Lippestad Samtalen
Geir Lippestad (51) visste ikke hva han skulle be om da datteren døde. Men han vet at han vil se henne igjen.

 

– Hva betyr bønn for deg?

Geir Lippestad sitter på scenekanten i Filadelfiakirken, Oslo. Han er invitert hit for å delta på Bønn for Oslo, hvor menigheter i hele hovedstaden samler seg for å be for byen. Pastor Erik Andreassen fra Oslo misjonskirke Betlehem har ledet praten, via politikk og integrering, inn på bønn.

Geir Lippestad ber, han også.

– Det betyr å ha noen å prate med, som ikke spør om hvorfor. Noen jeg kan spørre om råd, sier advokaten, som nå er en del av byrådet i Oslo.

– Den gangen bønn kanskje har betydd aller, aller mest for meg, var den natten da jeg mistet datteren min. Da hun døde. Jeg husker at spørsmålet mitt var hva jeg skulle be om. Hun var bare 17 år, så først tenkte jeg at Gud måtte vise seg fram og gjøre et mirakel. Men så tenkte jeg at det bare ville gjøre meg skuffet.

I stedet tenkte han over hva han egentlig var redd for på datterens dødsleie.

– Det var at jeg ikke skulle greie morgendagen. At jeg ikke skulle greie å være pappa for henne. At jeg skulle knekke sammen, rett og slett, sier Lippestad.

– Jeg husker jeg ba om å få styrke til å være pappa, for henne og for de sju søsknene hennes, den dagen hun skulle dø. Og det gikk, på et vis. Jeg tror jeg fikk styrke gjennom den bønnen, og kan leve videre med en viss takknemlighet for det i stedet for bitterhet over at det ikke kom et mirakel.

«Jeg føler meg veldig godt hjemme i kirken. Og i frikirkene også.»

Geir Lippestad - advokat og Ap-politiker

Ettertraktet

Helt siden han mottok organisasjonen Menneskeverds Livsvernpris i 2014 sammen med kona Signe, for sitt engasjement for mennesker med nedsatt funksjonsevne, har vi i Korsets Seier ønsket oss et portrettintervju med Geir Lippestad.

Det har vært enklere sagt enn gjort.

Lippestad ble for alvor et kjent ansikt for nasjonen da han ble utnevnt som advokat for Anders Behring Breivik etter Utøya-massakren i 2011, og har vært et ettertraktet intervjuobjekt siden den gang. Han har takket nei til de fleste forespørslene.

Når han stiller til morgensamling på Bønn for Oslo, ser vi imidlertid vårt snitt til å sikre oss litt tid sammen med mannen som nå har lagt jusen på hylla til fordel for en politikerkarriere i Arbeiderpartiet.

Det er – med fare for å gjenta meg selv – enklere sagt enn gjort.

Etter morgenseksjonen hos Bønn for Oslo har Lippestad 20 minutter før han må videre til byrådsmøte. Strømmen av Bønn for Oslo-deltakere som ønsker å komme med innspill til den nye byråden med ansvar for næring, eierskap og mangfold er stor, noen vil sågar ta «selfie» med Lippestad.

Til slutt får vi satt oss ned ved et bord i Barratt kaffebar i Filadelfiakirken.

BAKGRUNN: Pressesjef og pastor Erik Andreassen vil derfor slå ring om hovedstaden i bønn.

Det gode i mennesket

– Du snakket om bønn oppe på scenen. Hvor enkelt er det å tro på bønn?

– Det er et veldig godt spørsmål, svarer Lippestad, og tenker etter.

– Det er en veldig personlig ting, men min erfaring er iallfall at det har hjulpet meg mange ganger i livet. Ikke fordi du blir løftet inn i noe helt spesielt, men fordi det er med og gir refleksjon. Du får en indre samtale som er viktig. Og når du tror, tror du jo også på en ytre kraft.

– Ja, hva tror du på?

  • Det var innledningen. Les svaret og resten av intervjuet med Geir Lippestad. Kjøp eAvis her.
  • Ønsker du å abonnere på vår papirutgave? Bestill Korsets Seier her.

 

kommentarer


Anbefalte innlegg