Hasseløy Samtalen

Halvard Hasseløy (59) har temperament. Det bruker han godt.

 

– Vær folkelig!

Halvard Hasseløy slenger beina på bordet, rett ved siden av kaffekoppen og et stykke julekake fra forrige høytid.

– De lukter ikke, altså. Jeg skiftet sokker i dag, sier Halvard.

Han ser bort på fotografen og ler godt.

Frykter bekreftelse

– Hvor var jeg? Jo. Jeg sier stadig til Andreas og David (sønner og pastorer i Intro, red. anm.) at de må sørge for å være med vanlige folk. Vær en bror blant brødre. Bli aldri VIP. Overfokuser aldri på deg selv. Ikke la hyllest fra mennesker utvikle seg til en jakt etter menneskers bekreftelse. Det passer dårlig i Guds hus.

Halvard bøyer seg fram for å ta en bit av julekaken, men stopper opp halvveis framme.

– Ikke det at det er noen fare med Andreas og David. Men fall starter med selvopptatthet.

Den kjente og kjære predikanten og hjelpearbeideren snakker litt lavere med bekymring. Han forteller at han har sett altfor mange Guds tjenere reise seg for så å falle. Fokuset på seg selv er en farlig fristelse som lokker mange.

– Man kan bli glad i å stå i sentrum. Det er farlig. Gud har velsignet meg med en kone som sier ifra. På en riktig måte. Bente har støttet meg hele veien, selv om jeg har vært mye borte. Jeg har vært avhengig av teamarbeid hjemme og i tjenesten.

Bli aldri VIP

Halvard Hasseløy - forkynner og hjelpearbeider

Villstyring og pøbel

Evangelistveteranen ble frelst like før han fylte 18 år via arbeidet til Tensenteret i Haugesund, forløperen til Evangeliesentrene. En pastor profeterte over unggutten den gangen: «Om du følger meg i lydighet, skal du se at tusener blir frelst, og du skal hjelpe tusener på tusener.»

Etter møtet måtte pastoren stå skolerett foran ledelsen. Han fikk tydelig beskjed om å være mer forsiktig med profetier i framtiden, spesielt overfor pøbler som Halvard.

– Jeg var en villstyring og en pøbel, drakk og festet. Jeg skallet ned først og spurte etterpå, så det var kanskje ikke rart de lurte, forklarer 59-åringen.

Halvard startet så smått å smug-le bibler fra Finland via ballonger til Sovjetunionen. Støtte fikk han fra en halvgal amerikaner med god økonomi. Pengene satt løst, så Halvard satt igjen med en god slump penger etter ballongprosjektet. Dermed hadde han og  kollegaen Kjell Våraker fra Filadelfia, Drammen litt startkapital da de begynte å kjøre hjelpesendinger til Polen i 1983. Organisasjonen Open Heart var igang.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Hasseløy

JUBILANT: Halvard Hasseløy blir 60 år, men planlegger ikke å bytte ut Ukraina med Spania av den grunn.

Ingen snill kristen

– Du kan ikke være en snill gutt i dette, skjønner du.

Halvard går fram og tilbake på stuegulvet mens han snakker.

– Man må være en evangelist, men også en gründer, en kremmer. Man må ta initiativ. Være pågående. Ikke bare vente. I evangelistkallet ligger det en drivkraft.
Halvard peker rundt på huset som er konas og søsteren Anne Gustavsens barndomshjem. Fasaden i førsteetasje er ny. Mye innvendig er også pusset opp. Dette er fine, men også rimelige løsninger fra Øst-Europa, forklarer han.

Mye har han fått for alt fra halve til en fjerdedel av prisen. Treningen gjennom livet i å forhandle fram gode priser og knytte kontakter for Open Heart har hatt sine frynsegoder.

Man må være en evangelist, men også en gründer, en kremmer.

Halvard Hasseløy - forkynner og hjelpearbeider

Hardkjør på helsen løs

Hele livet har Halvard jobbet syv dager uken. Det er som å ha en 200 prosent stilling, forklarer han mens han fortsetter å vandre. Fram og tilbake.
Alt har ikke gått smertefritt. For noen år siden fikk han påvist virus på balansenerven. Legen fastslo at han var overarbeidet, og Halvard ble sykmeldt i et helt år.

– Jeg trappet ned. Til 125 prosent, sier han og blunker smilende.

– Ikke si det til Nav.

– Har du vurdert å pensjonere deg, kanskje reise mer til Spania enn Ukraina?

– He-he, nei, ikke i det hele tatt. Det er sikkert koselig i Spania, men du har vel hørt hva sjefen din, Anne, bruker å si?

– Hva tenker du på?

– Vi må leve for noe større enn oss selv. Det er jo det kristenlivet handler om. Å leve for Gud er min største glede.

– Hva med hobbyer?

– Ha-ha. Nei.

  • Det var innledningen. Les resten av intervjuet med den kjente og kjære pinseevangelisten. Kjøp eAvis her.
  • Ønsker du å abonnere på vår papirutgave? Bestill Korsets Seier her.

 

kommentarer


Anbefalte innlegg