Kinesisk megakirke-pastor arrestert Samfunn
Pastor i en av Kinas største protestantiske menighet, Gu Yuese, etterforskes for korrupsjon. – Politisk hevn, mener grunnlegger av China Aid.

 

Den fremtredende pastoren i en av Kinas største statssanksjonerte kirker anklages for økonomisk underslag. Det bekrefter lokale kirkemyndigheter i Zhejiang-provinsen sør for Shanghai.

En gruppe kristne i Hong Kong hevder derimot at anklagene mot pastoren i virkeligheten dreier seg om hans motstand mot statsfinansierte aksjoner rettet mot kirker i landet, skriver BBC.

Pastor Gu Yuese, som inntil forrige måned ledet et av landets største statsgodkjente protestantiske kirker – megakirken Chongyi i Zhejiang-provinsen med over ti tusen medlemmer – hadde også en lederrolle i Tre-selv-kirken, den offisielle protestantiske kirken i Kina.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Facebook-Pastor-Gu-Yuese

ARRESTERT: Pastor Gu Yuese har vært blant de tydligste stemmene mot at myndighetene har revet hundrevis av kors fra kinesiske kirker.

– Politiske hevn

China Christian Council og Tre-selv-kirken har publisert uttalelser på sine nettsider i forbindelse med pastorens arrestasjon. Der bekrefter de at årsaken skal være pastorens økonomiske utroskap.

Men Bob Fu, leder og grunnlegger av China Aid, sier til BBC at arrestasjonen i virkeligheten handler om «politisk hevn» og «illojalitet mot det kinesiske kommunistpartiet sin religionspolitikk» ved å motsette seg myndighetenes rivning av kirkekors.

– De siste par ukene har 18 kors ble fjernet og ødelagt. Totalt har minst 1.800 kors blitt revet og ødelagt siden dette startet, sier Bob Fu.

Totalt har minst 1.800 kors blitt revet og ødelagt siden dette startet

Bob Fu - China Aid

– Koker opp anklager

Pastor Gu Yuese mest synlige trekk skjedde i 2014 da han i offentlighet skal ha gått ut mot den statsstøttede rivningen av tusenvis av kirkekors i et område i Zhejiang-provinsen kjent som «Kinas Jerusalem».

Zhejiang-provinsen ligger i sør-øst i Kina og huser mange kirker, særlig i byen Wenzhou.

En gruppe på rundt 40 kristne i Hong Kong, deriblant flere kirkeledere, bekrefter i et åpent brev til media at Pastor Gu Yuese arrestasjon er koblet til hans motstand mot myndighetenes aksjoner mot kirker i provinsen.

Videre sier de at myndighetene begynte å etterforske megakirken til pastor Gu Yuese, etter at flere lokale kirker i fjor sommer protesterte mot rivning av kirkekors, i et forsøk på å «koke opp anklager og undertrykke dissidenter».

KINA: Advokat forsvarte korset – kastet i fengsel

I strid med grunnloven

I august i fjor skal pastor Bao Guohua og hans kone, samt flere kirkeansatte ha blitt arrestert i Zhejiang-provinsen, anklaget for underslag og ordensforstyrrelse.

Myndighetene har forsvart rivningen av kors, og noen tilfeller også rivningen av hele kirkebygg, at de var ulovlig bygget og brøt regler.

Menneskerettighetsgrupper derimot sier slike handlinger er i strid med den kinesiske grunnloven som garanterer retten til «normal» religiøs virksomhet i landet. KPK

 

kommentarer