Solberg Kristenliv
Statsminister Erna Solberg forsvarer religiøse symboler i nyttårsintervju.

 

I nyttårsintervjuet som avisen Dagen har gjort med statsministeren, kommer det frem at hun undret seg over hvorfor kristne leirsteder, som var blitt midlertidige akuttmottak, fikk krav om å fjerne korset før asylsøkerne kunne ankomme.

På grunn av den store asyltilstrømningen til landet, så UDI sett seg nødt til å losjere asylsøkere på flere steder enn de ordinære mottakene.

Flere aktører i kristen-Norge inngikk avtaler om å opprette asylmottak. Men det var på en betingelse, at alle kristne symboler måtte fjernes før asylsøkerne kunne flytte inn.

– Jeg synes det er veldig rart at man ikke kan ha kors, sier statsminister Erna Solberg i nyttårsintervjuet Dagen har gjort med henne.

GUSTAVSEN: Aggressiv sekularisering

Paralleller til hijab-debatten

UDIs korsnekt på asylmottak skapte imidlertid så stor oppstandelse at UDI snudde etter kort tid, og leirsteder som hadde tatt ned korsene kunne henge dem opp igjen.

Statsministeren sier hun selv ikke har noe imot at kirker og andre pryder seg med kors. I intervjuet trekker hun paralleller til hijab-debatten.

Hun spør seg om vi skal gjøre samfunnet fritt for religiøse symboler, eller om de skal være der. Hun tviler på at mange som kommer til Norge reagerer på at det henger kors rundt om.

– De er vant til at religiøse organisasjoner driver hjelpearbeid i mange land, der de bruker kors, selv om de ikke forkynner. Det er det viktige, at du ikke forkynner, sier Solberg til avisen.

LES MER: Arendal snudde i konsertforbud-saken

«Nøytralitets-jaget»

Til avisen Vårt Land sier statsministeren at hun syntes både muslimske og barn av sekulære norske foreldre har godt av å være på en norsk gudstjeneste.

– Akkurat som mine barn har godt av å være tilstede på en fredagsbønn. Det avmystifiserer og det beriker oss, sier statsministeren.

– Har nøytralitetsjaget gått for langt?

– Ja, jeg mener det er gått for langt. Det var greit at UDI til slutt snudde og sa at disse korsene ikke var så farlige. Min opplevelse er at de som kommer, faktisk ikke er så provosert av et kors. Ofte er det heller norske forståsegpåere med sekulær tankegang som reagerer. Litt lavere skuldre hadde vært lurt, sier hun til avisen. KPK

 

kommentarer