Den katolske presten Cantalamessa taler på Hedmarktoppen. Kristenliv
– Vatikanet har nærmest byttet Facebook-status fra «det er komplisert» til «i et forhold».

 

Foto: KS arkiv

I 2017 er det 500 år siden Martin Luthers 95 teser mot den katolske kirkes avlatshandel, som utfordret nattverdslæren og markerte starten på den lutherske reformasjonen som har splittet den protestantiske og katolske kirke siden den gang.

Nå går den katolske forkynneren Raniero Cantalamessa, som også besøkte pinsevennenes sommerstevne på Hedmarktoppen denne sommeren, ut og hyller reformasjonen.

CANTALAMESSA: – Pinsebevegelsen er en spydspiss i det globale enhetsarbeidet

– Burde bli forkynt av hele kirken

Cantalamessa prekte i den anglikanske høyborgen Westminster Abbey i november, og snakket i den anledningen entusiastisk om «rettferdighet ved tro» – som var et av kjernepunktene i Luthers reformasjon – og at doktrinen burde bli forkynt av flere enn bare protestantiske kristne.

– Rettferdighet ved tro, for eksempel, burde bli forkynt av hele kirken – og med mer styrke enn noen gang før, sa Cantalamessa i sin preken, ifølge avisa Christian Today.

I mange deler av verden blir mennesker drept og kirker brent ikke fordi de er katolske kirker, eller anglikanske kirker, eller pinsemenigheter, men fordi de er kristne.

Raniero Cantalamessa - katolsk forkynner

– Og ikke bare i motsetning til gode gjerninger – den saken er allerede avgjort – men i motsetning til de som i dag hevder at de kan frelse seg selv med deres vitenskap, teknologi eller menneskeskapte åndelighet, uten et behov for en frelser utenfor menneskeheten. I motsetning til selvrettferdighet! Jeg er overbevist om at det er slik Martin Luther og Thomas Cranmer ville preke rettferdighet ved tro, dersom de var i live i dag.

LES OGSÅ: Kalt til å samle

– La fortiden

Cantalamessa, som er pave Fransis’ hoffpredikant, oppmuntret til å la fortiden ligge, og ba kristne om å stå sammen i dagens utfordringer.

– I mange deler av verden blir mennesker drept og kirker brent ikke fordi de er katolske kirker, eller anglikanske kirker, eller pinsemenigheter, men fordi de er kristne, sa Cantalamessa.

– I deres øyne er vi allerede ett. La oss være ett, også i våre egne øyne og i Guds øyne.

Ifølge Christian Today skal prekenen ha blitt svært godt tatt imot av medlemmene i den anglikanske kirke. En person på innsiden av kirken skal ha sagt at Vatikanets holdning kan markere starten på en ny æra i det kristne landskapet.

– Det er som om Vatikanet har byttet ut sin Facebook-status fra «det er komplisert» til «i et forhold», sa anglikaneren.

kommentarer