Du råder over 16.000 ord Disippel
Hvordan bruker du dem?

 

Hansen Stine Wikanes

FORFATTER: Stine Wikanes Hansen, pastor i Filadelfia Arendal.

Ord – så uskyldige og kraftløse de er når de står i en ordbok, så kraftfulle de blir både på godt og vondt, i hendene på en som vet hvordan man kombinerer dem.

Det sa Nathaniel Hawthorne.

Dine ord

Et menneske sier i gjennomsnitt 16.000 ord i løpet av en dag.

Tusenvis av ord som vi kan sette sammen akkurat slik vi vil. Hundrevis av setninger vi kan fylle med det innholdet vi selv ønsker.

Hvor bevisst er du på det du sier i løpet av en dag? Hvorfor sier du nettopp det du sier? Vi har hørt mange ganger at «ordene dine har stor kraft», men jeg lurer ofte på om vi egentlig skjønner det? Lar vi det påvirke hva vi velger å snakke om, hvem vi snakker til, hvordan vi sier ting?

Den gode samtalen

Da jeg var på den nasjonale Led-konferansen i begynnelsen av februar, var dagene fylt med samtaler med ulike ledere i Pinsebevegelsen.

Folk jeg ser opp til og respekterer, mennesker som ikke snakker rundt grøten. Etter konferansen var jeg skikkelig sliten, og jeg som vanligvis får energi av å være blant mennesker, måtte rett og slett ta noen rolige dager i uken som fulgte. Hvorfor? Fordi jeg hadde hatt så mange samtaler som virkelig betydde noe. Samtaler som gjorde noe med meg. Ord som måtte få tid til å lande i meg, som måtte få muligheten til å forme meg.

Jeg var ikke sliten fordi samtalene hadde vært vonde, tvert imot hadde de satt i gang gode prosesser i meg som skapte positive forandringer i mitt liv.

«Jeg blir fortvilet når kristne mennesker snakker nedsettende om andre.»

Stine Wikanes Hansen - pastor i Filadelfia Arendal

«Bortkastede» samtaler

Dette har utfordret meg i etterkant. Jeg har fått en følelse av at de som har noe viktig på hjertet ikke bruker mye tid på å snakke om vær, klær og interiør. Og selv om småsnakk kan ha en viktig funksjon i enkelte situasjoner, så har det fått meg til å tenke over hvordan jeg velger å bruke mine 16.000 daglige ord.

Hvor mange «bortkastede» samtaler hadde jeg i dag, og hvor mange ting sa jeg som virkelig betydde noe? Hvilke situasjoner ble forandret på grunn av noe jeg sa? Hvem ble glad, hvem ble lei seg, hvem ble sett, hvem ble sint, hvem ble oppmuntret, hvem ble inkludert, hvem ble ekskludert? Brukte jeg ordene mine rett?

Kraftige ord

«La ikke et eneste råttent ord komme over leppene.

Si bare det som er godt, og som bygger opp der det trengs, så det kan bli til velsignelse for dem som hører på» (Ef 4,29). Ordene våre skal ikke være råtne og rive ned, de er ment til å bygge noe og være til velsignelse. Som kristne må vi ta dette på alvor, og det som ligger i hjertene våre burde komme til uttrykk i ordene vi velger å ta i vår munn.

Jeg blir fortvilet når kristne mennesker (og ledere) snakker nedsettende om andre mennesker, menigheter, politikere, og andre ting man kan ha en mening om. Det får meg til å undre på om de ikke har forstått hvilken kraft ordene deres faktisk har? Vi kan gjerne være uenige, ha debatter og diskusjoner, men la oss gjøre det i respekt for og kjærlighet til hverandre.

Hvor mange «bortkastede» samtaler hadde jeg i dag, og hvor mange ting sa jeg som virkelig betydde noe?

Stine Wikanes Hansen - pastor i Filadelfia Arendal

God gave

Ordene våre kan være gaver til menneskene rundt oss. Gaver de kan ta med seg resten av dagen, resten av uka, kanskje til og med resten av livet. Et «hallo» til en som nettopp har kommet til landet vårt, et «hvordan har du det egentlig?» til en du er bekymret for, et «jeg har blitt glad i deg» til en ny venn.

Kloke Mor Teresa sa: «Snille ord er kanskje korte, men deres ekko er uendelig.» Ord har makt over død og liv. (Ordsp 18,21). La oss bruke dem til å skape liv!

 

kommentarer