Hvordan takler du bekymringer? Disippel

Paulus viser oss hvordan vi kaster bekymringene på Herren.

Tekst: Thomas Christianson, medpastor ved Abundant Life Church i Glen Burnie, Maryland i USA.

For et par uker siden begynte jeg å få søvnproblemer på nettene. Dette var ikke normalt for meg. Men den siste tiden har jeg vært tynget av mye stress. Jeg ble liggende, plaget av usikkerhet og en lang liste med ufullførte oppdrag som liksom lyste mot meg i nattemørket.

Potensielle samtaler utspilte seg om og om igjen i tankene mine. Samtidig forsøkte jeg å finne en løsning på hvordan jeg skulle håndtere reelle problemstillinger. I tillegg måtte jeg selvfølgelig prøve å finne ut hvilke utforutsette problemer som antakelig kunne dukke opp. På et tidspunkt husket jeg at Jesus sa at vi ikke skulle bekymre oss for morgendagen. Men var ikke Jesus bekymret da han var i Getsemane? Da han svettet blod og ba Faderen om å la begeret av lidelse gå ham forbi, hvis det var mulig?

Var ikke Jesus bekymret da han var i Getsemane?

Thomas Christianson - Medpastor ved Abundant Life Church, USA.

Så, hvordan bør hele denne «vær ikke bekymret»-tingen se ut i mitt liv i praksis? Og hvor går skillet mellom å «ikke bekymre deg» og det å være naiv og uforberedt? Paulus gir oss noen ledetråder:

LES MER: 3 grunner til hvorfor vi alle bør praktisere syndsbekjennelse.

1) Stol på Guds styrke

I Filipperbrevet 4 sier Paulus at han har lært hemmeligheten ved å leve både i overflod og under trange kår. Hemmeligheten han peker på er at han makter alt fordi Gud gir ham styrke (Fil.4,13).

Hvis mine problemer og utfordringer er større i mine øyne enn det Gud er, kommer de til å få større innflytelse i livet mitt enn Gud. For Paulus betydde det å ikke bekymre seg at vi lever livet med tillit til Guds styrke. Bekymring er det motsatte: Da lever vi uten tillit til Guds styrke.

Hemmeligheten han peker på er at han makter alt fordi Gud gir ham styrke

Thomas Christiansen - Medpastor i Abundant Life Church, USA.

Hvis jeg skulle gi stemme til min bekymring, ville det antakelig høres slik ut:
«Når jeg ikke vet hva som kommer til å skje, har jeg ikke kontroll over utfallet, og den ordningen er jeg ikke komfortabel med».

Men det er veldig annerledes enn Paulus sin tankegang, som ikke var avhengig av omstendighetene, men av Guds uforanderlige natur og karakter.

LES MER: 6 pilarer til et vellykket ekteskap.

2) Tillit versus kontroll

Å ha tillit til Gud betyr ikke at vi elsker alle situasjoner vi befinner oss i.

Jesus elsket definitiv ikke den smertefulle dagen da Faderen skulle vende ham ryggen. Paulus håpet ikke at han kom til å lide flere skipsforlis og steininger. Jeg vil ikke at bilen min skal få motorstopp, eller at datteren min skal streve på skolen.

Spørsmålet er om jeg skal tillate slike hendelser å kaste skygger i sinnet mitt, eller om jeg skal la tankene mine lyses opp av Guds godhet og suverenitet (faktisk har Han kontroll og Han bryr seg inderlig om meg.)

Det er ingenting galt med å planlegge og forberede seg, men hvis vi ignorerer Guds natur (allmektig, allvitende, allestedsnærværende), hvor mye godt gjør da vår planer, egentlig?

Spørsmålet er om jeg skal tillate slike hendelser å kaste skygger i sinnet mitt, eller om jeg skal la tankene mine lyses opp av Guds godhet og suverenitet

Thomas Christianson - Medpastor i Abundant Life Church, USA.

Dette betyr ikke at vi skal spurte mot motsatt grøft og bare akseptere alt uten spørsmål. Vi tjener en Gud som har invitert oss inn i sine planer der Han gjør alle ting nye. Han sier at vi har en rolle å spille i den prosessen. For eksempel kan vi kjempe mot urettferdighet og nød i verden, istedet for å akseptere den.

Gud er trofast og vi kan trygt stole på ham. Men hvordan integerer vi denne tilliten til Guds styrke i våre hverdager? Jeg tror Paulus gir oss enda en nøkkel i Filipperbrevet 4:6-7:

«Vær ikke bekymret for noe! Men legg alt dere har på hjertet, fram for Gud. Be og kall på ham med takk.  Og Guds fred, som overgår all forstand, skal bevare deres hjerter og tanker i Kristus Jesus.»

Jeg liker å bryte dette ned til en enkel formel: Be + takk = Fred

3) Be

Dette handler ikke om å fortelle Gud hva du vil at han skal gjøre. Det handler om å minnes hans natur og karakter. Se på hvordan Jesus ba i Getsemane. Hans bønn var ikke preget av usikkerhet. Jesus visse hva han gikk i møte.

Hans bønn handlet om å be Gud om styrke. Bønn resulterer ikke nødvendigvis i at Gud «fikser» situasjonen på den måten du ønsker, men han lover å gi oss styrke til å møte utfordringene.

Jeg liker å bryte dette ned til en enkel formel: Be + takk = Fred

Thomas Christianson - Medpastor i Abundant, USA.

4) Takk

Hvis du er en etterfølger av Jesus, gjetter jeg på at du har opplevd noen tilfeller der ting så ganske håpløse ut, men til slutt ordnet det seg. Minn seg selv på disse historiene. I stedet for å bekymre deg for eventuelle prøvelser, bruk tiden til å bli en person som møter livets utfordringer med en sunn respons.

I tillegg til at Gud elsker deg, har han også investert raust i deg – han kommer ikke til å sparke deg til side og la deg ligge igjen i grøftekanten. Takk ham for hva han har gjort, og velg å takke ham i forkant, for det han kommer til å gjøre.

LES MER: Ekteskapet handlet ikke om lykke, men om å bli bedre.

5) Fred

Ofte er min bekymring knyttet til mitt ønske om å forstå «Guds mesterplan». Jeg sier ting som: «Jeg er villig til å stole på Gud, jeg må bare vite hva han kommer til å gjøre først». Men Jesus sier at hans fred overgår all forstand, så vår evne til å slutte å bekymre oss er ikke knyttet til vår evne til å forstå alt.

Faktisk, vår usikkerhet og uvitenhet om fremtiden er en mulighet til å stole på Gud. Gud er trofast mot oss (spesielt?) når vi ikke fortjener det.

 

kommentarer