«Mye av det som kalles Guds straff, vil jeg si er menneskeskapt» Samfunn

Pinsehøvding David Østby advarer mot boken «22. juli-profetien».

Skrevet av Karl Andreas Jahr og William Fuglset

Selv NRK Dagsrevyen tok tak i boken «22. juli-profetien» som har vekket mye følelser langt utover kristen-Norge. Boken argumenter sterkt for at Anders Behring Breivik ble brukt av Gud for å straffe.

Boken har blitt markedsført tungt i enkelte kristne miljøer, ikke minst på TV-kanalen Visjon Norge.

Kanalen selger boken i sine sendinger og TV-sjefen selv, Jan Hanvold er en av de som sterkt anbefaler boken. Det gjør også tidligere stortingsrepresentant for KrF og Norge i dag-skribent, Anita Apeltun Sæle sammen med norske pastorer som Terje Liverød og Jan Ernst Gabrielsen.

Guds straff

Den pensjonerte forstanderen David Østby er fortsatt en aktiv forkynner i Pinsebevegelsen. Han tror ikke Gud, ut ifra evangeliets tenkning, går rundt og ser etter hvem han kan straffe.

– Gud er den rettferdige Gud som vi gjennom historien vet har grepet inn. Men mye av det som kalles «straff», vil jeg si er menneskeskapt, sier han.

Profetier på feil grunnlag

Vebjørn Selbekk

ADVARER OGSÅ: Vebjørn Selbekk, ansvarlig redaktør i Dagen.

Det at det, ifølge forfatter Hoff, skal ha kommet profetier om hendelsen i forkant av Utøya-terroren som bekrefter Guds rolle oppi det hele, stiller Østby seg skeptisk til.

– Gjennom tidene har det kommet mange falske profetier, som jeg vil kalle det. Det advarer Bibelen imot også. I litteraturen som har mer av de eskatologiske sidene ved seg, har det fra tid til annen kommet profetier om Jesus gjenkomst og kommende dom, og om krig og uro. Mye av dette tror jeg er på feil grunnlag, og skaper ikke noe godt. Bibelens profetier står trygt, og de er forankret i frelseshåpet, sier han.

Pinseveteranen merket seg også hvordan kirken ble et naturlig sted å samle seg for de berørte.

– I ulykker og farer er Gud til stede med sin omsorg og barmhjertighet, og rundt 22. juli tror jeg mange bønner er blitt bedt.

Bibelens profetier står trygt, og de er forankret i frelseshåpet

David Østby - pensjonert pastor i Pinsebevegelsen

– Kristen-ekstremistisk

Andre kristne mediekanaler velger å advare fremfor å anbefale. Ansvarlig redaktør i Dagen, Vebjørn Selbekk, er sterkt kritisk til boken som er skrevet av en norskamerikaner ved navn Jeremy Hoff og utgitt på eget forlag. Hoff er forholdsvis ubeskrevet blad i kirke-Norge.

– Jeremy Hoffs budskap er at 22. juli-terroren kom som et resultat av Norges sviktende støtte til Israel. Det er for så vidt ikke et nytt standpunkt, skriver han i en kommentar i dagen.no.

Selbekk understreker at slike tanker også tidligere har skapt debatt og bestyrtelse i norsk offentlighet.

– I «22. juli-profetien» kobles denne typen smakløst kristen-ekstremistisk tankegods med et sammensurium av merkverdigheter som i forfatterens øyne er «profetiske».

Mange pastorer og forkynnere i kristen- og pinse-Norge har godt ut og støttet han. Blant annet Sarons Dals Rune Edvardsen og Sten Sørensen, og pinsepastor Frank Erlandsen.

GUDS ORD OG GUDS STRAFF: I ukens Innsikt i Korsets Seiers papiravis innhenter vi teologisk kompetanse for å finne ut om Gud aktivt straffer mennesker i dag. Slik kan du enkelt abonnere:

  • Bestill KS via nett her.
  • Send SMS til 2210 med meldingen ksabo.

Skriftsteder og kilder

I samme avis svarer tar forfatter av «22. juli-profetien» Jeremy Hoff til motmæle.

– I boken understøtter jeg alle mine konklusjoner med referanse til nærmere 200 skriftsteder og 250 kildehenvisninger – i en bok på bare 138 sider. Tror du virkelig at boken min kunne hatt en slik fremgang dersom det bare var en gal manns konspirasjonsteorier, slik du antyder? Jeg forstår at vi må ha en ganske ulik oppfatning om hva en konspirasjonsteori er for noe.

Tror du virkelig at boken min kunne hatt en slik fremgang dersom det bare var en gal manns konspirasjonsteorier?

Jeremy Hoff - forfatter av «22. juli-profetien»

VIDEO: Se debatten mellom redaktør Vebjørn Selbekk og forfatter Jeremy Hoff. Artikkelen fortsetter under videoklippet.

Delt kristenhet

Den kjente ekteskapsforkynneren og fylkesleder for Partiet De Kristne i Telemark, Ingvar Torvik, mener at tanken om at Gud straffer i dag har bred appell.

– Blant kristenheten er jeg sikker på at halvparten mener angrepene var en straff fra Gud, og samtidig støtter Hoff («Jeremy Hoff forfattet 22. juli-profetien»s forfatter, red.anm.). Men det har ingenting med partiets politikk å gjøre, og skaper garantert splittelse, sier Torvik i Dagbladet.

STRAFF: Forkynner Jan Ernst Gabrielsen mener Utøya-ungdommen ble straffet grunnet fiendtlige holdninger mot Israel.

STRAFF: Forkynner Jan Ernst Gabrielsen mener Utøya-ungdommen ble straffet grunnet fiendtlige holdninger mot Israel.

Kommentaren kommer i kjølvannet av at pinsemisjonær, evangelist og De Kristne-politiker Jan Ernst Gabrielsen gikk ut og støttet boken.

– Jeg opplever at boken har noe å si til det norske folk, og jeg anbefaler alle å lese den. Forfatteren er en ydmyk og fin kar. Det ville vært uansvarlig for meg med mitt livssyn at jeg ikke formidler det han sier videre, sier Gabrielsen til Fædrelandsvennen (trenger innlogging).

Dom over Israels fiender

Til Vårt Land forteller han at Arbeiderpartiets endrede israelssyn og terroren på Utøya 22. juli 2011 har nære forbindelser.

– I de fleste tilfeller vet vi ikke hva som er årsaken, men når det gjelder 22. juli, så er det veldig spesielt. Arbeiderpartiet og AUF snudde Norge fra å være Israels-venner til å bli en av Israels verste fiender, sier han til avisen.

Han mener det er masse indikasjoner på at dette har noe med Utøya-massakren å gjøre, og trekker fram Oslo-avtalen som legger opp til deling av «Det hellige land».

– Israel er ikke bare jødenes land, det er Guds land, og Gud forbanner dem som vil dele hans land.

 

 

 

kommentarer