TV-evangelister velsigner Trumps valgkamp Samfunn
Kontroverser til tross, Donald Trump er presidentfavoritt blant evangelikale kristne i USA.

 

Eiendomsmogulen og TV-personligheten Donald Trump har tre skilsmisser bak seg og går bare sporadisk i kirken. Han har tjent store summer på skjønnhetskonkurranser, og forsøkt å bygge opp et kasinoimperium.

69-åringen kunne vært en rød klut for de konservative kristne velgere i USA, men i stedet seiler han nå opp som deres favoritt til å bli republikansk presidentkandidat.

Det skriver den svenske avisen Dagen.se, som viser til en den amerikanske nyhetssiden Politico.

Hver røst som hever seg mot ham (Trump) skal bli dømt i tråd med Guds ord

Paula White - TV-predikant

Den amerikanske drømmen

Ifølge undersøkelsen støtter 25 prosent av de evangelikale republikanske velgerne Trump.

Frida Stranne, forsker tilknyttet til Svenska institutet för nordamerikastudier i Uppsala, mener at Trump tiltrekker seg velgere fordi han gjennom å være en dyktig forretningsmann, som har blitt rik i egen kraft, personifiserer den amerikanske drømmen.

TV-predikant: Paula White.

TV-predikant: Paula White.

I tillegg oppfattes han som en uredd politiker som ikke er redd for å si sannheten, og som en fiende til den politiske eliten.

– Til og med i den kristenkonservative gruppen finnes det utbredt misnøye mot Washington. Dette er et symptom på det, sier hun til Dagen.se.

LES MER: Fremstiller Hollywood bibelfortellinger som eventyr?

Forbønn fra evangelister

Nylig møtte Trump noen kristne ledere på sitt kontor i New York. Der fikk han flere kritiske påpekninger, som at han gikk for hardt ut mot sine motstandere og minoriteter i samfunnet, men møtet avsluttes med forbønn for presidentkandidaten.

I et videoklipp fra samlingen står Trump i midten og virker noe ubekvem når pastorene legger hendene sine på ham.

TV-evangelisten Paula White, som for øvrig også er gift for tredje gang, ber om at «hver røst som hever seg mot ham skal bli dømt i tråd med Guds ord.» Hun ber også om at Trump skal få et større møte med Gud.

Likevel er flertallet av lederne blant evangelikale kristne skeptiske til Trumps kandidatur. En annen undersøkelse viser at bare én prosent av disse faktisk støtter Trump. En av kritikerne er Russell Moore, en av lederne blant Sørstatsbaptistene.

LES MER: Kristenfilm på kinotoppen i USA.

– De menneskene som Trump har forsøkt å nå ut til så langt er først og fremst de som står for fremgangsteologi. Det virker som om Trump fremstiller seg som en sekulær variant av disse tv-evangelistene. Måten han gir løfter for framtiden minner om disse, sier han til Politico.

Russell_D._Moore_Preaching

BAPTISTLEDER: Russell Moore er predikant, teolog, doktor i etikk og en av sørstatsbaptistenes øverste ledere.

Trumps kandidatur utfordres av legen Ben Carson, som har en mer tradisjonell, kristenkonservativ framtoning Selv om Trump tilsynelatende har teten, følger Carson hakk i hel.

Trump fremstiller seg som en sekulær variant av disse tv-evangelistene

Russell Moore - leder blant sørstatsbaptistene

– Mye retorikk, men lite substans

Forsker Frida Stranne tror ikke Donald Trump ender opp som republikanernes presidentkandidat.

– Ingenting er umulig, men det er høyst usannsynlig, sier hun til Dagen.se.

Hun peker på at Trump er flink til å bruke mediene, men tror han vil få det vanskeligere når kandidatenes politiske program skal granskes nærmere.

– Snart kommer man til et punkt hva man faktisk vil gjøre, på realistisk vis. Da har han mye retorikk, men lite substans, sier hun. KPK

 

kommentarer