Misfornøyd med prekenen? Disippel
KOMMENTAR: Vel, å kjenne Guds ord er først og fremst ditt ansvar.

 

Tekst: Tyler Edwards, forfatter, pastor og skribent for Relevant Magazine.

Vi kjenner alle til «den» samtalen. Vi kommer i prat med en ny i menigheten vår og på et eller annet tidspunkt i samtalen, forteller de at de forlot sin forrige menighet fordi de ikke ble «matet».

Årsaken er ikke uvanlig. Heller ikke særlig bibelsk. De fleste gangene – hvis vi skal være ærlige – så er den egentlige årsaken noe annet enn at vi ikke ble  «matet» av våre pastorer.

Uinnfridde ønsker

Årsaken er ofte at deres egen agenda, ønsker og forventninger ikke ble møtt av menighetens lederskap. Dessverre er mange kristne egoistiske og nekter å underordne seg. Å være villig til å vokse under åndelig autoriteter vurderes ofte ikke engang.

Riktignok fins det menigheter som ikke utfordrer mennesker til å vokse i Gud. Som verken disippelgjør forsamlingen eller forkynner Guds Ord. Det fins situasjoner der menigheten kan hindre – og til og med skade – en persons åndelige utvikling. I noen tilfeller fins det gyldige grunner til å forlate en menighet fordi du ikke ble «matet».

Problemet er at denne årsaken blir brukt mye oftere enn den er gyldig. Vi har brukt en gyldig grunn til å forlate en døende og destruktiv menighet og brukt den som unnskyldning til å forlate enhver menighet for enhver grunn.

Å være villig til å vokse under åndelig autoriteter vurderes ofte ikke engang.

Mat deg selv

Selvfølgelig bør en menighet gi deg ressurser og opplæring i hvordan du kan vokse åndelig. Men det er ditt ansvar å praktisere det de lærer deg og ta i bruk ressursene de tilbyr deg.

Jeg forlater ikke mine foreldre eller forandrer etternavnet mitt bare fordi mamma sluttet å lage middag til meg. Jeg sulter ikke ved brødboksen hvis kona mi ikke er hjemme. Jeg er en voksen mann.

Det er bare en person som er ansvarlig for at jeg ikke «spiser» åndelig mat og ikke vokser i Gud. Det er ikke familien min, heller ikke menigheten. Det er kun meg selv.

Ofte vil vi bare at menigheten skal tjene oss og møte våre behov, i stedet for å brette opp armene og påta oss den vanskelige og ofte ubehagelige jobben med å tjene.

Det er en betydelig forskjell på å forlate en menighet fordi de ikke forkynner evangeliet, og å forlate forsamlingen fordi du ikke blir «matet».

Når vi bruker unnskyldningen om at menigheten ikke «mater» oss, er det vi ofte sier egentlig at vi er for late til å ta vare på oss selv og vi syns ikke menigheten tar vare på oss slik den burde.

Ofte vil vi bare at menigheten skal tjene oss og møte våre behov, i stedet for å brette opp armene og påta oss den vanskelige og ofte ubehagelige jobben med å tjene.

Menighetens hensikt

I vårt forbruker- markedsdrevede samfunn, glemmer vi lett at menigheten skal bry seg mer om å behage Gud, enn mennesker.

Ironisk nok kan de tingene vi faktisk leter etter når vi søker oss til en menighet (et sted som underviser det vi er enig i, spiller vår favorittmusikk, tilbyr de seminarene vi ønsker og generelt får oss til å føle oss bra) bety røde flagg.

Menighetens rolle er ikke å fortelle oss det vi alltid vil høre

Menigheten handler ikke om deg og meg. Den handler ikke om å få det vi vil, eller våre personlige preferanser. Når vi shopper etter en menighet som «passer oss», er det vi egentlig gjør å søke en menighet som ikke utfordrer oss til å vokse eller bevege oss utenfor vår komfortsone.

Menighetens rolle er ikke å si det vi alltid vil høre, eller å tilby alle seminarene vi ønsker oss. Menighetens rolle er å trene disipler av Jesus Kristus.

Sunt å bli utfordret

Når vi får alle våre ønsker inntridd i menigheten, begynner den å handle om oss. Ikke om vår vekst. Ikke om Gud.

Noen ganger vokser vi mest nettopp i de menighetene der de ikke gjør alt på den måten vi skulle ønske, ikke alltid sier det vi vil høre, men i stedet utfordrer oss.

Gud, som en god forelder, tillater oss ikke å spise sjokolade til middag. Ikke fordi han er slem, men fordi han er god.

Ta bare en titt på Gamle Testamentet. Hvor mange ganger ba Guds folk om ting som ikke var bra for dem? Hvor mange ganger ba dem ikke Gud om en konge som de endte opp med å lide under?

Det ligger i menneskets natur å begjære ting som ikke er bra for oss. Gud, som en god forelder, tillater oss ikke å spise sjokolade til middag. Ikke fordi han er slem, men fordi han er god. Noen ganger gir han oss ikke det vi ønsker oss simpelthen fordi det ikke er bra for oss.

Faren ved menighets-shopping

Denne kulturen for menighets-shopping har ødelagt menighetens evne til å effektivt og produktivt leve ut misjonsbefalingen. Mens møte-gjengere hopper fra en forsamling til en annen, begynner menighetene ubevisst å kjempe om de frelste i stedet for å søke de fortapte.

Når vi hele tiden bytter menighet fordi noen korrigerte oss eller vi ble fornærmet av det ene eller det andre, lærer vi aldri å håndtere konflikter. I mange tilfeller praktiserer vi heller ikke tilgivelse og forsoning. Vi får ikke erfare hvordan et menneske får forme et annet, slik jern sliper jern.

I mange tilfeller praktiserer vi heller ikke tilgivelse og forsoning.

Jesus våget å konfrontere

Hvis vi tilhører en menighet som forkynner Guds Ord og lever ut misjonsbefalingen, bør vi være trofaste gjennom konflikter og utfordringer. Slik vil vi vokse til modenhet.

I stedet for å søke til forkynnere som bare forteller oss det vi vil høre, burde vi søke undervisning som leder til omvendelse og viser oss sider av oss der vi trenger å søke Guds hjelp til endring.

Det krever konfrontasjon, utfordring og mot å tale sannhet.

Jesus både sjokkerte, utfordret og til og med fornærmet folkemengdene med sine ord. Han tok dem til kjernen av deres tro fordi de som oss hadde akseptert visse løgner som sannhet. Det krever konfrontasjon, utfordring og mot å tale sannhet. Og det er dette som kreves for å se vekst.

Et balansert kosthold

Selvfølgelig er det mulig å være en del av en fantastisk, Bibeltro menighet og samtidig ikke vokse. Hvis du vil være åndelig «mett» gjennom uken, vil ikke søndagsgudstjenesten alene gjøre susen.

Du trenger å søke Jesus, mate deg med Guds Ord og søke fellesskap med andre troende i løpet av ukedagene. Du spiser jo ikke et stort måltid på søndag og tenker at det skal holde deg mett resten av uken.

Er det tilfelle at de ikke forkynner solid bibelundervisning og tilbyr verktøy for å hjelpe deg å vokse åndelig?

Så før du forlater menigheten din, ta en titt på hva de faktisk tilbyr deg. Er det sant at de ikke forkynner solid bibelundervisning og tilbyr verktøy for å hjelpe deg å vokse åndelig? Eller er det du selv som ikke vil ha den maten de tilbyr deg?

Lær å verdsette ulikheter

Et sunt åndelig kosthold handler også om å lære å verdsette forskjellene som fins i menigheten og forbli trofast der selv når de ikke mater deg med teskje og møter alle dine behov.

Noen ganger er faktisk det beste for oss å få et «nei», bli fornærmet og satt grenser for. Det fins ikke så mye mer i samfunnet vårt som vil minne oss om at det faktisk ikke handler om oss.

Noen ganger er faktisk det beste for oss å få et «nei», bli fornærmet og satt grenser for.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

kommentarer