Pinseteolog Terje Hegertun i ukens portrett. Samtalen
Terje Hegertun elsker pinsefamilien. Men det er i den verdensvide kirken han hører hjemme.

 

Foto: Beate Willumsen

– Nå er tiden inne for å gå radikalt til verks. Om ikke storbymenighetene uselvisk tilbyr sine ressurser til menighetene i distriktene, er det bare snakk om tid før Pinsebevegelsen slutter å være en landsdekkende bevegelse, slår Terje Hegertun fast.

Og han slutter ikke der.

– Det neste naturlige skrittet er at vi sjenerøst tilbyr hjelp og ressurser også til menigheter som måtte trenge det fra andre kirkesamfunn. Vi må tørre å se de store utfordringene i øynene og tenke helt nytt.

HEGERTUN: Første pinsevenn i Norge med professortittel i teologi.

En mild mann

Vi spiser Skagen-smørbrød i Bogstadveien med mannen som gikk fra å være pinse-evangelist i Lofoten med fem ukers bibelskole, via rollen som redaktør i Korsets Seier, til å bli professor i systematisk teologi ved Menighetsfakultetet.

Han er en ordets mester og en stor intellektuell kapasitet. Da passer det fint at det mest framtredende med Terje Hegertun er hans milde framferd.

Om ikke storbymenighetene uselvisk tilbyr sine ressurser til menighetene i distriktene, er det bare snakk om tid før Pinsebevegelsen slutter å være en landsdekkende bevegelse

Terje Hegertun - professor på MF

Praktisk arbeid

Som eneste gutt i en søskenflokk på fem, bød barndommen på småbruket i Lofoten på mye praktisk arbeid. Når faren var ute på fiskerarbeid, var det Terje som måtte skuffe møkk og ordne med høyet hjemme på Vestvågøy. Høydepunktet var når faren kom hjem og ble møtt på kaia av hele familien.

Født inn i en familie der det praktiske arbeidet trumfet utdanning, og inn i en bevegelse som gjerne satte det spontane og lidenskapelige over det gjennomarbeidede, var det ikke opplagt at Terje Hegertun skulle gjøre akademisk karriere.

At han skulle leve av å stå foran forsamlinger og undervise og preke, var heller ikke opplagt.

– På øya der vi bodde hadde vi ungdomsmøter i hjemmene.  Hver uke satt vi i en ring og delte bibelord og vitnesbyrd på rundgang, men hver gang det nærmet seg min tur, så pilte jeg på do og ble der til faren var over, forteller Hegertun og ler.

ANDREAS HEGERTUN: PYM kan få en mer aktiv rolle i Pinsebevegelsen.

Varig frukt

Etter endt realskole måtte sjenansen gi tapt for kallet, og 17 år gammel begynte Terje sin evangelistgjerning. Sammen med en fem år eldre fetter tok Terje tak for å evangelisere Lofoten. Med base i pinsemenigheten på Værøy dro guttene, fulle av entusiasme, i gang søndagsskole, ungdomssamlinger, bedriftsandakter og leirer.

Mange kom til tro, og en av dem fikk tettere oppfølging enn de andre.

– Rigmor er morsom, vakker, klok og omsorgsfull, ja, hun betyr mer for meg enn jeg kan klare å uttrykke med ord, sier Terje om kvinnen han var med på å lede til frelse og neste sommer kan feire 40 års ekteskap med.

  • Terje Hegertun snakker blant annet om åndelig stress i ukens portrett. Kjøp eAvis her.
  • Ønsker du å abonnere på vår papirutgave? Bestill Korsets Seier her.

 

kommentarer


Anbefalte innlegg