5 uvaner som saboterer gleden Disippel
Å sparke et par uvaner ut døra kan forløse større glede i livet.

Tekst: Debra K. Fileta, forfatter, psykolog og skribent ved Relevant Magazine.

Jeg er ikke sikker på om det var draget over ansiktet, eller blikket hennes, men det var åpenbart at denne 14–år gamle jenta ikke var spesielt glad. Hun snakket lenge om at foreldrene hennes ikke forsto henne, at livet var urettferdig og at alle vennene hennes gjorde ting som hun selv ikke fikk lov til.

Ettersom jeg visste at hun var oppvokst i et godt hjem, hadde gode foreldre, ja, en fin familie med god helse og økonomi, syns jeg det var vanskelig å føle medlidenhet med henne.

Uansett hva livet byr på av utfordringer har jeg sett at det fins noen ting som glade mennesker har lært seg å unngå.

Men etter hvert som jeg lyttet til hennes klaging over livet, ble jeg utfordret, fordi jeg har lagt merke til at ofte klager jeg på samme måte. Klagingen min handler kanskje ikke om de tåpelige husreglene, men holdningen min bak klagingen kan være like skadelig, hvis jeg ikke tar et oppgjør med det.

Selv om det er sant at livet byr på både opp- og nedturer, har jeg merket meg, i mitt psykologyrke, at det finnes noen fellesnevnere hos glade mennesker – hos mennesker som er oppriktig glade, selv når omstendighetene ikke er som de skulle ønske. Uansett hva livet byr på av utfordringer har jeg sett at det fins noen ting som glade mennesker har lært seg å unngå.

Sammenlikning

Når vi ser på alt andre mennesker har, tar det ikke lang tid før vi blir nedstemte, mismodige og føler oss mislykket. Fordi det vil bestandig finnes mennesker som er smartere, penere, kjekkere, rikere, bedre likt eller mer vellykket enn deg.

Hvis du lever livet ditt med et stadig fokus på andre mennesker, vil det hindre deg i å se hva Gud faktisk gjør i ditt liv.

Klaging

Du vil neppe høre mye klaging hos glade mennesker, selv i perioder der livet er utfordrende. De har en realistisk bevissthet og tilnærming til motgang, men de fokuserer aldri på dette.

Tungen din er et kraftfullt redskap, så øv deg på å snakke om gode ting.

De kan være ærlige når de syns livet er utfordrende, men de tillater ikke munnen sin å tale negative ord om deres omverden, fordi de vet at det som kommer ut av munnen reflekterer hva som foregår i hjertet.

Tungen din er et kraftfullt redskap, så øv deg på å snakke om gode ting. Når fienden frister deg til å tenke på alt du ikke har, så bekjemp han med å prise Gud og takke Ham for alt Han har gitt deg.

Glade, lykkelige mennesker bruker ikke andre mennesker som målestokk for sitt eget liv. De konkurrerer ikke ved å streve etter å være først, fremst eller best.

Konkurrere

Glade, lykkelige mennesker bruker ikke andre mennesker som målestokk for sitt eget liv. De konkurrerer ikke ved å streve etter å være først, fremst eller best. De har ikke verdien sin i hva andre mennesker gjør, men i hva Gud sier om dem.

Personer som stadig konkurrerer med andre mennesker befinner seg på en konstant emosjonell berg- og dalbane. Noen ganger ligger de foran og føler seg på topp, andre ganger faller de bak og føler seg elendige.

Glade mennesker har lært å finne sin verdi og identitet i Kristus. Og den verdien og identiteten er konstant og urokkelig.

«Herre, gi meg fred til å akseptere de tingene jeg ikke kan forandre, mot til å forandre de tingene jeg kan forandre og visdom til å forstå forskjellen»

Kontrollerende

Fordi jeg har «kontroll–freak»–tendenser, har jeg en bønn hengende over vasken der det står: «Herre, gi meg fred til å akseptere de tingene jeg ikke kan forandre, mot til å forandre de tingene jeg kan forandre og visdom til å forstå forskjellen».

Glade mennesker innser at noen ting i livet kan ikke kontrolleres og de lærer å gi slipp på disse tingene. Men her er et essensielt poeng når det gjelder å gi slipp: Vi klarer bare å gi virkelig slipp når vi forstår at når vi gir slipp, vil Gud ta over kontrollen.

Mennesker som stadig kritiserer, dømmer og trykker andre mennesker ned, er de som sliter mest inni seg. Glade mennesker kan lett se det gode i andre mennesker og kan like lett finne positive sider ved seg selv.

Kritikk

Mennesker som stadig kritiserer, dømmer og trykker andre mennesker ned, er de som sliter mest inni seg. Glade mennesker kan lett se det gode i andre mennesker og kan like lett finne positive sider ved seg selv.

Enten vi er 14 eller 104 år er det aldri for sent å begynne å forandre måten vi tenker, snakker og behandler mennesker på. «Lykke», som verden ofte definerer det, er kanskje ikke alltid mulig, men uansett hvor du er i livet kan du bestandig velge gleden.

 

kommentarer