En folkefiende Samtalen
 Tidligere frelsesarmésoldat Brynjar Meling (48) er upopulær, også blant kristne. Den rollen omfavner han.

 

Taffelmusikk. Gamle bøker. Lysekroner. Mahogny-møbler. Rosetter i taket. På gamle, ærverdige Bristol Hotell slapper advokat Brynjar Meling av med et par kolleger etter en lang økt i Oslo Tingrett. Den ene er Arvid Sjødin. Sammen leder de firmaet Advokatsamarbeidet Sjødin, Meling og Co.

Mens pianisten spiller og tonene triller, summer samtaler i det veldige rommet som minner om en ballsal fra barokken. Her samles det nærmeste vi kommer norsk adel i moderne tid. Her er stettglassene høye, og smørbrødene likeså.

– Advokatforeningen har en spesialavtale med hotellet, unnskylder Meling seg, men avslører seg med et lite blunk i etterkant.

«Ve eder når alle taler vel om eder.»

Brynjar Meling - advokat

Omfavner et dårlig rykte

På linje med journalister er kanskje ikke advokater den mest folkekjære yrkesgruppen vi har. Meling hevder i tillegg at han har et langt verre renommé enn den jevne jurist. Som den kritthvite forsvareren til den langhårete kurderen Mulla Krekar, har han blitt gjenstand for forakt, hets og latterliggjøring fra alt fra nettroll til komikere i kultur-eliten.

– Jeg stortrives i den rollen.

– Du hva for noe?

– Ja, jeg er superglad og jeg ber om å bli trodd, svarer han.

Den tidligere frelsesarmésoldaten siterer så evangelisten Lukas, dog på en gammelmodig måte som passer omgivelsene.

– «Ve eder når alle taler vel om eder.» Er det ikke slik det står? Jeg er veldig glad for at jeg ikke har blitt årets navn i VG eller Dagbladet. Jeg er glad for å slippe helterollen.

Lippestads motsetning

Meling henviser til Geir Lippestad som forsvarte Anders Behring Breivik.

– Ikke et galt ord om han, men den populariteten han fikk gjør at han må leve opp til et eller annet ideal. Hele tiden. Han har blitt politiker og foredragsholder. Det kreves mye av han. Nå har jeg skjønt at han har trukket seg litt tilbake på grunn av dette.

– Lippestad og du har forsvart kjente samfunnsfiender. Hvorfor har Lippestad blitt populær og du det motsatte?

– Jeg har lurt på det samme selv. Forskjellen er at Krekar tross alt ikke har drept noen. Han har bare sagt noe. Det er faktisk skremmende, og det sier noe om hvor dyp fremmedfiendtligheten er hos mange nordmenn.

«Skilsmisse er det store nederlaget i mitt liv og er fremdeles et vondt kapittel.»

Brynjar Meling - advokat

Kristelig sinnelag

Heller ikke alle kristne har sett med blide øyne på advokaten som har blitt rikskjendis ved å forsvare Norges mest kjente islamist.

KrF-politiker Ellen Solheim var en av dem som fikk nok. På sin facebookside skrev hun: «Jeg blir kvalm hver gang jeg ser Brynjar Meling og Arvid Sjødin smile og oppføre seg som om Mulla Krekar var deres bestekompis!»

I 2004 var en døende bergenser i ferd med å testamentere bort én million kroner til Frelsesarmeen. Så fikk han høre at Meling var frelsesarmésoldat. Bergenseren likte verken Meling eller Krekar, og gaven ble gitt til noen andre.

Sæle versus Krekar

Det skal sies at Meling ikke er redd for å komme med noen stikk i motsatt retning. Til Bergens Tidende sa han at han hadde foretrukket at Norge ble styrt av Mulla Krekar framfor Finn Jarle Sæle, ansvarlig redaktør i Norge Idag.

– Jeg har mottatt mangt et håndskrevet brev, fra gamle kristne mennesker med sirlig løkkeskrift, om hvordan jeg skal brenne i helvetet, om hvordan jeg er en skam, og med spørsmål om hvordan jeg som gammel frelses-armésoldat kan holde på sånn.

Meling forteller samtidig at bildet er nyansert. Han  har også fått støtte fra mange kristne.

– Da det ble kjent at disse testamentariske gavene forsvant, sa informasjonssjefen at han var stolt av å ha meg i sine rekker. Det var godt å høre til i en organisasjon med slik romslighet.

Utnyttet

I 2004 meldte Meling seg ut av Frelsesarmeen. Årsaken som ble oppgitt i media var…

  • Det var innledningen. Les intervjuet med Brynjar Meling om frelsesarmeoppveksten, forsvare bloggpastor Jan Kaare Christensen, personlige og utnyttede mirakler pluss mye mer. Kjøp eAvis her.
  • Ønsker du å abonnere på vår papirutgave? Bestill Korsets Seier her.

kommentarer


Anbefalte innlegg