Vebjørn Selbekk, redaktør i Dagen Samfunn
– Det skuffer meg, sier sjefredaktør Vebjørn Selbekk i avisen Dagen.

 

Skrevet av Bjarte Østebø og Karl Andreas Jahr

Den kristne dagsavisen Dagen har tapt over 100.000 kroner etter å ha engasjert Shoaib Sultan ved Antirasistisk senter som fast spaltist, melder journalisten.no

I alt skal 30 abonnenter ha sagt opp Dagen som en direkte reaksjon på at avisen slapp til spaltisten for ett år siden.

– Den som sier at ytringsfriheten er gratis, har ikke jeg støtt på, sier Selbekk til Journalisten.

100.000 kroner er summen 30 abonnenter ville betalt for å abonnere på avisen i ett år. I tillegg kommer også tapt pressestøtte for de abonnentene som har sagt opp.

Det er mange som ikke vil høre på oss kristne uansett hva vi har å si, fordi vi er kristne. Da kan ikke vi ha samme holdning til andre.

Vebjørn Selbekk - ansvarlig redaktør i Dagen

Dobbeltmoralsk

Redaktøren forteller at det var særlig i starten at leserne reagerte og sa opp avisen fordi de mente det er uhørt at en kristen avis har en muslimsk spaltist. Men ikke alle oppgir grunn for hvorfor de ikke lenger vil holde avisen.

– Det skuffer meg. For det er ikke reaksjoner på det han skriver, men på hvem han er. De tar seg ikke en gang bryet med å sjekke det han skriver. Fordi Sultan er muslim vil de ikke lese det. Det er en type holdning som er mot det jeg står for. Jeg mener vi også skal lytte til dem vi ikke er enig med. Dette er grunnleggende i journalistikken. Derfor er det viktig å stå for at også han skal ha en plass i avisen vår, sier Selbekk til journalisten.

Selbekk vil ikke legge skjul på at han selv ofte er uenig i det Sultan skriver om religion, men ønsker ikke at folk skal dømmes ut fra sitt religiøse ståsted.

– Det er mange som ikke vil høre på oss kristne uansett hva vi har å si, fordi vi er kristne. Da kan ikke vi ha samme holdning til andre.

LES MER: Kristenaviser i «likes-krig» på Facebook.

Trist og fint

Shoaib Sultan forteller Dagbladet at situasjonen er lei.

– Jeg synes det er trist at noen har et så snevert syn. Men samtidig må jeg si noe fint om den tydelige linja fra avisa, som ikke lar seg presse, og som viser en forbilledlig holdning til ytringsfriheten.

– De omtaler deg som «han muslimen»?

– Ja, og det er et uheldig menneskesyn, men sier mest om dem. Det er ikke det jeg skriver som bryr dem, men at jeg er muslim, og det syns jeg er dumt. Men jeg er ikke overraska, for jeg har operert i dette landskapet såpass lenge nå, og vet godt at slike folk finnes. KPK/KS

 

kommentarer