Kristenliv uten kondis Kristenliv
SKRIBENT: Denne uken spanderer vi artikkelen fra spalten Baktanker på KS papir. Den er skrevet av Truls Åkerlund.

FRA PAPIR: Denne uken spanderer vi artikkelen fra spalten Baktanker på KS papir. Den er skrevet av Truls Åkerlund. Foto: William Fuglset.

Vi holder nok på, men vi holder ikke fast.

Skrevet av Truls Åkerlund – forkynner, forfatter og lærer ved HLT.

Noen ting forandrer alt. Som da kona svarte «ja» til gode og onde dager etter skjelvende deklamering av dikt en oktoberkveld i 1993. Som da ungene sprengte nye hjerterom med sine første vræl. Som da sørgende kvinner skyndte seg gjennom natten mot en lukket grav, men møtte ordene som gjør alle ting nye: «Han er ikke her, han er stått opp»!

Sannhet forgjeves

Noen tiår senere må Paulus gni inn det samme budskapet til tvilende etterfølgere i Korint.

Men kapitlet som framfor noe understreker at Kristus har stått opp (1 Kor 15), har en fryktelig passiv innledning: «Gjennom det blir dere også frelst, når dere holder fast på ordet slik jeg forkynte det, ellers blir det forgjeves at dere kom til tro» (1 Kor 15,2).

Hvordan kan man forgjeves komme til tro på noe som er objektivt sant? Fordi alt blir ved det gamle om ikke budskapet om at alle ting er nye holdes fast i tro. Vi må stå fast fordi Kristus har stått opp.

Bibelen er irriterende ærlig

Truls Åkerlund - forkynner, forfatter og lærer ved HLT

Sterk start

Men vi er ikke opplært til å holde fast; vi er vant til å velge og vrake. Bare idioter holder fast på ektefelle og bankforbindelse framfor å være «tro mot seg selv» og bruke forbrukermakt for å sikre større lykke og lavere rente.

Vi holder nok på, men vi holder ikke fast.

Har startmotor, men mangler stamina.

Kampen om vår hengivenhet

Så vi blir nærmest overrasket om Gud føles langt borte og bønnen forsvinner i takplatene – selv om Bibelen er irriterende ærlig om at slike sesonger kommer i troslivet.

Det pågår en reell kamp om vår hengivenhet, men det er en kamp verdt å kjempe. Vi skal jo ikke holde fast fordi det vi tror på er skjørt, som om vi har arvet et konkursbo.

Vi skal holde fast fordi det er sant, men ikke fullt ut synlig.

BAKTANKER: Derfor trenger vi unge dere gamle.

Gratis, men

«Try Jesus. If you don’t like him the devil will take you back» (Prøv Jesus. Hvis du ikke liker ham, vil djevelen ta deg tilbake), sto det utenfor en kirke i Virginia.

Det siste er sørgelig sant, det første kommer aldri til å virke. Du kan ikke prøve Jesus som et kosttilskudd eller fuktighetskrem. Evangeliet er gratis, men etterfølgelse kommer med en prislapp. Det er bare ved å miste oss selv i ham at vi settes fri til virkelig å leve. Det er himmelvid forskjell mellom å holde opp og holde fast.

«Derfor, mine kjære søsken, stå fast og urokkelig. Arbeid raust og rikelig for Herren!» (1 Kor 15,58). KS

 

kommentarer