Dyster selvmordsrate i kirken Samfunn

I USA diskuterte rundt 7000 rådgivere og sjelesørgere høye selvmordstallene i kirken nylig. – Kristen tro har noe å si når det kommer til å adressere mental helse, ifølge amerikansk kristen rådgiver.

Skrevet av Kristin Winther Jørgensen.

Nylig var tusenvis av kristne rådgivere samlet på konferansen Be Strong National Conference i Nashville, Tennessee. Der diskuterte forsamlingen de høye selvmordstallene i kirken, melder The Christian Post.

På konferansen var doktor Tim Clinton til stede og snakket om viktigheten av kristen tro i møte med de dystre tallene for selvmords-statistikken i USA.

– Det er bare én institusjon du finner i ethvert samfunn over hele kloden, og det er en plass å tilbe Gud. Tro har noe å si når det kommer til å adressere mental helse. Tro har noe å si når det kommer til å forene raser, og tro har noe å si når det kommer til selvmords-epidemien, sa doktor Tim Clinton, ifølge The Christian Post.

Han er president for American Association of Christian Counselors. Clinton mener at man forstår seg selv og sine klienter bedre gjennom troens øyne, og at kirker er i en posisjon der de kan være «førstelinje» for de som strever med mental helse.

Han understreket at tro ofte er en manglende komponent når det gjelder å adressere selvmord.

LES MER: Baseballstjerne ville ta livet sitt.

Selvmordsforebyggende

I Norge møter Kirkens SOS ofte tematikken selvmord i sine møter med mennesker. Av rundt 200.000 henvendelser i året, er cirka 170.000 telefonsamtaler. 15 prosent av disse samtalene omhandler selvmord på en eller annen måte. Det opplyser generalsekretær i Kirkens SOS, Leif Jarle Theis.

– Av de om lag 6000 chattemeldingene vi mottar, omhandler omtrent 50 prosent av disse selvmord. Disse tallene sier noe om hvor viktig det er å være tilgjengelig for folk som strever med livet sitt. Kirkens SOS sier vi alltid vil være der hele tiden, og har hatt en døgnåpen tjeneste i mange år, sier Theis.

Generalsekretæren sier at Kirkens SOS er bevisst på å være selvmordsforebyggende.

– I samtaler legger vi opp til å komme innom tema selvmord, og prøver å gjøre dette på en riktig måte. Våre frivillige er drillet i det og alle vet at det er forebyggende –   hvert år redder vi mange liv, sier Theis.

Tro har noe å si når det kommer til å adressere mental helse.

Tim Clinton - lege

Møte i øyehøyde

Theis mener at det kristne budskapet utfordrer til nestekjærlighet og humanitet.

– Man er menneske først, kristen så. Allmenne utfordringer kaller på mellommenneskelig kjærlighet. Som kristne skal man på en særlig måte ha blikk for de som faller utenfor og som er mest sårbar, sier Theis og fortsetter:

– Vi skal møte mennesker i øyehøyde også når de ligger nede. Ethvert menneske har en uendelig verdi i seg selv. De er mennesker skapt i Guds bilde.

LES MER: «Jeg skulle dø, det hadde jeg bestemt meg for», fortalte jenta

Pastorsønn tok sitt eget liv

Kay Warren er gift med pastor Rick Warren i Saddleback Church i California. Sammen hadde de en sønn, Matthew, som valgte å ta sitt eget liv i 2013 etter å ha strevd i årevis med mental sykdom. Hun, sammen med mange andre kristne i USA, hevder at det mentale helsesystemet i USA er ødelagt.

– De triste fakta er at det mentale helsesystemet i USA er ødelagt. Jeg kan ikke si dette sterkt nok. Det er ikke det at mennesker ikke prøver og at det ikke er noen velmenende mennesker i mentalhelse-tjenesten, men problemet er komplisert, og mange av forsøkene på å hjelpe, hjelper ofte ikke, sier Warren til The Huffington Post.

Tim Clinton mener at kirkens sentrale forpliktelse er å være Jesu hender og føtter.

– Dette skulle inkludere å gå sammen med mennesker som lever med mental sykdom og å støtte deres familier. Hvis kirken lever ut dette kallet på dette området, vil dens medfølende stemme reise seg i samfunnet, i nasjonen og i verden og gi et budskap om håp og forståelse for de som er rammet av mentale sykdommer.

– Det jeg vil se skje rundt forebyggende arbeid omkring selvmord, er å nå mennesker før de kommer dithen at de vil ta sitt eget liv, sier Kay Warren. KPK

Fakta om selvmordsmarkering:

  • 10. september ble verdensdagen for selvmordsforebygging markert.
  • 10. oktober markeres verdensdagen for psykisk helse i Norge. Det er Norges største opplysningskampanje for psykisk helse.

 

kommentarer