunsten, i livet og i musikken, fortsetter artisten. KPK

 

kommentarer