I samtale med Gud Samtalen

Fabian Stang skulle gjerne trodd på Gud. Det må bare bli litt mindre ondskap først.

– Kaffen er klar.

Vi møter Høyre-yndlingen på det romslige ordførerkontoret til høyre for den fasjonable rådhusaulaen. Får flertallet i Oslo det som det vil, trenger han ikke å rydde ned kontoret etter valget.

Fabians firbente følgesvenn kaster seg over oss, og den tobente rådgiveren viser oss til bordet, mens ordføreren smatter på publikasjonens frimodige navn.

På bølgelengde

– Du har vært ordfører siden 2007 og ber om tillit til å fortsette. Hva gjør deg til en god leder?

– Dette må jo nesten andre få bedømme, men jeg opplever at jeg lett får god kontakt med mennesker og at de fort deler det de har på hjertet med meg, sier Fabian og nipper til kaffen.

– Jeg tror folk opplever at vi er på bølgelengde, fortsetter han og titter forbi de storslagne møblene og maleriene og myser ut mot Aker brygge.

Kilevink

Fabian Stang er den usannsynlige ordførersuksessen. Under nominasjonen i 2007 talte sterke stemmer i Høyre for at den vel ansette politikeren Anne Lise Høeg burde bli partiets ordførerkandidat.

Men så, i forhandlinger med sine selvbevisste borgerlige venner i hovedstaden, ville Frp gi Høyre en kilevink, og krevde at om Høyre skulle få ordføreren, så ville de ha Stang. Frps strateger mente det ville gjøre Høyre svakere og gi Frp gevinst på sikt.

Disse strategene har andre jobber i dag.

Mangfold

– Har du noen forbilder du strekker deg etter å ligne på?

– Nei, sånt har jeg ikke tro på. Vi må være de vi er. Å kopiere andre har aldri vært noe for meg, og jeg anbefaler det heller ikke for noen andre, sier den joviale ordføreren nesten bryskt.

– Det jeg tror har formet meg som menneske, er ikke at jeg har sett mot én person eller ett miljø, men at jeg helt fra jeg var liten ble utsatt for veldig forskjellige miljøer. På Herre utenfor Porsgrunn der jeg kommer fra, var det jo bedehus overalt, og hjemme vanket det teaterfolk. At jeg tidlig så at folk er forskjellige og tenker forskjellig, har påvirket meg som person og formet meg som politiker.

Diskuterer med Gud

– Jeg har lest at du definerer deg som ikke-troende. Er det status quo på det området?

– Vet du hva, akkurat det satt jeg og tenkte på her om dagen da jeg var på gudstjeneste i forbindelse med en bursdagsmarkering. Jeg gikk ikke til nattverd, men jeg har en pågående samtale med Vårherre…

  • Les hele intervjuet med Oslo-ordføreren. Kjøp eAvis her.
  • Ønsker du å abonnere på vår papirutgave? Bestill Korsets Seier her.

 

kommentarer


Anbefalte innlegg