Opprykk til herligheten Reportasjen

KFUM er klare for 1. divisjon. Det er med Gud på laget.

Foto: Kristianne Marøy

Det er fotballfeber på Ekeberg i Oslo. Inn gjennom portene til KFUM Arena vokser billettkøene seg lange. Menn og kvinner stresser for å levere pølser, brus, kaffe og kake til sultne kunder som vil ha en matbit før avspark. På tribunen er fansen allerede i gang med å synge.

«Vi er på vei, vi er på vei, vi er på vei til Champions League!»

Tja, det er å overdrive. De er ikke på vei til Champions League. Veien opp til den gjeveste klubbturneringen i verden er mildt sagt fortsatt lang.

Men det Kristelig Forening for Unge Menn, KFUM Oslo, har fått til denne sesongen, er virkelig et fotball-eventyr.

Fundamentet i bunn

Noen uker tidligere sitter Christoffer Dahl på kontoret sitt i KFUM-hallen på Ekeberg. Han er midtbanespiller på KFUM, som bare kalles «Kåffa», men er også klubbens assisterende daglige leder.

«Jeg skal ikke skryte på meg at jeg har hatt noen enorm fotballkarriere, for det har jeg ikke. Men jeg har fått muligheten til å være med på en del morsomme øyeblikk. Cupfinale på et fullsatt Ullevaal stadion. Europacup i Hellas med gærne grekere på tribunen. Byderby mot Vålerenga med Lyn. 16. mai-kamp mot Rosenborg på Lerkendal, hvor jeg attpåtil ble matchvinner. Så var det sagt,» skriver 31-åringen på datamaskinen sin.

«Likevel. Ingenting kan måle seg med den opplevelsen jeg hadde på KFUM Arena i går.»

Det han skriver om, er toppkampen mot Tromsdalen i 2. divisjons avdeling A, i midten av oktober. Seier der ville sende KFUM i førersetet i kampen om opprykk til 1. divisjon, eller OBOS-ligaen, som den egentlig heter. Kåffa vant 2-1. Nå var det bare et annet Oslo-lag, Grorud, som kunne stå i veien for opprykk.

Og så har vi med oss fundamentet i bunn, med en Gud som elsker oss akkurat som vi er.

Christoffer Dahl - KFUM

Helgen etter falt avgjørelsen. Kåffa vant en slitekamp i nord, 2-1 over Finnsnes. Grorud tapte overraskende 0-1 for Harstad. Opprykket var sikret.

«Kåffa er noe mye mer enn bare en fotballklubb. Det er en klubb for livet, og alt det livet rommer. Og så har vi med oss fundamentet i bunn, med en Gud som elsker oss akkurat som vi er,» skriver Christoffer.

Teksten legges ut på klubbens hjemmesider, som månedens andakt.

Andakt? Gud? Hva slags fotballklubb er dette her, egentlig?

For hele mennesket

– Det var mange forskjellige generasjoner på tribunen. Det var noe med begeistringen og gleden rundt klubben som kom til syne, sier Dahl til Korsets Seier.

Han spilte i KFUM i ungdomsårene, før ferden gikk til tippeligaklubben Lyn i 2003. Der fikk han, som han nevner i andakten, med seg både cupfinale og europacupspill for Oslo-klubben, før det hele ble for seriøst. Gleden med fotballen ble vanskelig å finne. I 2006 trakk han seg tilbake fra toppfotballen, begynte på bibelskolen i Filadelfiakirken i Oslo, og returnerte etter hvert til gamleklubben på Ekeberg.

– Du kunne se litt av den klubbidentiteten vi har, at det skal være en klubb for hele mennesket.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

PROFETER: Kåffas supporterklubb kaller seg «Profetene». Det spørs likevel om de klarte å profetere opprykk til OBOS-ligaen før sesongen. Foto: Kristianne Marøy.

Han snakker fortsatt om kampen mot Tromsdalen i midten av oktober, men kunne like gjerne snakket om serieavslutningen mot Ullern som Korsets Seier er med på. Det er blitt klisjé å snakke om «sydlandsk stemning» i fotball, men rammen rundt den siste kampen for sesongen kunne ikke vært bedre.

Luften er høstkjølig og litt disig, men publikum – 818 i tallet – lar seg varme av spillet på banen. I hvert fall i noen minutter.

Gjestene får en litt billig straffe, og Henrik Solberg er sikker fra 11-metersmerket. 1-0 til Ullern, etter åtte spilte minutter.

– Det er godt opprykket er sikret, ellers kunne dette blitt nervepirrende, konstaterer en kar på
tribunen.

Ånd, sjel, kropp

– Du nevnte klubbidentitet. Hva er identiteten deres?

– Det er KFUM-identiteten, svarer Christoffer Dahl.

– Trekanten i logoen vår peker på ånd, sjel og kropp. Ånden i det går på at man ønsker å ha et kristent verdigrunnlag. Vi ønsker å ha noen arenaer for klubben der man kan peke på Gud. Og så er det legemet, som gir seg litt selv med det sportslige. Vi vil ta vare på kroppen, og utvikle oss som fotballspillere. Sjelen er kanskje litt mer vagt, men det går på vennskap, det sosiale, ha det bra med seg selv. Trekanten viser fokuset på det hele mennesket.

  • Les hvordan KFUM gjør troen praktisk i papirutgaven av Korsets Seier! Kjøp eAvis her.
  • Ønsker du å abonnere på vår papirutgave? Bestill Korsets Seier her.

kommentarer