Advarer afrikanske kirker som støtter homolover Samfunn
Afrikanske kirker risikerer «konsekvenser fra sine egne» ved å støtte antihomofile lover, advarer erkebiskopen av Canterbury.
Mens stadig flere land vedtar lover som åpner for homofile ekteskap eller partnerskap, strammer andre land til med lovgivning rettet mot homofile og lesbiske.

Uganda, Burundi, Nigeria og Rwanda er alle land som har antihomofile lover. Anglikanske ledere i både Uganda og Nigeria har åpent uttrykt at de støtter landets lovgivning, i strid med den offisielle holdningen til verdens anglikanske ledere som misliker homofile ekteskap, men som likevel støtter avkriminalisering av homofili.

«Den rådende ideologien til homoaktivister undergraver ikke bare Bibelens budskap, som er klar på sin side, men er også et angrep på grunnmuren i samfunn vårt» uttalte den anglikanske kirken i Uganda i sin støtte til landets antihomofile lov.

LES MER: Karismatiske kristne likestiller heterofilt og homofilt samliv.

Advarer afrikanske kirker

På kirkemøtet i Church of England, som er moderkirken for den verdensomfattende anglikanske kirke, advarte denne uken erkebiskopen av Canterbury, Justin Welby, afrikanske kirker nettopp mot å støtte landets anti-homofililovgivning, skriver Christianity Today.

Han uttalte at alle de 38 anglikanske verdenslederne kan legge press på kirker som støtter lover som forbyr homofili.

I januar slapp de anglikanske lederne en erklæring for å avklare sitt samlede syn på homofili.

«Kirkens tradisjonelle lære i lys av Skriftens lære, opprettholder ekteskap mellom en mann og en kvinne i en trofast, livslang union», heter det i uttalelsen, men understreker også deres «avvisning av strafferettslige sanksjoner mot homofile og lesbiske».

Ble utestengt

I januar bestemte den anglikanske kirke å utestenge sin amerikanske gren, den episkopale kirke i USA, fra sin deltakelse i kirkesamfunnet de neste tre årene.

Årsaken var at en rekke konservative biskoper – mange fra Afrika – uttrykte sin misnøye med deres liberale holdning til homofile ekteskap og homofile prester.

Erkebiskopen uttalte på Kirkemøtet at «konsekvensene» som den liberale fløyen i den anglikanske kirken nå står overfor går begge veier.

Han insisterte på at hverken «sanksjoner» eller «straff» ble brukt mot den episkopale kirke i USA, men at de fikk «konsekvenser» for sine handlinger.

LES MER: Bent (61) var homofil i 30 år. Så endret alt seg.

Kan svekke kirken

Men dersom de afrikanske kirkene skulle kan få samme reaksjon for sin støtte av antihomofile lover, vil dette kunne svekke kirken ytterligere, mener han.

De afrikanske kirkene er en del av den konservative anglikanske gruppen Gafcon, som har vært kritisk til liberaliseringen av den anglikanske kirke.

I 2008 hevdet Gafcon at den anglikanske kirke «fremmer seksuelle preferanser og umoralsk oppførsel som en universell menneskerettighet». De anklaget også den anglikanske kirke for å omfavne et «falskt evangelium».

Ba om unnskyldning

Det spekuleres nå i om januar-erklæringen fra de anglikanske lederne kan ha inneholdt linjen «avvisning av strafferettslige sanksjoner mot homofile og lesbiske» for å bidra til å presse frem avkriminalisering av homofili i ulike deler av verden.

I januar ba erkebiskopen om unnskyldning for «smerten» som den anglikanske kirken har påført lesbiske, homofile og transpersoner som følge av beslutningen om å utestenge den episkopale kirke i USA for å tillate homofile ekteskap. KPK

 

kommentarer