Ja til kjøpefest Kristenliv

Vårt problem er ikke en kommersiell jul, men kommersielle liv.

 

KvammenNETT

FORFATTER: Per Eivind Kvammen, pastor i Sentrumkirken, Sandnes.

Vi nordmenn bruker mye penger på julefeiringen. Hvert år uffer og akker vi oss over den forventede økningen i julehandelen uten å tenke så mye over den sannsynlige økningen i egne juleinnkjøp.

Noen idealister snakker fint om hvordan de skal feire med nøkternhet og høster forsiktig applaus fra massene som drar kortet på kjøpesenteret allerede i november.

Vakker tradisjon

Jeg har lyst til å slå et slag for julegaver. Å gi gaver til jul er en vakker tradisjon. Å lære seg å gi, er viktig. Gaver er en fin måte å vise at man bryr seg om andre.

Julegavetradisjonen har i tillegg kristne røtter, og kan spores tilbake til vismenn som æret Frelseren med fine gaver og den sjenerøse kristne mannen Nikolaus som ga av sin rikdom til fattige.  Men det er kombinasjonen av gaver og venting som gjør julegavetradisjonen virkelig genial. Julegaver er nemlig ikke øyeblikkelig tilfredstillelse. Kjekke gaver, men ikke før på julaften.

Også voksne har godt av å lære seg å utsette gleder.

Per Eivind Kvammen - pastor i Sentrumkirken, Sandnes

Øvelse i tålmodighet

Det er dette som gjør julaften magisk for barn. Men også voksne har godt av å lære seg å utsette gleder. Vi trenger ikke å kjøpe alt vi ønsker oss med én gang, bare fordi vi har penger til å gjøre det. Å utsette noe vi ønsker oss, er en sunn selvdisiplin.

Vårt problem er ikke en kommersiell jul, men kommersielle liv som har gjort shopping og øyeblikkelig tilfredstillelse av materielle behov til en livsstil.

Når julen kommer er det lite å glede seg til og lite å vente på. Vi har fulle klesskap, leketøyskasser, kjøkkenskap og utstyrsboder. Det store julespørsmålet er ofte: Hva gir vi til dem som har alt?

Da blir vi fete på gaver.

KVAMMEN: «Karismatisk oppvekst har også en slagside»

Dyrkjøpt lærdom

De som har den kjekkeste gavejulen, er dem som nekter å være med på kjøpsorgien gjennom året. De som kan ønske seg noe uten å måtte kjøpe det, selv om pengene ligger klar på konto.

Kanskje kan noen av ønskene heller bli årets julegaver?

Barn som ikke oversvømmes av dyre gaver gjennom året kan glede seg stort til jul. De som lærer seg å leve med utsatte gleder blir sjelden sytete og kravstore mennesker som ikke vet hvordan takknemlighet ser ut. Jeg inviterer derfor til å ha fest med visakortet under årets julehandel, så lenge vi viser moderasjon og gjør jevne shoppingfaster resten av året.

Kanskje kan vi også bli inspirert av de vise menn og komme med dyre gaver til Frelseren?

Aller helst også gjøre som den gavmilde Nikolaus og dele sjenerøst ut av vår rikdom til de som har mindre? Ja til en gavmild jul!

 

kommentarer