Stig Stordal i Pym. Kristenliv
Pyms Stig Stordal mener det ikke er tilfeldig at Jesu mirakler ofte var sentrert rundt mat og drikke.

 

De norske pinsemenigheters ytremisjon (Pym) satte av en egen sesjon for å snakke om bistand i en misjonskontekst. Mye handler om å oppklare misforståelser.

– Kan vi ikke sette en strek over motsetningen mellom bistand og misjon? spurte senior prosjektrådgiver i Pym, Stig Stordal, mens han så utover forsamlingen under Pyms nasjonale misjonskonferanse i Kristiansand forrige helg.

– Misjon og bistand hører sammen. For innbyggerne i landene vi arbeider i så er dette en uaktuell problemstilling. De sier selv at det (bistand og diakoni) er med på å gjøre kirkene deres relevante, legger han til.

KS PAPIR: Denne uken skriver vi om Pyms nye rolle i Pinsebevegelsen. Bestill abonnement her

Viktig del

Av et totalt budsjett på drøye 30 millioner kroner, er rundt 20 millioner NORAD-midler.

– For Pym er bistand en veldig del av det vi gjør på kontoret, sier generalsekretær Bjørn Bjørnø til KPK.

– Vi får ikke støtte til å drive evangelisering i tradisjonell forstand. Misjonsarbeid vil oppfattes som evangelisering i en offentlig setting, og derfor må vi kommunisere riktig, Men menighetsplanting står overhodet ikke i motsetning til bistand, selv om vi i offentligheten må skille mellom det proklamerende og det praktiske, utdyper han.

Skal man gi noen frelse så må man først gi dem suppe.

Stig Stordal - senior prosjektrådgiver i Pym

– Tror vi er kjøpt og betalt

Generalsekretæren vedgår at det er utfordrende å kommunisere ut til mange menigheter og givere. Flere mener at Pym må holde seg til «kjernevirksomheten», å formidle evangeliet.

– Noen tror vi er kjøpt og betalt av Norad og har gått på akkord med vår tro og bekjennelse. Andre er skeptiske til at vi bruker krefter på noe som andre organisasjoner vil gjøre på samme måte, bare uten det kristne ståstedet. Samtidig er flesteparten enige i at diakoni er en sentral del av misjon, sier han.

Et ønske om å vise at organisasjonen ser helheten er en av grunnene til at de belyser temaet bistand i en misjonskontekst på sin egen misjonskonferanse.

LES MER: Pym kan få en mer aktiv rolle i Pinsebevegelsen.

Tror misjonen kan lære av bistand

– Min påstand er at dersom man vil forstå den rike arven i norsk pinsemisjon, så må man også se viktigheten av bistand i dette, sier Stig Stordal fra scenen.

Han viser til at det for Jesus ofte var like viktig å møte de fysiske behovene som de åndelige. Mange av miraklene er knyttet til mat og drikke.

– Vi kjenner igjen ordene «suppe, såpe, frelse» fra Frelsesarmeen. Skal man gi noen frelse så må man først gi dem suppe. Noen ganger må man gi dem såpe også, for å gi mennesker verdigheten tilbake, sa han.

Stordal tror resten av misjonen kan lære noe av bistandstenkning.

– Alt for mye misjonsarbeid raser når ildsjelene drar. Misjonsarbeid kan ikke bygges på supre individer, det må bygges med robuste samarbeidsorganisasjoner. Norad og Digni tvinger oss til å løfte blikket og tenke bærekraft. Vi må se hvilke behov partnerne våre har først, og så iverksette tiltak, sier Stordal. KPK

 

kommentarer