Siste bok på mange år Kultur

Kåre Skuland gir ut ny spenningsroman. Så tar han pause.

«Død eller levende» heter den tredje boka i serien om professor Johannes Elias Jansen, skrevet av Kåre Skuland. Fra før har barnepastoren skrevet «Den svakeste dør», der det underliggende temaet var evolusjon og skapelse, og «Genesis-gåtene» som dykker dypere inn i 1. Moseboks troverdighet.

Nå er det Jesu identitet som drøftes, i form av en ny spenningsroman fra den kritikerroste forfatteren.

Diskuterer C.S. Lewis

– Man kommer borti hvorvidt Jesus er menneskesønn eller Guds sønn, og C.S. Lewis’ typiske trilemma, forklarer forfatteren selv.

TRILOGI: «Død eller levende» er Kåre Skulands tredje bok.

– Som er?

– Han sier at Jesus enten var gal, en løgner eller den han faktisk sa at han var, svarer Skuland.

– På en måte er trilogien en slags apologetisk krim. Derfor er det typiske trosforsvarstemaer som blir tatt opp. Hovedpersonen er den samme hver gang. Han er alltid på søken, men roter seg opp i mysterier eller stortrøbbel.

Siste bok på mange år

Hermon forlag, som gir ut boka, skriver at «Død eller levende» er Skulands beste bok så langt. Selv sier han at han har lært mye om forfatterskap gjennom trilogien.

– Siden jeg har startet har jeg lest flere bøker om å skrive bøker, enn jeg har lest krimromaner. Jeg tror nok jeg har blitt dyktigere på forfatterhåndverket, mener han.

– Den første boka ble skrevet uten at jeg helt visste hvordan man bygger opp en historie. Jeg skrev bare ut ifra den følelsen jeg hadde.

– Du er barnepastor, har gitt ut musikk, lager søndagsskolemateriell og skriver bøker. Hva skal vi egentlig kalle deg?

– Jeg tror du skal få kalle meg en barnemisjonær. Dette med skriving og forfatterskap er mer et krydder i hverdagen. Men det er moro.

– Kommer det flere spenningsromaner?

– Nå skal jeg bruke de neste tre årene på å skrive barnemateriell, så det kommer ikke en ny krimbok de neste tre-fem årene. Jeg har et idéer til et par til, men har ikke planer for når det skal skrives ut.

Det er den mest spennende romanen om Jesus som du får tak i

Kåre Skuland - barnemisjonær og forfatter

Mange forhåndsbestillinger

De siste dagene har Skuland sendt ut over 230 bøker til personer som har forhåndsbestilt på Facebook. Mange skriver til ham og sier at de er spente på den nye boka, og han er frimodig på spørsmål om hvorfor vi skal kjøpe den.

– Fordi det er den mest spennende romanen om Jesus som du får tak i.

– Du går høyt ut her?

– Hehe, ja. Hadde jeg kunnet lure inn et blunkende smilefjes med glimt i øyet etter den setningen, ville jeg gjort det. Men det er kanskje vanskelig?

kommentarer