Evangeliesenteret i Grua, Hadeland. Kristenliv
NY JUL: – Da jeg ruset meg som verst, satt jeg alene på julaften uten verken mat eller selskap, forteller Stein.

 

– Velkommen til gards!

En liten gjeng ansatte ved Fjordtun Evangeliesenter er kommet ut på tunet for å hilse oss velkomne.

Den lille gården ligger vakkert til ved Randsfjorden, omgitt av lange, bratte jorder som nå er innpakket i snø. Inne i det varme, julepyntede hovedhuset er både ansatte og beboere travelt opptatt med å få på seg finstasen til kveldens julemiddag i Evangeliekirken Filadelfia, Grua, i samarbeid med Salem, Jaren.

Uventet opphold

EvangNETT5

LATTE OG STERKE HISTORIER: Vår journalist Marit Dale Aarseth dro til Fjordtun Evangeliesenter på Hadeland for å gå på julebord. Her er hun sammen med Terje Magnus Utnes (58).

Terje Magnus Utnes (58) er en av de første beboerne som møter oss når vi tråkker inn i huset.

– E æ ikkje fin, spør han på bred Harstad-dialekt. Han slår ut med armene og ler trillende. For anledningen er han iført svart dress, svarte blankpussede sko og et rødt slips som foreløpig dingler rundt halsen hans og venter på å bli knytt.

Terje kom til Evangeliesenteret første gang i 2012. At han skulle havne her, hadde han aldri trodd.

– Jeg har jo levd et veldig fint liv. Jeg og kona mi, Hanne, var gift i 34 år. Vi hadde tre barn, god økonomi og levde et godt, normalt liv uten rus.

Terje tar en pause før han fortsetter:

– Men så ble hun kreftsyk og døde i 2008. Etter det følte jeg meg forferdelig ensom og trist. Du kan tenke deg, når du har delt livet sammen i 34 år. Jeg har et bilde av henne på rommet mitt her, og hver morgen tar jeg det opp og sier hei, prater litt med henne og tenker på alt det gode vi har hatt. Vi så fram til pensjonisttilværelsen sammen, men sånn ble det ikke. Etter en tid møtte jeg en ny kvinne som jeg ble samboer med. Vi fikk tre og et halvt gode år sammen, men så fikk hun også kreft og døde. Da valgte jeg feil linje.

– Så skjedde det bare. Det ble levende for meg. Jesus ga meg et nytt liv.

Terje Magnus Utnes - tidligere beboer på Evangeliesenteret

Skulle valgt Bibelen

Terje griper den svarte skinnbibelen som ligger på bordet foran ham og sier:

– Jeg skulle valgt denne. Men jeg valgte flaska.

Ensomheten og sorgen var overveldende, og alkoholen ble en måte å døyve smerten på.

Det var legen til Terje som til slutt tok grep.

– Han fikk meg inn på Evangeliesenteret og fulgte meg til inntaket i Nordregate i Oslo. Jeg ble veldig godt mottatt og sendt videre til Varna.

Der begynte Terje et nytt liv.

– En av de ansatte ga meg en bibel. Jeg begynte å lese den morgen og kveld, og så…

Tårene begynner å renne nedover kinnene til Terje.

– Så skjedde det bare. Det ble levende for meg. Jesus ga meg et nytt liv.

Artikkelen fortsetter under bildet.

evangNETT2

GODT LIV: – Jeg har jo levd et veldig fint liv. Jeg og kona mi, Hanne, var gift i 34 år. Vi hadde tre barn, god økonomi og levde et godt, normalt liv uten rus, sier Terje Magnus Utnes (58).

Terje begynte på bibelskolen, døpte seg og reiste rundt omkring i Norge på vitnemøter med Evangeliesenteret. Alt så ut til å gå den rette veien. Helt til høstferien kom og Terje skulle nordover på besøk.

– Det skulle jeg aldri gjort. Jeg og noen venner skulle bare ha en liten fest, men da smakte jeg alkohol igjen, og det var nok til at det gikk galt. Jeg har angret så mange ganger på at jeg gjorde det.

Heldigvis kom Terje tilbake til Evangeliesenteret. Alt sug etter alkohol er endelig forsvunnet og han ser lyst på livet.

– Alle spør meg: «Terje, har du ikke dårlige dager?» Og jeg svarer: «Nei, jeg har ikke det, for jeg har det så godt nå.» Og det er så herlig å ha det sånn. Jeg har lovet meg selv at jeg skal følge det som står her, sier han og banker håndflaten på Bibelen.

Ved sengen på rommet sitt har han skrapt inn «Jesus lever» på veggen.

– Det ser jeg på hver kveld før jeg sovner. Og jeg tenker på at det er der jeg har fått hjelpen.

Nå skal jeg feire jul med familien min her på Evangeliesenteret

Stein Semundset (42) - beboer i Evangeliesenteret

Satt alene på julaften

Den lille varme stua på Fjordtun begynner nå å fylles med festkledde ansatte og beboere. Noen i dress, noen i jeans og skjorte, andre i skjørt og høye hæler. En beboer forteller at han ikke har spist i dag for å gjøre god plass til julemiddagen. Nå er han så sulten at han må kaste seg over en yoghurt for å holde ut den siste halvtimen.

– Jeg gleder meg til i kveld. Det er veldig mange gode mennesker der, og god mat, smiler en annen beboer, Stein Semundset (42).

Han kom til Fjordtun for nøyaktig en uke siden etter et tilbakefall til rusen.

Han kan forsikre at ikke alle julefeiringer i livet hans har vært som denne.

– Da jeg ruset meg som verst, satt jeg alene på julaften uten verken mat eller selskap. Så jeg ser fram til denne julen her. Jeg får tilbake gode minner fra barndommen da jeg feiret jul med familien min. Nå skal jeg feire jul med familien min her på Evangeliesenteret, smiler han strålende.

Artikkelen fortsetter under bildet.

EvangNETT3

INNI VARMEN: Da jeg kom hit på lørdag, følte jeg meg som den bortkomne sønnen. Alle kom ut på tunet og omfavnet meg med gode klemmer, forteller Stein Semundset (42).

Første gangen Stein kom til Evangeliesenteret, var i 2001. Siden den gang har han opplevd flere tilbakefall til rusen, men hver gang har han kommet tilbake til Jesus og Evangeliesenteret.

– Hadde det ikke vært for Evangeliesenteret, hadde jeg ikke levd nå. De er familien min. Da jeg kom hit på lørdag, følte jeg meg som den bortkomne sønnen. Alle kom ut på tunet og omfavnet meg med gode klemmer. Det var så godt. Og bare på denne korte uka jeg har vært her, har jeg fått tilbake gnisten og har det så godt med Jesus. Jeg har begynt å glede meg over de små tingene i livet igjen. Jeg kan sitte og se på fuglene, drikke kaffe og bare kjenne at livet er godt. Nå ser jeg ikke lenger hindringene, men mulighetene.

Hadde det ikke vært for Evangeliesenteret, hadde jeg ikke levd nå.

Stein Semundset (42) - beboer i Evangeliesenteret

Julemiddag og fellesskap

Nede på Evangeliekirken Filadelfia, Grua er det full fart. Praten fra den voksne delen av forsamlingen summer rundt bordene, mens barna løper sik-sak mellom stoler og bord ikledd dresser og prinsessekjoler, og gir fra seg noen høylytte gledesrop rundt i svingene. Lokalet dufter av ribbe som straks skal serveres.

– Julemiddagen har vært tradisjon i Evangeliekirken Filadelfia, Grua i rundt 20 år nå, og vi har alltid invitert Evangeliesenteret, forteller eiendomsleder i menigheten, Svein Godli, som arrangerer middagen sammen med kona Jorunn.

I kveld har de dekket til 88 personer, og på programmet står sang, leker for barna og en appell fra forstander John Lehre.

– Ja, nå skal julen synges inn, smiler John. KS

EvangNETT4

NYTT LIV: Stein Semundset har opplevd å sitte alene på julaften uten mat. I år gleder han seg til julefeiring med Fjordtun Evangeliesenter.

 

kommentarer