Stuerent med islamkritikk Nærbildet

Ti års karikaturstrid har fjernet tabuene, mener Fritt Ord-direktør Knut Olav Åmås. Men ytringsfriheten er fortsatt ikke perfekt i Norge.

– Hei! Hvordan står det til med ytringsfriheten i Norge i dag?

– Vi har en svært privilegert posisjon, som et av de land i verden med sterkest lovbeskyttelse av ytringsfriheten. Vi har også en omfattende og privilegert kultur- og mediepolitikk som har gitt oss et av de mest omfattende medielandskap i noe land, 230 aviser finnes det i dag og flere gode allmennkringkastere. Vi har en uvanlig egalitær samfunnsdebatt, der det er mulig å komme til orde selv om du ikke har en tittel og en posisjon.

– Det høres da strålende ut?

– Så er det problemene: Hatprat og netthets er blitt et stort problem, og skremmer dyktige mennesker bort. Mange nettdebatter og diskusjoner i sosiale medier blir også kuppet av folk som vil gjøre enhver debatt til en debatt om innvandring, integrering og islam. Det blir ganske monomant. Så finnes det også utfordringer med privat og offentlig overvåking og informasjonssamling, tenk bare på alt leverandørene av nettjenester og sosiale medier vet om oss enkeltborgere.

– I Halvor Foslis nye bok, «Fremmed i eget land», presenteres historiene til innbyggere i Groruddalen som føler seg fremmedgjort i sitt eget nabolag. De som forteller, velger å være anonyme. Hvorfor det, tror du?

– Jeg har ikke lest boken ennå, men Stiftelsen Fritt Ord har støttet forfatteren finansielt i arbeidet med den. Så vidt jeg har forstått, har også Fosli ønsket anonyme kilder – nettopp for at folk skal kunne snakke og tenke helt fritt. Han har uttalt at det ofte skjer at folk legger bånd på seg og sier det som er forventet og akseptabelt med full identitet, navn og bilde. Men selvsagt, det er ikke nødvendig å være anonym for å si det intervjuobjektene sier. Lignende meninger fremmes hver eneste dag for eksempel på Facebook, med fullt navn og foto.

Med en gang fløt Facebook og nettdebatter over av ren rasisme og menneskeforakt, fra kunnskapsløse mennesker.

Knut Olav Åmås - direktør i Fritt Ord

– Hvor går grensen mellom islamkritikk og ren rasisme?

– Islamkritikk er saklig, kunnskapsbasert kritikk av innholdet i religionen islam – og av muslimske religiøse og kulturelle praksiser. Rasisme er uakseptabel menneskeforakt. Det siste har vi sett nå i forbindelse med utnevnelsen av 27 år gamle Khamshajiny Gunaratnam til ny varaordfører i Oslo, landets hovedstad, for Arbeiderpartiet. Med en gang fløt Facebook og nettdebatter over av ren rasisme og menneskeforakt, fra kunnskapsløse mennesker. Nok en troende muslim i maktposisjon, var tonen. Men den nye varaordføreren har bakgrunn fra Sri Lanka, er oppvokst i Hammerfest og er ateist. Mange norske rasister er tydeligvis ekstremt dårlige på elementær research.

  • Fritt Ord-direktøren snakker om ytringsfrihetens største trussel i papirutgaven av Korsets Seier! Kjøp eAvis her.
  • Ønsker du å abonnere på vår papirutgave? Bestill Korsets Seier her.

kommentarer


Anbefalte innlegg