Cuba Reportasjen
På kommunistiske Cuba roper folket til Gud om bibler til alle. 

 

Varadero, Cuba, en solrik desemberdag. Mens temperaturen har krøpet opp mot 35 grader celcius, slår salte bølger mykt innover den milelange hvite sandstranden. Palmetrærne svaier lett i den varme vinden og to cubanske fiskere kommer ruslende barbent forbi oss for å selge noen vakre, store skjell som de har hentet fra 12 meters havdyp.

En sjenerøs turist gir 20 cubanske peso (200 kroner) for to, noe som betyr at fiskeren fikk nesten en hel månedslønn i hånden på det lille salget. (Vanlig månedslønn på Cuba tilsvarer 270–300 kroner.) Fiskeren takker og rusler videre langs stranden med snorkelen hengende over skulderen.

Her på stranden i Varadero, blant turistene, merker man ikke så mye til det, men sannheten er at på denne naturskjønne øya i Karibien, foregår for tiden Latin-Amerikas største vekkelse.

LES MER: Norsk Jesus-disco i Guatemala

Enorm kirkevekst

CubaNETT2

TO MILLIONER TIL GUDSTJENESTE: Cirka 11 millioner mennesker bor på Cuba, hvorav 3 millioner bor i hovedstaden, Havanna (bildet). Blant landets innbyggere er 1 million evangeliske kristne og 1 million katolikker. Ennå vokser kirkene kraftig.

«En vekkelse uten sidestykke» er definisjonen Åpne Dører bruker om vekkelsen som de siste 20 årene har utbredt seg på Cuba. Ifølge lederen for Cubas Kristne Råd, Joel Ortega Dopico, har kirken på den karibiske øya vokst mer i løpet av disse årene, enn på de 60 foregående.

Vekkelsen brer seg i alle type kirkesamfunn og er synlig i alle samfunnslag, det være seg statsansatte, kommunistpartimedlemmer, fanger eller studenter. Bibelselskapet, som har arbeidet på Cuba siden 1814, to år før de startet i Norge, er begeistret når de forteller om dagens situasjon blant Cubas kirker.

– Det som møter meg når jeg kommer til Cuba, er stappfulle kirker og en enorm glød for Guds ord, forteller misjonsleder i Bibelselskapet, Bernt G. Olsen.

«Jeg har vært kristen hele livet, men dette er min første bibel. Tusen takk!»

kristen cubaner - anonym

Husmenighetsbevegelse

Etter at kommunismen brøt sammen på 90-tallet, og Cuba i 1991 omdefinerte seg fra å være en ateistisk stat til å bli en sekulær stat, åpnet myndighetene for religion.

Flere kirker tok dermed kontakt med myndighetene for å be om tillatelse til å bygge kirker igjen. Der gikk imidlertid streken for cubanske myndigheter. Derimot ga de folket frihet til å bygge menigheter i private hjem.

– Det resulterte i en husmenighetsbevegelse av klasse, og mennesker utdannet seg til pastorer over en lav sko. De ble ledere for forsamlinger på 30–50 personer, som snart multipliserte seg, forteller Olsen.

Han har selv besøkt mange av dem gjennom sitt arbeid på Cuba siden 2009.

– Du kan telle på to hender hvor mange kirkebygg som er blitt reist siden revolusjonstiden, men det fins uendelig mange menigheter i de private hjem. Hvis de har en garasje, så bruker de den til møteplass. Fantasien er stor, ler Olsen.

LES MER: Vil fjerne «Gud velsigne militæret»-skiltpå Hawaii.

Myndighetene vil ha kontroll

Blant Cubas befolkning på cirka 11 millioner, går i dag 1 million evangeliske kristne jevnlig til gudstjeneste og 1 million katolikker til messe. Når det gjelder pinsebevegelsen (The Christian Pentecostal Church of Cuba, ICPC), er dette en grasrotbevegelse som ble etablert på Cuba av misjonærer fra Puerto Rico i 1956.

I dag fins det antakelig rundt 60 pinseretninger her, antall pinsemenigheter må telles i flere tusen. Assemblies of God er størst med over 100.000 medlemmer. Midt i den kraftige kirkeveksten tviholder cubanske myndigheter på kontrollen over kirken…

  • Myndighetene er lite fornøyd. . Kjøp eAvis her.
  • Ønsker du å abonnere på vår papirutgave? Bestill Korsets Seier her.

 

kommentarer