Pastorer møttes i retten Kristenliv
Ble kalt horkarl, psykopat og gammel gris. Da fikk Jan-Aage Torp nok.

 

Alle foto: Karl Andreas Jahr

Pastor i Oslokirken, Jan-Aage Torp, og kona Aina møtte onsdag bloggeren Jan Kåre Christensen, som presenterer seg selv som evangelist og bibellærer i menigheten Smyrna i Oslo, i en rettsak i Oslo tingrett.

Bakgrunnen for rettsaken er Torps anmeldelse av Christensen for netthets, etter at sistnevnte har skrevet en rekke private blogginnlegg om pastoren i tidsrommet fra januar 2012 til mars 2015.

Begge pastorene har bakgrunn fra Pinsebevegelsen, men står i dag i egne sammenhenger.

Christensen ble i april i fjor ilagt et forelegg på 10.000 kroner fra hatkrimavdelingen ved Manglerud politistasjon i Oslo, men nektet å godta forelegget.

Dermed gikk saken til retten, der Torp onsdag møtte Christensen og hans advokat Brynjar Meling.

– Falsk apostel

– Jeg har kalt Torp for en narssistisk psykopat og en falsk apostel. Det står jeg for, sa Christensen i sin avsluttende kommentar.

– Uansett hvordan dette ender, kommer jeg til å slette 90 prosent av det jeg har skrevet om Torp. For meg har dette vært en kamp for tros- og ytringsfriheten, la han til.

– Har passert ytringsfrihetens grenser

Aktor i saken, Dag Paulsen, la ned en påstand om et forelegg på 12.000 kroner for Christensen pluss 5000 kroner i erstatning til Torp.

– Vi skal være glad for at vi lever i et land der tros- og ytringsfriheten står sterkt. Og den når langt. Men jeg mener Christensen har passert disse grensene med god margin, sa Paulsen i sin prosedyre.

– Torp, som en av de mer kjente forstanderne i Norge, er en offentlig person. Torp må tåle mer enn «fru Hansen». Det har Høyesterett sagt klart ifra om i tidligere dommer. Men man har også sagt at det går en grense for hva man skal finne seg i, mente aktor.

«Horebukk og horkarl»

På sin blogg forfekter Christensen sine teologiske syn. Kristne ledere som ikke lever opp til standarden blir beskrevet i tøffe ordelag.

Blant annet er Christensen kategorisk på at alle gjengifte lever i hor. Derfor får Torp, som er gift for annen gang, gjennomgå.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

meling&chrisNETT

TATT TIL RETTEN: Jan Kåre Christensen, her med advokat Brynjar Meling, ble tatt til retten av Jan-Aage Torp.

Han skriver at Torp «lever i hor» og at han er en «gammel gris som skiller seg og gifter seg med barnepiken». Ifølge en opptelling av ekteparet Torps bistandsadvokat, Ann Helen Aarø, har Christensen kalt Torp «gammel gris» mer enn 30 ganger, «horebukk og horkarl» mer enn 260 ganger, narsissist over 30 ganger, «psykopat» over 200 ganger, «falsk pastor/profet/apostel» over 400 ganger.

Advokat Brynjar Meling begjærte Christensen frikjent.

– Det beskyttelsesverdige i paragraf 390A er sinnets ro, den private fred, sa han.

– En blogg er tilgjengelig for den som velger å oppsøke det. Man skal først gjøre det som er nødvendig for å beskytte seg selv. Det andre skriver om en på nettet trenger en ikke å bry seg om, uavhengig av hvor nedrig det er.

– Nyttig å være her

Torp håper nå at saken er avsluttet en gang for alle.

– Det har vært nyttig å være her, ikke minst at Aina og jeg fikk sitte sammen og delta i det. Jeg følte selv at politiets aktor, som jo i praksis er vår forsvarer, har gjort en veldig grundig og god jobb. Og jeg synes også at Meling opptrådte veldig profesjonelt og ryddig, sier han til Korsets Seier når retten er hevet.

– Jeg tror og håper at det blir en domfellelse.

Torp og kona har også krevet en erstatning på 50.000 kroner fra Christensen, noe både aktor og Christensens forsvarer mente var en alt for høy sum.

– Dette med erstatning har egentlig aldri vært vår hensikt. Vi snakket tidligere med vår bistandsadvokat om en symbolsk enkrones-sak, men hun gransket og mente at det var hjemmel for å øke. Også fordi Christensen åpenbart er skjelven for penger, og at det kanskje bidrar til at han må tenke seg mer om, sier Torp.

Rettens avgjørelse faller fredag 29. januar.

 

kommentarer