Gi videre en tro som overlever Nærbildet
Tre erfarne ungdomsledere ar sett hva som holder, og hva som klapper sammen.

 

Panelet:

  • Espen Gilsvik (35), oppvokst i Vassøy i Rogaland, bor i Oslo, er daglig leder i Ny Generasjon.
  • Maria Torgussen (31), oppvokst i Bærum, bor i Drammen, er ungdomspastor i Filadelfiakirken, Drammen.
  • Kristian Bugge Halvorsen (26), oppvokst i Bergen, bor i Oslo, er ungdomspastor i Filadelfiakirken, Oslo.

 

Kristian Bugge Halvorsen: – Ungdom ser ofte livet i svarthvitt. De ønsker tydelige svar. Ungdomsledere og organisasjoner på sin side ønsker seg aktive og brennende ungdommer. Da kan det være fristende å gi dem de svarene de ønsker, men er det det de trenger?

– Ungdommen ønsker tydelighet, og du lar være å gi dem det?

Kristian: – Jeg forsøker å holde igjen på pekefingeren, jeg er mer fan av anbefalinger. Spørsmålene jeg får er gjerne om noe er synd, om det er lov, om det er greit. Dermed kan de huke av på listen sin hva som er utenfor og innenfor. Jeg ønsker derimot å bidra til refleksjon rundt bibel og livet. Vi må lære dem å ta valg, ikke ta det for dem.

– Mener du at de kommer fram til svarene selv istedenfor å få dem servert?

Kristian: – Nettopp, og da er det større sjanse for at troen holder, tror jeg. Vi unngår at de ti år senere tenker tilbake med en følelse av å ha blitt overkjørt.

Maria Torgussen: – Troen må bli selvstendig og ikke styrt av andre. Jeg er opptatt av at ungdom skal lære å høre Guds stemme selv. Tenk selv. Spør Gud.

Espen Gilsvik: – Vi møter aktive og brennende ungdommer, men vi må være der for dem også når de krasjer. Den bibelbolla (bolle med innbakt bibelvers, red.anm.) de delte ut på studieplassen kan bli sendt i retur i 120 km/t.

Kristian: – De elsker å brenne for noe. Brenner de for Jesus, er det vår oppgave å forsøke å forvalte og beskytte dette på en god og sunn måte.

«Ungdom ønsker tydelige svar. Det kan være fristende å gi dem det.»

Kristian Bugge Halvorsen (26) - ungdomspastor i Filadelfiakirken, Oslo

Stunt-kristendom

– Hvordan kan vi forkynne en tro som holder?

Maria: – Forkynnelsen må romme hele mennesket. Vi er i verden, selv om vi ikke er av verden. Forkynnelsen må ikke bli for snever. Jeg har ikke bare åndelige behov, men fysiske og emosjonelle behov som Gud har skapt. De er ikke mindre viktige enn de åndelige.

Espen: – Ja, vi må bygge en tro som en bro mellom kirke og hverdagsliv. Vi fristes fort av det isolasjonistiske, vi holder sammen, vi unngår verden. Jeg har blitt advart mot å ha for mange ikke-kristne relasjoner. Jeg tror vi skal gjøre som Børud. Vi skal heise et flagg. Jeg tror vi skal la ungdommene få lov til å være frimodige, «gutse» og være tydelig. Men samtidig må relasjonene de har få være naturlige, ikke påtvunget og krampeaktige. Venner må ikke bli objekter som skal frelses.

– Har du drevet mye med «stunt-kristendom»?

Espen: – Ja, en hel del. Som ung så…

Maria: – … du, Espen, har jo alltid fikset det der. Du liker oppmerksomhet, og du har en kul personlighet. Du er energisk, sosial og inkluderende. Du er så avslappet og trygg på deg selv.

Espen: – Jo, jeg kan kanskje håndtere det. Den typen kristendom som ble presentert fungerte for meg, men den passet dårlig for noen venner av meg. Det plager meg. Jeg så det ikke da, jeg ser det nå. Sånn blir det når kristendommen får kun en spesiell stil eller oppskrift. Den blir ekskluderende.

«En del foreldre er ikke bare passive, men skeptiske.»

Maria Torgussen (31) - ungdomspastor i Filadelfiakirken, Drammen

Introverte kristne

– Hva mener du med en kristen oppskrift?

Espen: – Hvis kristendommen skal leves ut slik, evangelisering skal gjøres slik, musikken skal være slik, livsstilen skal være slik, livet skal leves sånn. Da ekskluderer vi mange mennesker. Paulus snakker riktignok om å kopiere ham, fordi han kopierer Kristus. Det er bra å ha gode forbilder, men kopierer vi metoder og personlighet også, er vi på ville veier.

Kristian: – Helt enig. Jeg som leder blir farget av hvordan mine erfaringer med å følge Jesus har vært. Da må jeg være bevisst på at det kan se annerledes ut hos andre. Så vil jeg si at vi må våge å utfordre ungdommen også. Hvordan kan troen modnes? Det kan noen ganger bety å gå ut av komfortsonen, til og med gjøre noen stunt.

– Eskil Vigdel skrev på korsetsseier.no at noen uttrykk for karismatisk kristendom kan bli for tøffe for introverte som han selv. Har han rett?

Maria:  – Ja, jeg var en av dem som gjorde stunt og «gærne» ting som ung for å få oppmerksomheten til ikke-kristne medelever. Det var kult å bli avbildet på forsiden av et kristent magasin etter et hamburgerstunt vi gjorde. Jeg var en modig kristen. Det var, og er, nok et ideal. Vi framholder fort de ekstroverte som de frimodige og radikale kristne.

  • Det var innledningen. Les om erfaringer som hindrer i generasjoner og utrydder åndsliv, prestasjonsjag påvirker kirken, at troen også tørker inn uten utfordringer pluss mye, mye mer. Kjøp eAvis her.
  • Ønsker du å abonnere på vår papirutgave? Bestill Korsets Seier her.

 

kommentarer