Flest gode dager Reportasjen
Når Hermann Mentzoni (79) hjelper kona Svanhild med å kle på seg og spise, tenker han på at det har vært flest gode dager i det 60 år lange samlivet deres.

 

Mentzoni3-NETT

KJÆRLIGHET SOM VARER: For Svanhild og Hermann defineres kjærligheten i hvert vakre minne de eier fra 60 års samliv.

«Jeg er så glad i deg, Svanhild.»

Hermann Mentzoni stryker kona Svanhild over kinnet igjen og igjen. De to sitter tett inntil hverandre i sofaen hjemme i stua i Sandefjord. Bordet er vakkert dekket med hvit, strøken duk, staselig servise, kaffen kokes på kjøkkenet, og kaker står klare på bordet. Eplekaken er hjemmebakt. Det har Hermann gjort.

Pyntet til fest

Svanhild er pyntet og nyfrisert på håret. Det har Hermann også gjort. Han har også sørget for at Svanhild har fått stå opp i dag. Han har hjulpet henne med det hygieniske, kledd på henne, laget frokost og gitt henne medisiner.

Han har fulgt bevegelsene hennes hvert sekund fra hun sto opp.

– Hun skjønte ikke helt hvorfor jeg måtte pynte henne i dag, smiler Hermann. – Men i dag har hun en god dag. Det kommer til å gå fint.

Hermann henter blikket til den vakre, men litt fjerne kvinnen ved siden av seg i sofaen, og holder det fast. Endelig sprekker ansiktet hennes opp i et varmt smil.

Svanhild kan fortsatt si at hun er glad i meg, selv om afasien gjør at ordene hennes ofte slår krøll på seg

Hermann Mentzoni - ektemann og predikant

– Kjærlighetsspråket har vi beholdt. Svanhild kan fortsatt si at hun er glad i meg, selv om afasien gjør at ordene hennes ofte slår krøll på seg, sier Hermann beveget. Så tar han tallerkenen hennes og hjelper henne med å spise en bit av eplekaken.

Løftet de to 19-åringene ga hverandre foran alteret i Neverdal for 60 år siden om å holde sammen i gode og onde dager, har fått nytt innhold og perspektiv de siste årene for den kjente forstanderen og pinselederen Hermann Mentzoni. Etter å ha stått mesteparten av sitt liv i en synlig tjeneste på plattformen i norske pinsemenigheter, har han nå skiftet arena.

Det er på hjemmebane han nå utfører sin viktigste tjeneste. Trofast som alltid.

Artikkelen fortsetter under bildet.

MEntzoni-NETT

NY HVERDAG: Evig troskap har fått et større perspektiv. Samtalene er byttet ut med håndtrykk og berøring.

Diamantbryllup

For bare noen få uker siden feiret Svanhild og Hermann diamantbryllup. Over 50 barn, svigerbarn, barnebarn og oldebarn var til stede for å feire. Det var viktig å komme sammen mens Svanhild fortsatt husker hvem de er.
For tiden er dyrebar nå.

– For en stund siden hendte det hun tok feil av meg. Men nå vet hun hvem jeg er. Og hun kjenner fortsatt igjen barna, forteller Hermann, mens han stryker varsomt over hendene til sin kjære livsledsager.

Kjærligheten som aldri har tatt slutt, oppsto påsken 1954, for 62 år siden.

Det var ikke bare en følelse, men også Guds ledelse.

Hermann Mentzoni - ektemann og predikant

Hermann var hjemme i Neverdal og Svanhild kom hjem fra skolegang i Brønnøysund. Det var vekkelse i lufta og ungdommene var samlet. På trappa i pinselokalet Sion i Neverdal fikk han for første gang øye på den vakre, unge jenta. De to skrev brev til hverandre gjennom sommeren, og under et stevne i Tjongsfjord der de begge deltok, sørget Hermann for å få Svanhild for seg selv.

– Jeg greide å ordne det sånn at jeg fikk gå sammen med henne helt alene. Da tok jeg hånden hennes, og det var høy spenning, ler Hermann.

– Jeg kjente absolutt at her var det noe.

17. oktober fridde han og fikk ja.

– Dette var noe jeg virkelig snakket med Gud om. Det var ikke bare en følelse, men også Guds ledelse. Jeg så en vakker jente, det var noe uforklarlig. Samtidig opplevde vi begge en indre stadfestelse på det vi følelsesmessig kjente for hverandre, forklarer Hermann.

– Jeg så i henne et menneske med høy integritet og åndelig perspektiv over sitt liv. Da vi ringforlovet oss på min 19-årsdag, besluttet vi å sammen gå den veien Gud kalte oss til.

Forstanderfolk

Hermann og Svanhild giftet seg 18. februar i 1956. Det ble starten på et til nå 60 år langt samliv.

  • Det var innledningen. Kona Svanhild trenger hjelp til det meste. Pinsepredikanten Hermann har nå alltid et blikk på hennes behov. Kjøp eAvis her.
  • Ønsker du å abonnere på vår papirutgave? Bestill Korsets Seier her.

 

kommentarer