Dahl Samtalen
Både pinsevenner og lutheranere undervurderer påskelørdagen, mener biskop Per Arne Dahl (65).

 

Det starter med tusenårsjubileum for slaget på Nesjar ved Mølen, der Olav den Hellige slo jarl Svein Håkonssons stormenn på palmesøndag i 1016. Flere tusen mennesker, i tillegg til et kor på 400 personer, er ventet til jubileumsgudstjenesten i friluft på Mølen ved Larvik. Deretter følger prekenene på rekke og rad: Skjærtorsdag og langfredag på Geilo, 1. og 2. påskedag i Tønsberg.

Det blir en hektisk påske for Tunsberg-biskop Per Arne Dahl.

– Hva med påskeferie?

– Posten må fram, vet du.

– I hvert fall nå som den har sluttet å komme på lørdager?

– Ja, og når posten har sluttet på lørdager, så må kirken i hvert fall sikre helligdagene. Men det er bare en glede. Jeg er veldig glad i påsken og påskens budskap.

Gjennom livet mitt synes jeg at vi altfor ofte har havnet i en «meningskirke»

Per Arne Dahl - biskop i Tunsberg

Slitsomt fokus

Påsken. Jesus på korset og oppstandelsen. Det er det sentrale i Per Arne Dahls tro. Han har vært kjent som prest, forfatter og skribent, før han i september 2014 tok på seg bispedrakten og ble kirkens øverste leder i Tunsberg, som inkluderer fylkene Vestfold og Buskerud.

Da hviler det mye ansvar på skuldrene hans.

– Gjennom livet mitt synes jeg at vi altfor ofte har havnet i en «meningskirke». Det har vært et – til dels nødvendig, men til dels også slitsomt – fokus på enkeltsaker og stridsspørsmål, sier han.

– Jeg blir 66 nå, så tiden er litt begrenset. Den tiden jeg skal få lov å være biskop har jeg et veldig sterkt ønske om å gjøre Jesus kjent, trodd, tilbedt og etterfulgt, inspirere folk og utvikle en relasjonell ledelse i alle ledd.

Vårt liv på en uke

Vi møter ham i bispedømmets kontorer i flunkende nye lokaler på Kaldnes i Tønsberg. Det er her han sitter og forbereder seg til påsken. Den viktigste uken i kirkeåret. Dagene som kan kalles «hele Jesu liv på en uke».

– Og jeg vil føye til at for meg er påsken også hele vårt liv på en uke.

– Ok, her må du forklare.

– Det er et spenn fra jubelen og forventningene på palmesøndag, gjennom de stille, alminnelige dagene som det er flest av – både i Jesu liv og i våre egne liv

– og inn i den spenningsfylte, alvorlige skjærtorsdagen. Hvem svikter? Hvem holder ut?

Men påsken er ikke over med skjærtorsdag. Dagen etter følger langfredagens mørke.

– Du har langfredagens mørke og skuffelse over at forventningene ikke innfris. Opplevelsen av at Gud er langt unna. Deretter har du denne fantastiske lørdagen, da, som både pinsevenner og lutheranere underkommuniserer så grovt.

Dette er jo dagen hvor Jesus fór ned til dødsriket

Per Arne Dahl - biskop i Tunsberg

Lørdagens betydning

Han har et poeng. Påskeaften, lørdag. Den blir ofte litt forbigått midt i alle påskens store helligdager.

– Hva mener du med underkommuniserer?

– Vi har blitt så verdslige i vår påskeaftentenkning. Det er godteri, kyllinger og hopprenn. Men dette er jo dagen hvor Jesus fór ned til dødsriket.

Han tar oss noen år tilbake, til 2012. En av hans beste kamerater, komponisten og musikeren Per Aamodt Tveit, gikk mot slutten av sitt liv, etter å ha blitt brutt ned av sykdommen MS gjennom 20 år.

– Jeg husker den siste påsken han levde, at han sa at hans trosbekjennelse mer og mer var blitt en håps-bekjennelse. Og så sa han at den viktigste dagen for ham denne påsken var påskeaften. For han visste at han ikke hadde lenge igjen. Og plutselig gikk det opp for ham at det var da Jesus fór ned til dødsriket, etter langfredagens mørke. Når Jesus hadde vært der, behøvde ikke han å frykte.

Truet lære

Derfor er påsken for Per Arne Dahl ikke bare Jesu liv på en uke, men vårt eget.

– Som munner ut i oppstandelsen. Vi inviteres til å følge etter ham, inn i noe som er mye viktigere enn meninger. Nemlig forsoningens mysterium.

– Likevel får vel mennesker på utsiden av kirken stort sett bare øye på meningene våre?

Det blir helt stille i noen sekunder.

– Ja.

Han trekker inn pusten.

  • Det var innledningen. Les hele intervjuet som berører påsken, bispegjerningen, meningskristendom, helbredelse og Martin Ødegaard. Kjøp eAvis her.
  • Ønsker du å abonnere på vår papirutgave? Bestill Korsets Seier her.

 

kommentarer


Anbefalte innlegg