Ung mann, gammel menighet Reportasjen
Kragero3NETT

HYRDEN: Simon på talerstolen foran en lett gråhåret forsamling.

I Kragerø er det yngstemann som leder menigheten.

Alle foto: Dag Skorstøl

Simon Bjerkelund Johansen går opp til talerstolen, og får lyd i mikrofonen. Det lille menighetslokalet er godt over halvfullt av folk, og Johansen bruker noen sekunder på å få oppmerksomheten rettet mot seg.

Han er 24 år gammel, og har vært hovedpastor her i to år allerede.

Men der unge pastorer i dag som regel leder unge forsamlinger, er det ikke nødvendigvis den aller siste Hillsong-skiva som er valget når 24-åringen velger å åpne menighetsmøtet med en lovsang.

– Vi starter med å synge sang nummer 43 i boka du har der, sier han til forsamlingen i Elim, Kragerø, og lyden av fingre som blar i Evangeliesenter-boka kan høres.

Menigheten driver barne- og ungdomsarbeid, gjennomsnittsalderen er høy likevel. Her på menighetsmøtet er Simon yngstemann.

– Der er det en sang som heter «O store Gud». Den synes jeg er fin å starte med, sier Simon, før han setter seg ved pianoet og leder forsamlingen i lovsang.

LES MER: En bygd full av pinsevenner.

Skulle ikke bli pastor

Simon var 22 år da han tok over ansvaret som forstander i Elim, Kragerø. Da hadde han allerede ledet barne- og ungdoms-arbeidet der i tre år, og kjente godt til det indre livet i menigheten.

Det første året ledet han i samarbeidet med sin forgjenger, Ove Arnoldsen. Så, høsten 2014, fikk Simon ansvaret alene i den over 100 år gamle pinsemenigheten i Kragerø.

– Den ble startet i 1911, så den er en relativt gammel menighet som per dags dato har mange voksne og eldre medlemmer, forteller han.

Det betyr ikke at arbeidet ligger nede.

–Det er en veldig positiv menighet, som valgte å satse på barne- og ungdomsarbeid for fem år siden. De er veldig villige til å gi tillit til de yngre, og oppmuntrer unge til å bidra på møtene.

Jeg har alltid vært klar på at jeg ikke skulle jobbe i menighet

Simon Bjerkelund Johansen (24) - forstander i Elim Kragerø

– Det er vel du beviset på?

– Ja, det er sprekt gjort av menigheten. Jeg hadde ikke noen erfaring som pastor eller noe sånt før jeg begynte, annet enn som barne- og ungdoms-leder.

Simon, som selv er pastorsønn, hadde ikke engang planer om å følge i pappa Rolf Inge Johansens fotspor hva yrkesvalg angikk.

– Nei, det var stikk motsatt. Faren min har vært pastor i Bø og Kviteseid, og jeg har alltid fått spørsmål om jeg skal gjøre det samme som pappa. Men jeg har alltid vært klar på at jeg ikke skulle jobbe i menighet, helt fram til det siste året på videregående. Jeg tenkte over veivalg videre, og visste at de averterte etter barne- og ungdomsarbeider i Kragerø. Jeg vurderte folkehøyskole, men fikk bare fred for menighetstjeneste. Jeg klarte ikke å legge vekk den tanken, forteller Simon.

Artikkelen fortsetter under bildet.

kragero2NETT

SAKTE OVERGANG: Ove Arnoldsen og Simon Bjerkelund Johansen ledet Elim, Kragerø, sammen i ett år, før Simon fikk ansvaret alene. Det tror begge to var en god løsning.

LES MER: Fire av fem pastor sier opp i Klippen, Sandnes.

I skyggen av plantingen

Det finnes omtrent 310 pinsemenigheter i vårt landstrakte land.

Noen er storbymenigheter, andre er levende menigheter på mindre steder. Men enkelte små menigheter har et høyt alderssnitt, og trenger akutt hjelp fra yngre krefter for å holde det gående i årene som kommer.

  • Les ukens reportasje om den unge pastoren i en tradisjonell menighet. Og at pastorrekrutering er blitt krevende.  Kjøp eAvis her.
  • Ønsker du å abonnere på vår papirutgave? Bestill Korsets Seier her.

 

kommentarer