Niger Hande Reportasjen
Solvor og Geir Hande har vært sentrale i å bygge opp pinsebevegelsen i verdens minst utviklede land. Nå er oppdraget fullført.

 

Vi skrur tiden et drøyt år tilbake, til januar 2015. Det franske satiremagasinet Charlie Hebdos redaksjonslokaler er blitt angrepet av terrorister, 11 personer er drept. Umiddelbart kommer reaksjonene: En hel verden fordømmer angrepene.

Stort sett.

I afrikanske Niger er responsen en annen. Øst i landet blir kirker brent av den lokale mobben, i en merkelig form for protest mot at det antireligiøse Charlie Hebdo har trykket tegninger av den muslimske profeten Muhammed. Raskt sprer uroen seg vestover mot hovedstaden Niamey. Der blir omtrent 60 kirker, og noen boliger, brent.

To av dem tilhører pinsebevegelsen CELPA i Niger, som er startet gjennom et misjonssamarbeid mellom den norske og den kongolesiske pinsebevegelsen. Også en barneskole som tilhører CELPA blir satt i brann. Ingen kristne blir drept, men flere av demonstrantene brenner inne i kirkene de selv har tent på.

– Vi ser på oss selv som kommende martyrer. Kommer det forfølgelse, kan vi ikke stikke av noe sted, sier Omar, pastoren i en av pinsemenighetene i Niamey, som ikke kan stå fram med fullt navn eller bilde i en avisartikkel.

Det kan ingen av pastorene i Niamey. De er redd det vil få uheldige konsekvenser for menighetene deres.

Vi ser på oss selv som kommende martyrer

Omar - pinsepastor i Niger

Dårligst utviklet i verden

Den karakteristiske afrikanske røyklukten slår imot deg idet du går ut av flyet på Diori Hamani International Airport i Niamey. Reisen fra Norge til Niger går via Istanbul, og den totale flytiden nærmer seg ti timer.

Men om reisen er lang i tid, er den enda lengre med tanke på samfunnsstruktur og kultur. Den siste av FNs årlige Human Development Index, eller måleskala for menneskelig utvikling, publisert i desember 2015, plasserer Norge aller øverst på lista over 188 land. Aller lengst nede, på 188.-plass ligger Niger. Landet har vært i utvikling den siste tiden, men fortsatt kan 80 prosent av befolkningen verken lese eller skrive.

Det var dette landet Solvor (44) og Geir (45) Hande ble kalt til da de skulle ut i misjonstjeneste på starten av 2000-tallet. Siden den gang har de bodd totalt seks år i landet.

  • Det var innledningen. Les om ekteparet Handes kamp for å etablere pinsebevegelsen i et land som domineres av Islam. Kjøp eAvis her.
  • Ønsker du å abonnere på vår papirutgave? Bestill Korsets Seier her.

 

kommentarer