Bibelske navn topper tross nye trend Samfunn
Bibelske navn er fortsatt populære, til tross for økende sekularisering og trender for å velge mer spesielle navn.

Mathias, Sarah, Jakob, Lukas, Fillip og Leah er alle bibelske navn blant topp ti for gutte- og jentenavn 2015 i Norge, ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB).

Ser vi på listene over topp 50 dukker det opp enda flere navn med bakgrunn fra Bibelen.

En studie av mer en 34 millioner britiske og irske fødsels- og dåpsregister gjort av Ancestry, en av verdens største slektsforskningsbedrifter, viser at bibelske navn har holdt seg blant de mest vanlige navnene de siste 500 årene, skriver Christian Today.

HILLSONGS: «Folk vil bli frelst av å se denne filmen»

Maria og Johannes

De bibelske navnene Mary og John, eller Maria og Johannes som de heter på norsk, topper Ancestrys liste over de mest populære navnene i Storbritannia og Irland de siste 500 årene. Men de er ikke like populære i dag.

– Denne studien viser at navn ofte går opp og ned i popularitet. Mens John og Mary ser ut til å være de mest brukte navnene de siste 500 årene ville de ikke engang komme inn på topp 100 i dag, sier Miriam Silverman, senior content manager i Ancestry til Express.

– Med det sagt skal en ikke se bort ifra at de blir populære igjen, slik som navnene Florence og Alice, sier hun.

LES MER: Korsets Seier endrer navn.

Anne, Marie og Jan

Ser vi på historisk statistikk i Norge har SSB navnestatistikk tilbake til 1880. Her er det Anna og Anne som dominerer førsteplassen for jentenavn de første 100 årene, mens det har vært mer spredt de siste 35 årene.

Anne er den opprinnelig franske varianten av kvinnenavnet Anna, som er en gresk form av det hebraiske navnet Hannah.

Også i dag er Anne det mest utbredte kvinnenavnet. SSB skriver på sine nettsider at Anne er det desidert mest brukte første fornavn for kvinner, men dersom ser vi på alle fornavn blir faktisk Marie det mest brukte. 76 230 kvinner har Marie som ett av sine fornavn, mot 66 677 som har Anne.

På herresiden er det navnet Jan som dominerer som det mest brukte fornavnet. Totalt 53 539 har Jan som ett av sine fornavn. Jan er opprinnelig en kortform av Johannes. Også historisk siden 1880 er Jan på topp i Norge. KPK

Faktaboks:

Bibelske navn i Norge:

  • På topp ti listen over jentenavn i 2015 finner vi de bibelske navnene Sarah (3) og Leah (9).
  • På topp ti listen over guttenavn i 2015 finner vi de bibelske navnene Mathias (2), Jakob (4), Lukas (5) og Fillip (6).
  • Fra 1880 -2015 er det jentenavnene Anna og Anne (bibelsk opphav) som har flest førsteplasser med 38 hver, mens Marie (bibelsk opphav) og Inger (norrønt opphav) dominerer andreplassene med henholdsvis 21 og 19 plasseringer.
  • Jan (bibelsk opphav) har flest førsteplasser historisk på herresiden med 34 plasseringer foran Arne (tysk opphav) med 25. På andreplassen har Per (bibelsk opphav) flest oppføringer med 25, foran Johan (bibelsk opphav) med 21.
  • Av jentenavn som er mest i bruk i dag ligger Anne (bibelsk opphav) på topp med 61 394 personer. På andre og tredje plass kommer Inger (norrønt opphav) og Kari (gresk opphav).
  • Av guttenavn som er mest i bruk i dag ligger Jan (bibelsk opphav) på topp med 48 981 personer. På andre og tredje plass kommer Per (bibelsk opphav) og Bjørn (norrønt opphav).

Alle tall er hentet fra Statistisk Sentralbyrå (SSB)

 

kommentarer