Friskmeldt Samtalen
Andreas Håtveit (29) trodde han var kristen, helt til han så på kristen-tv.

 

– Om jeg var en kristen? Nei. Jeg trodde jeg var det.

– Men nå mener du at du ikke var det?

– Ja. Ikke mener, jeg vet at jeg ikke var det. Hva gjør en kristen til en kristen? I Bibelen står det at en kristen er en som omvender seg og tror på Jesus. Det betyr å stole på Jesus. Det gjorde jeg ikke. Den Jesus jeg trodde på, var en jeg hadde funnet på selv. En jeg hadde formet selv. Jesus som jeg leste om i Bibelen hadde jeg vridd og vrengt på. Alt jeg hørte av forkynnelse plukket jeg fra hverandre og fikk det til å passe meg og mitt liv. Jeg var et produkt av postmodernismen, går det vel an å si.

Jeg føler at jeg har fått sagt litt som har med Jesus å gjøre

Andreas Håtveit - pensjonert skijibber

«Tror på Gud, ikke gull»

Andreas Håtveit er et navn flere og flere kjenner til. Jibbing, eller frikjøring på ski, er kanskje ikke den sporten som trekker flest tv-seere, og nordmannen gikk da også under radaren da han vant gull i grenen i Winter X-Games i amerikanske Aspen i 2008.

Men da jibbing ble en del av OL-programmet i Vinter-OL i Sotsji i 2014, var Håtveit en av utøverne som kapret det norske folks hjerter. Med fjerdeplass i OL mistet han pallen med knappest mulig margin, men her hjemme ble tv-seerne sjarmert av den joviale fyren som vant og tapte med samme sinn.

Plutselig var han en ettertraktet idrettspersonlighet.

I fjor var han med i kjendisversjonen av 71 grader nord, og nådde helt fram til finalen der han tapte mot den tidligere skihopperen Bjørn Einar Romøren. Sist helg nådde han en ny finale, denne gangen i NRK-suksessen Mesternes Mester, og igjen måtte han gi tapt – denne gangen mot eks-proffsyklisten Thor Hushovd.

I påsken blir han å se i «Mer enn gull» på TV 2, der han sammen med fem andre sportspersonligheter tilbringer en uke i Vågå og nyter lek, moro og gode samtaler.

Og ikke rent sjeldent blir tv-seerne eksponert for Håtveits kristne tro. Den deler han gjerne.

– Jeg har hatt noen fine intervjuer her og der, der jeg føler at jeg har fått sagt litt som har med Jesus å gjøre. Det var et intervju under OL jeg synes var morsomt, der journalisten hadde en fin overskrift: «Håtveit tror på Gud, men ikke på gull». Den synes jeg var morsom, sier 29-åringen til Korsets Seier.

LES MER: Takker Gud etter seier.

Medisin uten sykdom

Men sånn har det ikke alltid vært.

Andreas’ foreldre driver Hermon Høyfjellssenter, et hotell i kristen regi, og Andreas vokste opp i et kristent hjem. Troen kom tilsynelatende inn med morsmelken. Men han gikk glipp av selve poenget.

– Jeg var som en person som hadde fått medisiner, men som ikke skjønte at han var sjuk. Jeg puttet bare medisinen i lomma, sier Andreas åpenhjertig.

Medisinen, forklarer han, var Jesus og det han gjorde på korset. Sykdommen var Andreas sin synd.

– Men den skjønte jeg ikke at jeg hadde.

Gud hadde plassert en furu i veien

Andreas Håtveit - pensjonert skijibber

Kristen-tv

Vendepunktet kom da Andreas var 24 år gammel.

Hjemme i Sudndalen i Hovet har han bygget opp Skibyen, et lite hotell i naturskjønne omgivelser med 20 sengeplasser noen steinkast unna foreldrenes Hermon Høyfjellssenter. Det var under byggingen av Skibyen at Andreas ble konfrontert med sin manglende tro.

– Broderen skulle sette opp parabolantenne. Men Gud hadde plassert en furu i veien, så den eneste kanalen jeg fikk inn, var en utenlandsk, kristen tv-kanal.

Han ler, og sier at han ikke kan stå inne for alt som blir vist på tv-kanalen. Denne dagen var det imidlertid en newzealandsk programleder som gikk rundt på gata og spurte folk om de så på seg selv som en god person.

Spørsmålet traff Andreas midt i hjertet.

  • Det var innledningen. Les intervjuet av tv-aktuelle, tidligere skistjernen Andreas Håtveit. Kjøp eAvis her.
  • Ønsker du å abonnere på vår papirutgave? Bestill Korsets Seier her.

 

kommentarer


Anbefalte innlegg