Nepal Kristenliv
Radikal hinduist-gruppe gir kristne misjonærer skylden for at Nepal har blitt sekulær.

Nepals nye grunnlov har skapt en usikker situasjon i landet. Grunnloven, som ble vedtatt 20. september, slår fast at staten skal være sekulær.

Dette ble motarbeidet av krefter som ønsker at landet igjen skal bli en hindu-stat, slik det var fram til 1990.

MISJON: Kineserne kommer.

Angrep kirker

I tiden umiddelbart før grunnloven ble vedtatt, skal det ha skjedd flere mindre angrep mot kirker øst i Nepal. Disse kom fra radikale hindu-grupper, skriver Christian Post.

– De prøvde å skape oppmerksomhet om sin sak på den måten, men fikk det ikke gjennom. Etter at grunnloven ble vedtatt har det ikke vært flere slike aksjoner, skriver direktør for Normisjon sitt arbeid i Nepal, Kristin Bøhler i en e-post til KPK.

Generalsekretær i misjonsorganisasjonen HimalPartner, Heidi Westborg Steel, besøkte selv Nepal i dagene rundt innføringen av grunnloven.

Slike grupper kan rope høyt, men de er ikke dominerende i samfunnet

Kristin Bøhler - Normisjon

– Det var helt fantastisk å få være i landet da. Det er jo deres 1814. Hovedinntrykket, på tross av uroligheter, er at grunnloven ble feiret med barn, lys og fyrverkeri. Det er godt dette dokumentet nå foreligger på tross av dets utilstrekkeligheter, sier hun til KPK.

Hun forteller at mange var usikre på om det ville bli opptøyer, men at de kun hørte om angrepene mot kirkene i øst. Hun omtaler situasjonen i landet som uklar. I tillegg til ny grunnlov opplever Nepal en blokkade mot India.

– Det ene er det at landet erklærer seg som en sekulær stat. I tillegg er det en blokade i landet, som gjør at tilgangen på bensin og mat blir stadig mer redusert. Det råder usikkerhet om hvem som står bak, sier Westborg Steel.

Forbyr konvertering

Den nye grunnloven inneholder også en klausul som forbyr å konvertere andre. Dette kan på lengre sikt føre til endringer i hvordan misjonsarbeidet i landet føres, tror hun.

– Når det gjelder konverteringsklausulen så jobber misjonsorganisasjonene diakonalt og har ikke en pådyttende holdning. Det er mer et spørsmål om hva som vil skje med den lokale Nepali-kirken, sier hun.

– Det er mer et spørsmål om hva som vil skje med den lokale Nepali-kirken, som trolig vil mer rammet av konsulen.

LES MER: Sender ut 70 misjonærer i sørøst-Asia.

Ber misjonærer forlate landet

Ifølge menneskerettsorganisasjonen International Christian Concern, som jobber for å hjelpe forfulgte kristne, skal den radikale hinduistgruppen «Moncha Nepal» ha delt ut brosjyrer som gir kristne skylden for den nye grunnloven.

Gruppen hevder «utenlandsk innflytelse har manipulert myndighetenes avgjørelse» og at «kristne har korrumpert landet».

«Fra i dag av erklærer vi [Moncha-gruppen] Nepal for å være en hinduistisk nasjon, uten kristne. Vi oppfordrer alle kristne ledere til å forlate Nepal, og ber de som har konvertert til kristendommen om å komme hjem igjen [konvertere tilbake til hinduisme]», står det i skrivet fra gruppen.

REPORTASJE: Flukten fra Nord-Korea.

Ingen trusler

Normisjons utsendte kjenner ikke til noen konkrete trusler mot vestlige misjonærer. Kristin Bøhler maner til respekt og forsiktighet.

– Slike grupper kan rope høyt, men de er ikke dominerende i samfunnet. Hvis vi ikke kunne tåle såpass, er det ikke mange land vi kunne være i. Vi må bare sørge for å opptre med respekt for det landet og folket vi er hos som gjester, skriver hun til KPK.

Heller ikke Westborg Steel tror truslene er reelle.

– Det er stor grunn til bekymring når noe er skriftliggjort, men kirken i Nepal velger å holde seg rolig. De velger å sette sin lit til Gud, og har tro på at majoriteten av landets politikere ønsker seg en sann, sekulær stat, sier Westborg Steel. KPK

 

kommentarer