Kjell Haltorps Reach the nations feires i Filadelfia Vennesla. Samfunn

For Kjell Haltorp og hans Reach the Nations kunne ikke 20 årsjubileet kommet i en mer dramatisk periode.

20 år har gått siden en av Norges mest folkekjære forkynnere og evangelister, Kjell Haltorp (75), startet Reach the Nations.

Lørdag feirer derfor organisasjon jubileum i Filadelfia Vennesla. Selve begivenheten varer fra onsdag til søndag og pløyer en rekke, ulike menigheter. I den forbindelse har Haltorp (midt i bildet, sittende grunnet problemer med beinet) og hans nære støttespillere i Norge invitert samarbeidspartnere fra satsningsområdet Midtøsten.

– Det er kremen av forkynnere og pastorer fra Midtøsten, forteller han fra scenen lørdag.

Samtidig ruller filmer på veggen i møtelokalet som viser muslimske flyktninger. De fyller menigheter for å høre et Guds ord.

Vi setter pris på deg, pastor Kjell. Du viser oss Gud.

pastor - fra Midtøsten

Midtøsten er invitert

Noen har blitt hindret grunnet krig og flyktningstrøm, men de fleste av pastorene fra Syria, Israel, Jordan, Sør-Sudan, Tyrkia, Libanon og Egypt har ankommet Sørlandet.

Èn og én blir de introdusert av Haltorp. De forteller hva Gud gjør i deres land. Også norske støttespillere får taletid. Det mimres fra fortiden, og det deles visjoner om fremtiden.

Et syrisk ektepar ble forhindret, men sendte en varm videohilsen:

NY TID: En av Kjell Haltorps nærmeste medarbeidere gjennom 20 år vitner også om evangeliets fremgang i Midtøsten.

NY TID: En av Kjell Haltorps nærmeste medarbeidere gjennom 20 år vitner også om evangeliets fremgang i Midtøsten.

– Vi er så glad i deg. Vi ber for deg; din helse, din tjeneste og livet ellers. Vi glemmer ikke alt du har gjort for oss. Vi setter pris på deg, pastor Kjell. Du viser oss Gud. Takk for alt så langt. Du er vår broder utenfra. Gud velsigne deg.

LES MER: Millioner ser kristent TV-program i Midtøsten.

Haltorps disippel

En av pastorene, fra en hovedstad midt i Midtøsten, forteller om det nære, fruktbare samarbeidet med Haltorp. De har kjent hverandre i 2o år.

Hans kirke hadde mellom 30 og 40 medlemmer da han som ung pastor møtte Kjell. Det var tungt å drive menighet.

– Jeg trengte noen som kunne gi meg støtte som mentor og oppmuntrer. Kjell kom som et sendebud fra Gud. Det er jeg overbevist om. Tidspunktet var helt utrolig. Og siden har vi kjent hverandre.

Haltorp var ikke redd for å klinke til når han opplevde at han fikk et ord fra Gud. Det ble for mye for pastoren.

– Jeg husker Kjell snakket om mangedobling av kirken. I menigheten lo vi for oss selv. Det var jo helt umulig. Ti nye medlemmer ville vært et mirakel for oss, og vi ville være fornøyd om vi ikke mistet medlemmer.

I dag er det 500 innom på søndagsarbeid. De har planet to andre menigheter i Amman, to i Irak og to i Egypt. De driver også et populært barnearbeid i lokalmiljøet. Ofte samler de godt over tusen mennesker.

– Vi priser ikke, Kjell. Vi priser Gud, og vi priser Gud for at han sendte oss Kjell. Han er som en mentor og far for meg, forteller han.

Gud beveger seg i Midtøsten på en måte jeg aldri trodde jeg ville se i mitt liv.

Pastor - fra Midtøsten

Dyrt arbeid

Menigheten driver også et enormt flyktningarbeid i sammenheng med krigen i Syria og Irak. De tar se av 830 familier. Mange av familiene har rundt 20 medlemmer fordi mange menn har flere koner.

– Den ene siden av mynten er den dere ser. Borgerkrig, drap og lidelse. Men den andre siden er like reell. At Gud beveger seg i Midtøsten på en måte jeg aldri trodde jeg ville se i mitt liv. Hadde du fortalt meg dette for noen år siden hadde jeg ikke trodd deg.

Flyktningarbeidet koster 28.000 dollar i måneden, og menigheten har ikke penger. Men på et eller annet vis går det rundt.

LEDERRÅDET: – Krise trumfer innvandringsdebatten

PYM-aksjonen for syriaflyktningene har besluttet å gi en god del til Reach the Nations. Haltorp og hans medarbeidere har nemlig et unikt kontaktnett bygget opp gjennom tiår. Torsdag var aksjonen, som skjer i samarbeid med Korsets Seier og Lederrådet, opp i 380.000 kroner.

– Hvorfor skulle ikke Gud gjøre et mirakel i Midtøsten? spør Gunnar Jeppestøl, vertskap og pastor i Filadelfia Vennesla.

– Se på Kina. Under sterk forfølgelse i det kommunistiske jernteppet gjorde Gud det umulige mulig. .

Artikkelen fortsetter under bildet.

Christian Reme i boktrykkerne New Life Ministries og Kjell Haltorp ber for lovsangsangenren fra Homs i Syria som i dag er med å lede en arbabisk kirke i Södertälje.

BØNN, LOVPRISNING OG VITNESBYRD: Tårene trillet da Christian Reme i boktrykkerne New Life Ministries og Kjell Haltorp ba for lovsangsangeren Fadi Awad fra Homs i Syria. Han er i dag med å lede en arbabisk kirke i Södertälje.

Nytt Midtøsten

Pastoren fra Midtøsten forteller om den plutselig veksten.

Han har mulighet til å bivåne dette fordi han leder ett av de største frimenighetsorganisasjonene i Midtøsten I den forbindelse reiser han mye mellom disse landene. Trenden er den samme. Gudshus, som en gang tviholdt på noen få sjeler, fylles opp.

– I vår kirke samles 500 mennesker ukentlig til gudstjeneste som ikke kjenner Gud, og det er 500 nye personer hver gang.

Disse trosheltene (...) sprer evangeliet med livet som innsats

Kjell Haltorp - evangelist i Midtøsten

Livet som innsats

– Endelig er det vekkelse i Midtøsten. Det har vi ventet lenge på, sier Kjell Haltorp fra scenen.

– Gratulerer med dagen, Kjell. Rødmer du ikke nesten litt i dag med så mye gode ord fra både inn- og utland?

– He he, nei, jeg gjør egentlig ikke det. Folk vet at dette ikke bare handler om meg, men alle disse fantastiske pastorene i Midtøsten og våre støttespillere i Norge.

Den rutinerte evangelisten er rask med å påpeke det viktigste.

– Disse tjue årene er et langt vitnesbyrd om hva Gud gjør, og at Gud har økt tempo de siste årene. Jeg er så takknemlig for å få bli kjent med alle disse trosheltene som sprer evangeliet med livet som innsats.

Korsets Seier på papir vil skrive mer om måten kristendommen sprer seg i ulike land i Midtøsten de neste ukene.

 

kommentarer