Juleevangeliet i dagens Oslo Kultur

Alle foto: Kristianne Opsal Marøy

Det skjedde i de dager at det utgikk et påbud fra regjeringen Solberg om at hele landet måtte gå til anskaffelse av nye pass, grunnet Politidirektoratets omfattende fornyelse av alle identitetspapirer. Dette skjedde mens Fabian Stang var ordfører i Oslo.

De nye passene ville bli utstedt gratis, men hver enkelt måtte få sitt pass registrert i det politidistriktet de tilhørte.

Artikkelen fortsetter bildet.

juleevangeliet1

«Manntall» i Oslo

Josef dro da fra Kristiansand i Vest-Agder og opp til Oslo, hovedstaden, for å få passet sitt påskrevet, for han var født og oppvokst i byen og hadde ennå ikke meldt adresseendring til Sørlandet. Han dro sammen med Maria, forloveden, som var gravid.

De to hadde hatt noen vanskelige siste måneder. En dag hadde Maria ringt Josef og sagt at de måtte prate sammen. Hun var gravid, hadde hun fortalt ham, og kommet med en historie om at en engel hadde besøkt henne og sagt at hun ville føde en sønn.

Josef hadde vært sjokkert. Han og Maria hadde bestemt seg for å vente med sex til de giftet seg, og foreløpig hadde de klart å holde seg.

Dette var takken, tenkte han bittert. Maria hevdet at hun ikke hadde vært sammen med noen andre, men Josef hadde allerede bestemt seg for å gjøre det slutt. Tilliten var knust.

Barnet som er i magen hennes, er fra Gud selv.

William Fuglset - journalist og forfatter

Engelen i Nordmarka

Helt til en dag da Josef selv hadde en merkelig opplevelse. Han var ute og jogget i marka da en mann plutselig sto foran ham på stien. Josef kjente ham ikke, likevel visste mannen navnet hans.

«Josef,» sa han, «ikke vær redd for å gifte deg med Maria. Barnet som er i magen hennes, er fra Gud selv. Du skal gi ham navnet Jesus, for han skal redde hele verden fra deres synder.»

Josef hadde snudd seg vekk et øyeblikk for å se om det var andre i nærheten. Da han snudde seg tilbake, var mannen borte.
Det hadde ikke blitt noe mer jogging den dagen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

juleevangeliet2

Frastjelt penger og pass

Han hadde flyttet til Sørlandet for å være nærmere Maria. Nå var de altså tilbake i Oslo for å ordne Josefs nye pass. Det kunne ikke vente, for de hadde allerede bestilt en tur sammen til Egypt.

Og mens de var der, kom tiden da hun skulle føde.

Det var elendig timing, mildt sagt.

De hadde planlagt å ta inn på hotell, men på Karl Johans gate hadde en lommetyv rappet håndvesken til Maria, som Josef ubeleilig nok hadde lagt sin egen lommebok og mobiltelefon ned i. Plutselig var de uten penger og identitetspapirer, og det fantes ikke et eneste hotell hvor de kunne sjekke inn.

Men han hadde en liten hytte stående i skogen utenfor byen

William Fuglset - journalist og forfatter

Fullt hotell

De hadde forsøkt sted etter sted i timesvis, og til slutt hadde en hotellresepsjonist fått sympati med dem.

Han hadde ikke lov til å gi dem noe rom, sa han, men han hadde en liten hytte stående i skogen utenfor byen. De kunne låne den, om de ønsket det.

De hadde tatt imot tilbudet med takknemlighet, men ikke før de hadde kommet fram til hytta, kjente Maria at noe var galt. Veene kom, nesten en måned for tidlig. De hadde ikke mobiltelefoner, og fikk ikke tak i hjelp.

De måtte klare seg selv.

Artikkelen fortsetter under bildet.

juleevangeliet4

Den natten fødte Maria sin sønn, den førstefødte. Hun tullet ham inn i et teppe, og la ham på en nokså innsvettet madrass i den dårlig isolerte hytta.

Det var noen studenter der i nærheten som hadde vært ute hele natten og festet. De var på vei hjem, slitne og trette etter en lang natt, og tok snarveien over skogholtet for å rekke morgenbussen som skulle ta dem hjem til hybelleilighetene deres.

Med ett sto en mann foran dem, og det lyste rundt hele ham. Studentene ble livredde. Om det var et romvesen eller et spøkelse var de ikke sikre på, men ett visste de:

Plutselig var den lysende mannen omgitt av en hel hær av lignende vesener

William Fuglset - journalist og forfatter

Dette var ikke noe vanlig menneske. Han sa til dem: «Slapp av! Det jeg forteller dere, er en glede for alle mennesker: I natt er det født en frelser. Han er Jesus, Guds sønn. Og dette skal dere ha til tegn: Dere skal finne et barn som er tullet inn i et teppe og ligger på en madrass i en hytte.»

Plutselig var den lysende mannen omgitt av en hel hær av lignende vesener, og studentene skjønte at det var engler de så. De kløp seg i armene. Englene sang:

«Ære være Gud i det høyeste, og fred på jorden blant mennesker som Gud har glede i!»

Artikkelen fortsetter under bildet.

juleevangeliet3

Ut på instragram

Da englene hadde forsvunnet, sa studentene til hverandre: «Dette er det drøyeste vi har opplevd. Tok noen bilde, så vi kan legge det ut på Instagram?»

Bildet ble lagt ut på bildedelingstjenesten, men siden det var grytidlig om morgenen, fikk de ikke et eneste like. Studentene, som hadde mistet alt behov for søvn etter den utrolige opplevelsen, ble enige om å lete etter hytta som engelen hadde snakket om.

De skyndte seg av sted, og de hadde ikke gått langt før de hørte de barnegråt inne fra en gammel og utrivelig hytte. Der inne fant de Maria og Josef og det lille barnet som lå på den skitne madrassen. Da de fikk se ham, fortalte de alt som var blitt sagt dem om dette barnet. Alle som hørte på, syntes det studentene fortalte hørtes rart ut.

Men Maria tok vare på alt som ble sagt og grunnet på det i sitt hjerte. KS

 

kommentarer