Ønsker forsoning Kristenliv
Denne våren har vært tøff for ekteparet Christiansen. Her deler de sin versjon av historien.


 

På 90-tallet kom ekteparet Christiansen som en virvelvind og fylte innadvendte menighetsmiljøer med frimodighet og  evangeliseringstrang. Nå står de selv midt i stormen.

Min opplevelse er at denne serien ikke bare angriper oss, og meg som leder, men også ting som vi har så kjært.

Frimodig

Med humor, frimodighet og kraft banet ekteparet Christiansen vei for en bølge av radikal og begeistret kristendomsutøvelse. Gjennom elev- og studentarbeidet Ny Generasjon, som i dag har forgreninger i blant annet New Zealand, Russland og Tyskland, ble tusenvis av kristne ungdommer vekket til frimodig evangelisering på sine skoler. Gjennom misjonsorganisasjonen Jesus Revolution har nærmere 600 ungdommer gjort langtidstjeneste i Europa, mens omlag 6.000 ungdommer har fått smaken på misjon gjennom sommerteam.

Denne våren har ekteparet kjent motvind fra alle kanter.

Blandet opplevelse

– Hvilke tanker og følelser gikk gjennom dere da VGTV-serien Frelst kom på lufta?

– Jeg kjente først og fremst sorg og vemod over Ruth Helens triste opplevelser i Jesus Revolution. Men for meg er bildet mer blandet. Min opplevelse er at denne serien ikke bare angriper oss, og meg som leder, men også ting som vi har så kjært, sier Stephan og lister opp misjon, frimodig evangelisering, bønn for syke og det å forsake noe for det man tror på.

– Rent journalistisk har det også vært vanskelig å forholde seg til et prosjekt der hovedpersonen i så stor grad former produktet, gjennom å både være kilden til de personlige erfaringene, manusforfatter og ansatt av mediet som produserer serien.

– Dere fikk tilbud om å stille opp til intervju i serien, burde dere vært mer proaktive?  

– Ja, vi fikk mulighet til å bli intervjuet, noe vi også gjorde, men da opplevde vi at et to timers intervju av Jesus Revolution sin leder, Paul Hockley,  ble klippet ned til to minutter i en serie som gikk over flere uker. Det opplevdes spesielt.

Etterpåklokskap er alltid enkelt.

Ante ikke hva som kom

– Mange savnet din stemme mens serien gikk. Hvorfor forholdt du deg taus så lenge?

– Da vi først snakket om dette, avtalte vi at Hockley, som nå har ledet Jesus Revolution i seks år, var den som skulle fronte dette. Men da debatten bygde seg opp, ønsket jeg å komme på banen. Men for å kunne kommentere denne serien måtte jeg først få se alle episodene. Den ene uken ble vi sammenlignet med mormonere, den neste med fundamentalistiske muslimer. 
Vi ante aldri hva som kom rundt neste sving, derfor avventet jeg å kommentere til siste program var sendt, sier Stephan som ærlig innrømmer at han har hatt noen mørke stunder denne våren.

– Etterpåklokskap er alltid enkelt, og jeg skal ikke bebreide dem som mener at jeg kom altfor sent på banen, men Paul Hockley gjorde en innsats det står all respekt av, sier Stephan.

Ikke flat nok

Da Stephan Christiansens kom med sitt svar, ble også dette svaret angrepet.

– I PR-bransjen er første bud å legge seg flat når det kommer kritikk. Hvorfor kunne du ikke bare gjøre det?

– Jeg har ikke vanskelig for å be om tilgivelse, og jeg har gjort det flere ganger før, også offentlig. I 2008 hadde jeg en hel side på trykk i Vårt Land der jeg ber innstendig om tilgivelse for de feilgrepene jeg  hadde gjort som leder, og de triste følgene det har fått for noen av de som var med oss i pionérfasen av Jesus Revolution Army. Jeg har ingen vanskeligheter med å se at jeg har kunnet være en krevende leder, og at jeg også har gjort mange feil. 
Det beste hadde vært å få møte de som opplever seg såret, og få be om tilgivelse, sier Stephan.

Jeg har ikke vanskelig for å be om tilgivelse.

Sko til besvær

– Jeg er også lei meg for at måten jeg ordla meg på i mitt kronikksvar kunne misoppfattes. Jeg skrev at Rut Helene Gjævert hadde fått for store sko. Denne setningen ble oppfattet som kritikk av Rut Helene, noe som var utenfor min tanke da jeg skrev. Min intensjon var å si at jeg hadde sviktet som leder ved å gi for mye og tyngende ansvar til unge mennesker.

Fra vondt til verre

– Vårt ønske er forsoning. Vi vil gjerne møte de som sitter såret igjen, lytte til dem og be om tilgivelse, problemet er bare at anklagene er anonyme og at vi ikke vet hva anklagene inneholder, sier Anne Christiansen.

For det skulle bli verre. I etterdønningene av VGTVs dokumentarserie valgte…

  • Det var innledningen. Les om følelse av svik, tårer, stilheten og mangelfull støtte fra Pinsebevegelsen, Stephans vonde tid og Guds kall. Kjøp eAvis her.
  • Ønsker du å abonnere på vår papirutgave? Bestill Korsets Seier her.

 

kommentarer