Avdøde Børre Knudsen gir ut album med salmer. Kultur
Nå gir datteren ut abortpresten og salmedikteren Børre Knudsens gamle opptak på cd.

 

Foto: Fridtjof Kjæreng

Pappa var en kunstner, sier Kjersti Sunniva Iden Knudsen.

– I tillegg til alt det andre han gjorde, var han en salmedikter og en kunstner. Vi ønsker å vise fram noe av den fine diktningen han har gjort.

Mannen hun snakker om, er Børre Knudsen. «Abortpresten», som sammen med Ludvig Nessa markerte seg som en av de sterkeste abortmotstanderne i Norge på 1980- og 1990-tallet, døde 17. august i fjor.

Nå, over ett år etter hans død, blir 15 av salmene som han diktet gitt ut på cd – sunget av Børre Knudsen selv.

Utgivelsen er det Knudsens datter Kjersti Sunniva i samarbeid med Knudsens kone Ragnhild som står bak.

KULTUR: The Voice-finalist bygde ungdomsarbeid med Troens Bevis.

Utfordrende oppvekst

De 15 salmene som blir gitt ut er hentet fra opptak gjort for om lag ti år siden i private sammenhenger.

Nå er sangene ferdig bearbeidet, og cd-en er sendt til trykk.  «Prektig flammer paktens bue» – som albumet heter – vil bli solgt både digitalt og som fysisk cd i løpet av november.

– For meg har det vært veldig fint å holde på med dette prosjektet, sier Kjersti Sunniva.

– Det har fått meg til å se min far på en helt annen måte enn hvordan omverdenen «påla» meg å se ham i min ungdomstid – som var helt motsatt av mine egne opplevelser.

Omverdenen så på ham som en gal abortmotstander.

Kjersti Sunniva - datter av Børre Knudsen

– Hvordan opplevde du faren din da du var ung?

– Jeg så på ham som den faren han var. Omverdenen så på ham som en gal abortmotstander. Andre voksne påla sine barn å videreføre et hat fordi de ikke likte min fars standpunkter.

– Det høres utfordrende ut?

– Det var veldig utfordrende. Det har jeg fortalt om i flere sammenhenger tidligere. Derfor var det godt å få jobbe med dette prosjektet.

Irritert på faren

– Jeg kan ærlig si at i min barndom har jeg hatt mye aggresjon mot pappa, påført av all den negative påvirkningen som jeg har hatt. Jeg ble irritert da han sang salmer, som han jo var veldig flink til, forteller hun.

– Men nå som jeg har fått bearbeidet mye vondt de siste to årene ved å være åpen om hvem min far var, og nå også jobbet mye med denne cd-utgivelsen, har jeg fått noen tanker om at det faktisk er veldig viktig at sånne typer mennesker finnes. Som virkelig står for noe.

Hvis man sier at man er kristen, så er man litt rar

Kjersti Sunniva - datter av Børre Knudsen

– Hva håper du man sitter igjen med etter å ha hørt plata?

– Jeg håper folk kan få en forståelse av pappas kristne tro og hans bibelforståelse. De tankene han hadde kan være viktige å ta opp igjen i dagens samfunn.

– Hvorfor?

– Fordi menneskesynet vårt og verdisynet vårt stadig blir mer utvannet i samfunnet. I dag blir vi påvirket av andre religioner og kulturer i samfunnet, som jo er bra, men da er det også viktig å være klar over hvem man selv er. Kirken, for eksempel, hva er egentlig den kristne kirken? Kanskje noe av det som kommer fram i pappas salmer kan gi en forståelse av det.

BONO I U2: – Jeg tror Han stod opp fra de døde.

Lite trendy

Hun registrerer at det er lite trendy å ta vare på gamle verdier i dagens samfunn.

– Det er litt «ut». Hvis man sier at man er kristen, så er man litt rar, mens det er mer godtatt med andre religioner. Og selvfølgelig skal man være åpen og ha respekt for andres religioner, det prøver jeg å formidle til mine barn også. Men da må man også vite hva man tror på selv, sier Kjersti Sunniva. KS

 

kommentarer