Kafeen for de som venter Reportasjen

Mens Tønsbergs asylsøkere venter på svar fra UDI, blir Velkommen Kafé i TPK Betania et varmt lyspunkt.

Foto: Matunda Bigirimana

I en liten – og i kveld regnvåt – tverrgate i Tønsberg sentrum brenner en fakkel foran et stort skilt på trappene til TPK Betania. Skriften «Velkommen Kafé» lyser mot oss i skumringen. I døren blir vi møtt av kafeens initiativtaker, Randi Løkken Trannum, som til daglig jobber som helsesøster for asylsøkerbarn  og -unge i Tønsberg kommune.

– Kom inn, smiler hun, gir oss en klem og geleider oss inn.

Inne i det lyse lokalet dufter det av middag og bordene er dekket. Rundt bena på noen av de voksne løper barn etter hverandre, og når de små bena skrenser rundt svingene, lyder høylytte rop og latter. En kvinne med en fargerik hijab smiler vennlig til oss og hilser oss velkomne med en klem på hvert kinn.

– Det blir mye klemming her, ler Randi og forklarer at skikken blant flyktningene er minst to klemmer, og øker i antall jo bedre kjent man blir.

Behov for samlingspunkt

Velkommen Kafé er et tilbud til flyktningene i Tønsberg kommune. De fleste har flyktet enten fra Syria, Afghanistan, Eritrea eller Somalia. Siden oppstarten i januar i år, har kafeen holdt åpen hver tirsdag fra klokken 16 og utover. Her serveres det middag, deles ut klær og sko og holdes språkkurs.

– De fleste flyktningene bor i leiligheter spredt rundt i hele kommunen. Derfor møtes de ikke så ofte, og mange blir veldig ensomme. Da jeg ble helsesøster for asyl-søkere for to og et halvt år siden, ba jeg til Gud om hva vi kunne gjøre for dem, og da kom tanken om å starte en kafé, forteller Randi.

Etter å ha luftet ideen med TPK Betania, fikk hun straks en samarbeidspartner. Menigheten stilte sin splitter nye kafé til rådighet, gratis, og rundt ti av menighetens medlemmer, samt ungdomsgruppa fra Domkirken Quasimodo, hjelper til fast. I mai ble også Lions Club med i samarbeidet, og bidrar med matlaging, utdeling av klær og sko, samt språkkurs.

Måtte Gud velsigne dette arbeidet.

«Amira» - Fembarnsmor fra Syria

– Det er flott å kunne gjøre noe konkret for å møte folks behov, og her er det utømmelig behov, kan det virke som. Mat er én ting, men også å prate og bli kjent med dem betyr mye både for dem og for oss, sier hovedpastor i TPK Betania, Oliver Nordbø.

Elisabeth Bredesen i Lions Club, som leder kafeens språkkurs, samtykker:

– Begrepet «asylsøker» får ansikter og blir mennesker med hver sine unike skjebner, og de som kommer er utrolige takknemlige og hyggelige.

Lang ventetid

En fembarnsmor fra Syria som ønsker å framstå anonym – la oss kalle henne «Amira» – er en av de rundt 70 gjestene som besøker kafeen i kveld. Hun ble introdusert til kafeen gjennom Randi ved et besøk på helsestasjonen i Tønsberg, og har gått her fast i to måneder.

– Det er veldig hyggelig her og vi er svært takknemlige for denne kafeen. Måtte Gud velsigne dette arbeidet, sier hun.

Amira forlot Syria for over to år siden. Hun ønsket seg bort fra krigen i hjemlandet og til Norge der søsteren og flere slektninger bodde.

– Jeg tok sjøveien fra Egypt til Italia. Det var veldig mange om bord, reisen tok omtrent en uke og var veldig krevende.

  • Flere flyktninger forteller sin historie i denne ukas sterke reportasje. Kjøp eAvis her.
  • Ønsker du å abonnere på vår papirutgave? Bestill Korsets Seier her.

kommentarer