Foto: Torbjørn Tandberg Samtalen

Gjennom sin kjære farmor ble statsråd Sylvi Listhaug glad i kirken og det kristne. Nå, i opprør mot biskopene, truer hun med utmeldelse.

Foto: Torbjørn Tandberg

Ligner dere litt på Norge Idag, undrer Sylvi Listhaug (FrP) idet vi entrer Mat- og Landbruksdepartementets aller helligste.

– Tja, kanskje ikke helt…

– Litt mer som Dagen eller Vårt Land – i profil, mener jeg?

– Du har ganske god oversikt. Kjenner du godt til disse avisene?

– He he, ja, det er jo en del av jobben min, det. Disse avisene er viktig for noen av våre velgere, og dermed Frp.

Frp og kristne

For noen vil kanskje dette overraske. Tidligere i år skrev Korsets Seier en artikkel om hvordan Fremskrittspartiet har endret fokus med bekymringen «For hver kristenkonservative stemme vi får, mister vi ti på puben». Tidligere partileder Carl I. Hagen fryktet at Fremskrittspartiet var i ferd med å miste grepet på kristne velgere.

– Jeg er svært forsiktig med å kritisere eget parti, men for å si det som det er, så frykter jeg at noen av våre tidligere velgere er blitt litt usikre på oss, sa Hagen i et intervju med Korsets Seier i vår.

Valgforsker Anders Todal Jenssen ved NTNU mente at bekymring var berettiget.

Sylvi Listhaug er rask med å avvise en slik retningsforandring.

– Det er nok ikke sant. Fremskrittspartiet har hele veien vært et parti for et bpredt spekter av det norske folk, de kristne har hele veien vært en naturlig del av dette.

Liberalkonservativ

– Så du mener at Hagens analyse er helt feil?

– Jeg mener i hvert fall at det er mange hos oss som er verdikonservative. De mest kjente er kanskje Ketil Solvik Olsen og meg, men det er mange andre også. Samtidig har vi til felles at vi er mer liberale innenfor det økonomiske. Ungdomspartiet har en stor overvekt av verdiliberale.

– Så kristne verdikonservative bør frykte for etterveksten og dermed framtiden?

– Nei, for slik har det vært hele veien. Så det er ingen grunn til å bekymre seg. Jeg var også i klart mindretall som verdikonservativ da jeg var aktiv i FrpU, men dette er ganske annerledes i moderpartiet.

Familier kan ikke erstattes. Dermed må de heller styrkes.

Sylvi Listhaug - Frp

Religiøs farmor

Veien til ungdomspartiet og senere en framskutt rolle i et av Norges største politiske partier, startet på en gård på Sunnmøre. I grenda Liset utenfor Sjøholt i Ørskog kommune bodde familiens tre generasjoner med en farmor på loftet.

Da Sylvi Listhaug ble storesøster til tvillingbrødre som treåring, fikk mor og far enda mer å henge fingrene i. Derfor hjalp hun ofte til i fjøset med melking av kuene, selv tidlig på morgene. Ellers var hun mye sammen med farmor. Hun hadde tid.

Farmor var svært aktiv i kirken. Sylvi hang med.

– Jeg husker godt at hun ga meg Dent- og Sharp-drops for at jeg skulle sitte stille. Jeg syntes jo at det kunne bli litt kjedelig. Farmor var svært religiøs, eller kristen. Og hun var en veldig spesiell person. Et flott menneske. Hun dømte ingen. Hun var varm og gavmild. Jeg har lært mye av henne. Det er en forankring i livet mitt jeg setter stor pris på. Denne arven og kulturen, den kristne kulturen, har derfor blitt viktig for meg å forsvare. Den må ikke utvannes.

Deilig er jorden

– For andre nordmenn er den kanskje ikke så viktig å bevare, men heller glemmes. Hvorfor mener du det er viktig å bevare den for alle?

– Fordi Norge, med våre verdier, er bygd på den. Og Norge har blitt et godt land å bo i. Da må vi huske grunnsteinene landet er bygd på. Det er ikke tilfeldig.

Sylvi nevner eksempler på hva som må bevares.

– Skolegudstjenester er en god tradisjon og lærer våre barn om vår kulturarv. Vi må heller ikke la myndighetene erstatte familieverdiene med staten. Familier kan ikke erstattes. Dermed må de heller styrkes, mener hun.

– Hva betyr disse kristne verdiene for deg i dag?

– Jeg er opptatt av å videreføre disse verdiene også til mine barn. Vi leser aftenbønn hver kveld og min datter på 7 år har allerede deltatt på nattverd flere ganger. Hun liker å være med der det skjer. Julen er helt spesiell og jeg elsker å enten gå i kirken eller følge julegudstjenesten på TV.

Ingenting gir mer høytidstemning enn å høre Deilig er Jorden, det er noe ekstra. Det er en fantastisk julesalme.

– Er det vanskelig å stå for kristne verdier i offentligheten i dag?

  • Les Listhaugs svar, og hvorfor hun gikk ut mot det norske «godhetstyrraniet», i denne ukens portrett. Kjøp eAvis her.
  • Ønsker du å abonnere på vår papirutgave? Bestill Korsets Seier her.

kommentarer


Anbefalte innlegg